Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΞεκινούν οι προσπάθειες διάσωσης της Royal Olympia Cruises

Ξεκινούν οι προσπάθειες διάσωσης της Royal Olympia Cruises

Ο επίτροπος, δικηγόρος Πειραιά, Γρηγόρης Τιμαγένης, που ορίσθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Πειραιά στην Royal Olympia Cruises στην προσπάθεια του να διασώσει την εταιρία πρόκειται να θα μεσολαβήσει μεταξύ της […]

Ο επίτροπος, δικηγόρος Πειραιά, Γρηγόρης Τιμαγένης, που ορίσθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Πειραιά στην Royal Olympia Cruises στην προσπάθεια του να διασώσει την εταιρία<...> πρόκειται να θα μεσολαβήσει μεταξύ της ROC και των πιστωτών και κυρίως της ολλανδικής Fortis Bank, με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας για το ύψος των απαιτήσεων που είναι δυνατόν να εξοφληθούν σε ένα χρονικό διάστημα τριών ή πέντε ετών.

Όπως αποκαλύπτουν στελέχη της ROC στην `Ναυτεμπορική`, “στο διάστημα αυτό, η ROC μπορεί, χωρίς πρόβλημα, να επαναδραστηριοποιηθεί στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, με στόχο την εξυγίανση και επιβίωσή της, καθώς και την εξασφάλιση των ναυτικών και των εργαζομένων. Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον νόμο, αμέσως αναστέλλονται όλα τα μέτρα κατά των εταιριών, από οποιονδήποτε και για οτιδήποτε, δηλαδή πτωχεύσεις, πλειστηριασμούς, ασφαλιστικά μέτρα. Γίνεται πολύ πιθανή η πραγματική εξυγίανση της εταιρίας και των μόνων μοναδικών κρουαζιερόπλοιων που έχουν παραμείνει στην ελληνική σημαία”.

Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας, Ηλίας Χαλιακόπουλος, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι “Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση του Ναυτικού Τμήματος του Εφετείου Πειραιά, τόσο για τα μεγάλα νομικά προβλήματα που επιλύει αλλά κυρίως για την ευαισθησία του δικαστηρίου του πρώτου λιμανιού της χώρας απέναντι στα προβλήματα, που θα δημιουργούνταν στους εργαζομένους και στον κίνδυνο αφανισμού της υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιας ναυτιλίας”.

Την “άνθηση” που αναμένεται να γνωρίσει η κρουαζιέρα στη Μεσόγειο αποβλέπει να εκμεταλλευτεί το επόμενο διάστημα η ROC. “Μας παρέχεται μια ευκαιρία διάσωσης και ανάπτυξης”, υπογράμμισαν στελέχη της εταιρίας.

Στο διάστημα αυτό και με αιχμή τους “Ολυμπιακούς Αγώνες”, εκμεταλλευόμενη τα συμβόλαιά της με τον “Αθήνα 2004”, υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 15 με 20 εκατ. Δολάρια, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει για την εξόφληση των πιστωτών της.

Παράλληλα όμως, η εταιρία, όπως επισήμαναν στελέχη της εταιρίας στη “Ν”, η ROC αναμένει να καρπωθεί και άλλα έσοδα -περίπου άλλα 20 εκατ. δολάρια εκμεταλλευόμενη και την ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση, η οποία, όπως υπολογίζεται, θα ξεπεράσει το 30%.

“Η εταιρεία κατακλύζεται καθημερινά από αιτήσεις για κρατήσεις από όλο τον κόσμο. Εχουμε δεχθεί, εκτός από τα συμβόλαια με τον `Αθήνα 2004` περίπου 50.000 κρατήσεις για το 2004. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε εισπράξει 40 εκατ. ευρώ”, τονίζουν οι δηλώσεις των στελεχών.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναλύεται και το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Πειραιά που είναι το ακόλουθο. “Επομένως και εφόσον δεν έχουν ακόμα πλειστηριασθεί τα βασικά περιουσιακά στοιχεία των `προβληματικών` αυτών εταιριών, πρέπει να διορισθεί επίτροπος, με αποστολή του σύμφωνα την προσπάθεια επίτευξης της συμφωνίας του άρθρου 44 του ν. 1892/1990″, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έδρα στο σκεπτικό της απόφασης και προσθέτει: “Κατά συνέπεια, πρέπει να διορισθεί, ως επίτροπος, ο προτεινόμενος από τις αιτούσες εταιρίες και τους προσθέτως παρεμβαίνοντες, Γρηγόριος Τιμαγένης, για τη θέση -διορισμού- του οποίου ουδεμία αντίρρηση προέβαλε η κυρίως παρεμβαίνουσα τραπεζική εταιρία”.

Οσον αφορά την παρέμβαση της Fortis Bank, την οποία δεν έκανε δεκτή η έδρα, αναφέρεται στο σκεπτικό: “Η Fortis Bank πρέπει να αναφερθεί ότι, διά των πληρεξούσιων δικηγόρων της, ρητά δήλωσε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται για οριστική συμφωνία μεταξύ αυτής και των αιτουσών επιχειρήσεων και ότι είναι πολύ πιθανή μια τέτοια συμφωνία. Το ότι δεν κατέστη δυνατή μια τέτοια συναίνεση στα χρονικά όρια της προσθήκης αντίκρουσης, δεν σημαίνει έλλειψη προθέσεων για σύναψη συμφωνίας του άρθρου 44 και διάθεση συμβιβασμού, αλλά αντιθέτως επιτείνει την ανάγκη διορισμού επιτρόπου, ώστε με τη δική του συνεισφορά να επιτευχθεί η συμφωνία εξυγίανσης”.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να εξετάσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού το αίτημα των υπαλλήλων γραφείου της Royal Olympia Cruises, που ζητάει τη χορήγηση επιδόματος στους εργαζομένους στη ROC, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών, από την 1/2/2004 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2004.

“Οι 132 υπάλληλοι της εταιρίας -εξαιρούνται τα διευθυντικά στελέχη-, που είναι μισθοσυντήρητοι οικογενειάρχες, για ενάμιση μήνα δεν πρόκειται να λάβουν αποδοχές. Οι υποχρεώσεις και η ανάγκη επιβίωσης μας υποχρεώνουν να απευθυνθούμε στον ΟΑΕΔ και να ζητήσουμε την ενίσχυση των εργαζομένων”, επισημαίνει σε επιστολή της προς το διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιάννη Νικολάου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024