Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠΑΣΕΝΤ: 'Στο κενό η προσπάθεια κατάργησης της Σ.Σ.Ε. στην επιβατηγό, ακτοπλοϊκή και κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία'
Ακτοπλοΐα

ΠΑΣΕΝΤ: 'Στο κενό η προσπάθεια κατάργησης της Σ.Σ.Ε. στην επιβατηγό, ακτοπλοϊκή και κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία'

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες και πρακτορεία του κλάδου καλύπτονται και θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τη Σ.Σ.Ε., που αφορά στους εργαζομένους στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλης της χώρας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής της.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πέτυχε μια μεγάλη νίκη στη μάχη που δίνει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την εφαρμογή τους, αναφερόμενος στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) για τους εργαζομένους στις ακτοπλοϊκές- επιβατικές- κρουαζιερόπλοιες ναυτιλιακές εταιρείες και πρακτορεία, που υπογράφηκε με τη ΣΕΕΝ και κηρύχθηκε υποχρεωτική με καθολική πλέον εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

“Η μάχη που δίνεται είναι τεράστια, αφού ένα μεγάλο μέρος εργοδοτών με νομικά τερτίπια και απειλές προσπαθούν να μην εφαρμόσουν τη Σ.Σ.Ε. αλλοιώνοντας και παραχαράσσοντας την έννοια και την ουσία της. Στην προσπάθεια τους αυτή, χρησιμοποιούν ακόμα και καραμπινάτες παρανομίες, αφού μεταφέρουν εργαζόμενους με απειλές, εκβιασμούς και ψέματα σε άλλες εταιρείες, που τις βαφτίζουν τουριστικές, με σκοπό να μην τους αμείβουν με τη Σ.Σ.Ε. των ναυτιλιακών υπαλλήλων, αλλά των τουριστικών, η οποία υπολείπεται μισθολογικά καταργώντας στην πράξη τη Σ.Σ.Ε.” επισημαίνει ο ΠΑΣΕΝΤ.

“Μια τέτοια προσπάθεια είχαμε και από τον ναυτιλιακό όμιλο κρουαζιέρας Celestial, όπου μετά από καταγγελίες των εργαζομένων παρεμβήκαμε άμεσα, επισημαίνοντας και κατταγγέλοντας την παράνομη ενέργεια της εταιρείας, ενεργοποιώντας τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπογράψουν την ατομική σύμβαση εργασίας, όπου δέχονταν τη μείωση του μισθού τους. Ζητήσαμε άμεσα παρέμβαση από το Υπουργείο Εργασίας και αναγκάσαμε την εταιρεία σε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία έγινε σε επίπεδο γενικού γραμματέα.

Η γνωμάτευση, σύσταση και εντολή λοιπόν του υπουργείου για άμεση εφαρμογή, ήταν απόλυτα σαφής, ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρείες και πρακτορεία του κλάδου καλύπτονται και θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τη Σ.Σ.Ε., που αφορά στους εργαζομένους στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλης της χώρας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής της.

Τίτλοι τέλους λοιπόν στο σενάριο που προωθούσαν για κατάργηση και μη εφαρμογή της Σ.Σ.Ε..

Είναι άλλωστε εδώ και χρόνια απόλυτα ξεκάθαρο, γι’αυτό και δεν υπήρξε ποτέ θέμα αμφισβήτησης της Σ.Σ.Ε. που καλύπτει τους εργαζόμενους, ότι η κρουαζιέρα και η επιβατηγός ναυτιλία με ό,τι επιπλέον μπορεί να προστίθεται ως υπηρεσία, ανήκει και είναι πολύ δυναμικός τομέας της ναυτιλίας και σαν τέτοια θα αντιμετωπίζεται, ως προς τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, όπως αυτά προκύπτουν από τη κλαδική Σ.Σ.Ε που υπογράψαμε με τους εργοδότες.

Η άμεση λοιπόν παρέμβαση του σωματείου και η γνωμάτευση του υπουργείου, δίνουν αποστομωτική απάντηση στους εργοδότες εκείνους, που με τεχνάσματα αναζητούν τη μη εφαρμογή της.

Η επιλογή αμφισβήτησης των Σ.Σ.Ε, μας θέτει όλους σε επαγρύπνηση και επιβεβαιώνει την ανάγκη σταθερής επικοινωνίας των εργαζόμενων με το σωματείο. Το σωματείο είναι εδώ και υπάρχει για να κατοχυρώνει τα δικαιώματα, αλλά και να υπερασπίζεται την πλήρη εφαρμογή τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024