Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠΝΟ: Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να πληρώσουν τα δεδουλευμένα μηνών που οφείλουν στα πληρώματα
Ακτοπλοΐα

ΠΝΟ: Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να πληρώσουν τα δεδουλευμένα μηνών που οφείλουν στα πληρώματα

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη μη εξόφληση οφειλών σε πληρώματα ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Υπόμνημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, με το οποίο ζητείται να εφαρμοστεί ο νόμος απέναντι στις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών σε πληρώματα, κατέθεσαν το πρωί οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κ. Γιάννη Χαλά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, στο υπόμνημά της η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί από μόνη της στην ψυχική και σωματική εξαθλίωση και ταλαιπωρία των εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβαινόντων και των πλοίων.

Επίσης, στο υπόμνημα προστίθεται ότι από διετίας η εργοδοτική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την όλη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συνέπεια των μνημονιακών μέτρων, αρνείται να εκπληρώσει την έναντι των εργαζομένων της βασική, πρωταρχική και κύρια υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου της προσφερόμενης εργασίας τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δεκάδες ναυτεργάτες, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πέντε και έξι μηνών.

Χθες, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι αν οι εταιρείες δεν τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των δεδουλευμένων θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι έχουν υποσχεθεί να δοθεί ένα μέρος των χρημάτων έως το τέλος Ιουνίου και να υπάρξει πλήρης εξόφληση των οφειλών στο τέλος Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), κ. Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι το δικό του ναυτεργατικό σωματείο θα συνεχίσει τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις σε πλοία όπου μέλη του καταγγέλλουν μη εξόφληση οφειλών.

Το πρωί, το πλοίο “Πηνελόπη” δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από τη Ραφήνα για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο καθώς 11 άτομα από το πλήρωμα πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Σύμφωνα με μέλη της ΠΝΟ, ο πλοιοκτήτης του συγκεκριμένου πλοίου δεν έχει δεσμευτεί ακόμα σε χρονοδιάγραμμα για εξόφληση των οφειλών του. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας υπήρξε συνδικαλιστική παρέμβαση από μέλη της ΠΕΝΕΝ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά από εντολή εισαγγελέα. Οι επιβάτες του πλοίου “Πηνελόπη” προωθήθηκαν στον προορισμό τους με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Super Ferry”.

Στο μεταξύ, το πλοίο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου “Aqua Maria” αναχώρησε κανονικά το μεσημέρι από το Λαύριο για Ψαρά, Μεστά, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, υπάρχει συμφωνία για εξόφληση μέρους των οφειλών έως τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, είπε ότι όσον αφορά τα πλοία της NEL υπάρχει απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής να μην υπάρξουν άλλες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, καθώς η εταιρεία δεσμεύθηκε να καταβάλει μέρος των χρημάτων έως το τέλος Ιουνίου.

Τέλος, κανονικά αναμένεται να αναχωρήσει στις 22.00 το πλοίο “Ταξιάρχης” για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024