Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΗλιακοί φορτιστές ηλεκτρονικών συσκευών στο τουριστικό καταφύγιο του λιμανιού της Σκύρου
Λιμένες

Ηλιακοί φορτιστές ηλεκτρονικών συσκευών στο τουριστικό καταφύγιο του λιμανιού της Σκύρου

Η πιλοτική δράση αποτελεί πρωτοβουλία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του ΕΜΠ και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου.

Τέσσερις ηλιακοί φορτιστές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών φόρτισης εγκαταστάθηκαν στα δύο κινητά περίπτερα πληροφοριών του τουριστικού καταφυγίου του λιμένα Λιναριάς Σκύρου. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του πολυβραβευμένου κρατικού λιμένα της Σκύρου και του Νησιού έχουν πλέον τη δυνατότητα να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές μέσω της ηλιακής ενέργειας, δωρεάν, από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και το σύστημα φόρτισης μέσω 8 θυρών USB και πολλαπλών καλωδίων με φωτιζόμενους ακροδέκτες, κατάλληλων για όλους του τύπους των συσκευών.

Το ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα φόρτισης ατομικών συσκευών διαθέτει Wi-FI και είναι διασυνδεδεμένο σε δίκτυο του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things – ΙοΤ), με δυνατότητα μετάδοσης των μετρήσεων σχετικά με την καταναλισκόμενη ενέργεια ανά ηλιακό φορτιστή. Έτσι οι χρήστες, συνδεόμενοι μέσω του QR code που είναι τυπωμένο στην πρόσοψη των φορτιστών μπορούν να παρακολουθούν τα δεδομένα που καταγράφονται από την εξοικονόμηση  ενέργειας και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνεται από την ηλιακή φόρτιση.

Τα παραπάνω δεδομένα θα παρουσιάζονται σε ιστοσελίδα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να δουν το ενεργειακό όφελος από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εν προκειμένω της ηλιακής, για τη φόρτιση των συσκευών τους.

Η πιλοτική αυτή δράση αποτελεί πρωτοβουλία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, η οποία, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ) και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, εγκατέστησε το σύστημα των ηλιοσυλλεκτών στο καινοτόμο Λιμάνι της Σκύρου.

Το σύστημα έχει εγκατασταθεί και σε ακτή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

“Η εγκατάσταση αυτή στο Λιμάνι της Λιναριάς έρχεται να ενισχύσει το φιλοπεριβαλλοντικό του προφίλ και να εμπλουτίσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές που εφαρμόζει αλλά και να συμπαρασύρει ευαισθητοποιώντας, όλους όσους θέλουν με τις μικρές τους δυνάμεις να προσθέσουν τις δικές τους δράσεις και ενέργειες για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον”, ανέφερε ο πρόεδρος του Λ.Τ. Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (ΝΠΔΔ) από το 2015 το υλοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από το 2019 με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα και πολυβραβευμένο πρόγραμμα “Skyros Project”, ενω το λιμάνι της Σκύρου είναι μέλος του Δικτύου των 114 Ευρωπαϊκών Οικολογικών Λιμένων (ECO-PORTS) και το τουριστικό του καταφύγιο βραβεύεται από το 2018 ως σήμερα με Γαλάζια Σημαία Μαρίνας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024