Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΥπογραφή Ναυτιλιακής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Νιγηρίας
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Υπογραφή Ναυτιλιακής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Νιγηρίας

Ναυτιλιακή Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας υπεγράφη την Τρίτη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. ΜανώληΚεφαλογιάννη, και τον Νιγηριανό υφυπουργό Μεταφορών, κ. Mall Mohammed H. Aliyu. Κατά […]

Ναυτιλιακή Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας υπεγράφη την Τρίτη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη<...>Κεφαλογιάννη, και τον Νιγηριανό υφυπουργό Μεταφορών, κ. Mall Mohammed H. Aliyu.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΝ σε πολύ καλό κλίμα, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ηλίας Α. Σιωνίδης, καθώς και κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι ιδιωτικού τομέα της Νιγηρίας και συζητήθηκαν θέματα ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών, όσον αφορά κυρίως στις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο.

Συγκεκριμένα, η Ναυτιλιακή Συμφωνία με τη Νιγηρία περιλαμβάνει τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

  • Ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων των Συμβαλλομένων Μερών στα διεθνώς διακινούμενα φορτία υπό καθεστώς ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού.
  • Αποχή από λήψη περιοριστικών μέτρων που εμποδίζουν τη συμμετοχή πλοίων στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο.
  • Κατάργηση των τυχόν μονομερών περιορισμών στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο όπως συμφωνιών διαφύλαξης και καταμερισμού φορτίων.
  • Παροχή από τα Συμβαλλόμενα Μέρη εθνικής μεταχείρισης στην πρόσβαση και παραμονή των πλοίων στους λιμένες, τη χρησιμοποίηση του λιμενικού εξοπλισμού και την πληρωμή οιωνδήποτε τελών και φόρων.
  • Διευκόλυνση της εισόδου διέλευσης και παραμονής ναυτικών εντός της επικράτειας των Συμβαλλομένων Μερών.
  • Παροχή από τα Συμβαλλόμενα Μέρη εθνικής μεταχείρισης στα πλοία τους σε περίπτωση ναυαγίου, προσάραξης ή άλλου παρόμοιου ατυχήματος πλησίον των ακτών τους.
  • Φορολόγηση κερδών προερχομένων από την εκμετάλλευση ή την πώληση πλοίων μόνο στη χώρα της σημαίας του πλοίου.


«Σαφή ένδειξη της προσήλωσης των δύο χωρών στις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού και στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας με σκοπό την εξάλειψη τυχόν εμποδίων στις ναυτιλιακές μεταφορές, οι οποίες ως γνωστόν αποτελούν το κύριο μέσο διακίνησης του παγκόσμιου εμπορίου» αποτελεί, κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, η υπογραφή της Συμφωνίας. «Για τον λόγο αυτό» πρόσθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή θα αποβεί προς όφελος των δύο χωρών και των οικονομιών τους και θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις ναυτιλιακές σχέσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Απαντώντας, ο κ. Mall Mohammed H. Aliyu, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Ναυτιλιακής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της χώρας του, η οποία ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες στενές σχέσεις μεταξύ των δύο ναυτιλιακών κρατών.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν μία από τις αρχαιότερες ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο με ναυτιλιακή εμπειρία και τεχνογνωσία και τόνισε ότι η χώρα του διαθέτει πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ευκαιρίες για επενδύσεις στη ναυτιλία.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε ενδιαφερόμενους επενδυτές για εκσυγχρονισμό των λιμανιών και δημιουργία πολυεθνικών εταιριών, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα του στις προκλήσεις του διεθνούς εμπορίου θαλασσίων μεταφορών.

Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και υπηρεσιακής εμπειρίας προς τις αρμόδιες Νιγηριανές αρχές για την οργάνωση της Νιγηριανής Ακτοφυλακής.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024