Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΔραστικές οι περικοπές στα ιατρικά συνέδρια εσωτερικού – εξωτερικού
MICE

Δραστικές οι περικοπές στα ιατρικά συνέδρια εσωτερικού – εξωτερικού

Το 2011 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δέχθηκε 1.088 αιτήσεις για συνέδρια, έναντι 2.000 αιτήσεων το 2010, ενώ από τις αρχές του 2012 έως και τις 20 Νοεμβρίου έχουν κατατεθεί μόλις 670.

Μείωση κατά 50% του αριθμού των ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα παρατηρείται σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ ειδικά για το εξωτερικό τα συνέδρια ελληνικών φορέων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ το 2011 δέχθηκε 1.088 αιτήσεις για συνέδρια, έναντι 2.000 αιτήσεων το 2010, ενώ από τις αρχές του 2012 έως και τις 20 Νοεμβρίου έχουν κατατεθεί μόλις 670. Εκτός όμως από τον αριθμό των συνεδρίων μειωμένοι ήταν και οι προϋπολογισμοί τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ιωάννης Τούντας, στη Βουλή, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, οι προϋπολογισμοί των συνεδρίων για τα οποία έγιναν αιτήσεις ήταν μειωμένοι κατά 40% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο ΕΟΦ, σε ό,τι αφορά στην έγκριση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό, ειδικά όταν προτείνονταν, για ευνόητους λόγους, περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Το 2011 και το 2012 εγκρίθηκαν συνέδρια ελληνικών φορέων μόνο σε Κύπρο και Κωνσταντινούπολη και αυτό -σύμφωνα με τον ΕΟΦ- “για εθνικούς λόγους”. Το 2011 εγκρίθηκαν έξι εκδηλώσεις στην Κύπρο και τρεις στην Κωνσταντινούπολη και το 2012 τέσσερις στην Κύπρο και δύο στην Κωνσταντινούπολη.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι “για την οργάνωση στο εξωτερικό εκδηλώσεων τύπου Α ελληνικών επιστημονικών φορέων, θα παρέχεται από τον ΕΟΦ έγκριση, μόνο εφόσον συντρέχουν σοβαροί επιστημονικοί λόγοι (π.χ. διεθνείς υποχρεώσεις) και εφόσον υπάρχει συνδιοργανωτής/τες της αλλοδαπής οι οποίοι συμμετέχουν, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% στα έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων μετάβασης και διαμονής των Ελλήνων επιστημόνων”.

Όσον αφορά στη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις/συνέδρια του εξωτερικού, ορίζεται ότι “επιτρέπεται η κάλυψη από φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπές εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, των εξόδων συμμετοχής επαγγελματία υγείας, για μετακίνηση, εγγραφή , διαμονή, διατροφή με την προϋπόθεση έγκρισης ΕΟΦ και έγκρισης του φορέα εργασίας (Πανεπιστήμιο –Νοσοκομείο – ΕΟΠΠΥ – Ασφαλιστικός φορέας).

Ο ετήσιος αριθμός που ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να επιχορηγηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες για την συμμετοχή του σε επιστημονική εκδήλωση / συνέδριο εξωτερικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις φορές (3), εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο (2) στην Ευρώπη”.

Στη δε συμμετοχή σε συνέδρια της ειδικότητας ή συναφών ειδικοτήτων, υπάρχει σαφής απαγόρευση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ή συμμετοχής σε αυτές (π.χ. εκδρομές), καθώς και σαφής απαγόρευση παρουσίας συνοδών μελών που δεν είναι επαγγελματίες υγείας.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στοιχεία αιτήσεων επιστημονικών εκδηλώσεων τύπου Α μηνός Σεπτεμβρίου

Στοιχεία αιτήσεων συμμετοχής επαγγελματιών υγείας σε εκδηλώσεις του εξωτερικού (μηνός Νοεμβρίου)

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024