Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςFrancesco Frangialli: Ο τουρισμός δεν κατάρρευσε όπως πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν

Francesco Frangialli: Ο τουρισμός δεν κατάρρευσε όπως πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ITB 2003`Παρά τα γνωστά γεγονότα, τρομοκρατία, οικονομική ύφεση, ενδεχόμενος πόλεμος, ο φόβος δεν κατάφερε να μας κυριεύσει και ο τουρισμός δεν κατάρρευσε όπως πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν`…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ITB 2003`Παρά τα γνωστά γεγονότα, τρομοκρατία, οικονομική ύφεση, ενδεχόμενος πόλεμος, ο φόβος δεν κατάφερε να μας κυριεύσει και ο τουρισμός δεν κατάρρευσε όπως πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν`, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), κ. Francesco Frangialli, κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης ITB στο Βερολίνο, και πρόσθεσε ότι `ίσως ακούγεται παράδοξο να ανοίγει τις πύλες της η ITB, αυτή η μεγάλη τουριστική έκθεση, ένα γεγονός που είναι συνώνυμο με την ειρήνη, αυτή την εποχή που ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο`.

`Το 2001, παρά τον συνδυασμό των γεγονότων στη Νέα Υόρκη και της οικονομικής ύφεσης που είχε αρχίσει πριν την επίθεση, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων μειώθηκε μόνο 0,5%, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός αυξήθηκε σε όλες τις χώρες, μιας και αυτοί που ήθελαν να ταξιδέψουν πήγαν σε προορισμούς κοντινότερους.

Το 2002, παρά το γεγονός ότι η οικονομία ακόμα είχε προβλήματα, ο τουρισμός κατάφερε να αλλάξει τάση, και να βρεθεί με θετικά αποτελέσματα και περίπου 715 εκατ. διεθνείς αφίξεις που αντιπροσωπεύουν 3% αύξηση.

Η Αμερικάνικη Ήπειρος το 2002 υπέφερε, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν αύξηση 8%. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η Μέση Ανατολή, που παρά όλη την ένταση που υπήρχε στην περιοχή, σημείωσε αύξηση 11% στις διεθνείς αφίξεις χάρις στη μεγάλη αύξηση των ταξιδιών μέσα στην ίδια την περιοχή. Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση της τάξεως του 2,4%.

Η πορεία του τουρισμού τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει αυτό που είπα και πέρσι εδώ στο Βερολίνο: η εμπιστοσύνη μας βασίζεται στην συμπεριφορά του τουρίστα. Η ανάγκη για ταξίδια είτε για ψυχαγωγία είτε για επαγγελματικούς λόγους είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας. Ο σημερινός άνθρωπος θα ταξιδέψει είτε μειώνοντας τα έξοδα του και τις μέρες διαμονής του, είτε αλλάζοντας προορισμό.

Ο πόλεμος στον Κόλπο το 1991 είναι ένα καλό παράδειγμα για να δούμε πως αντιδρά ο τουρισμός, όπου υπήρξε μια μείωση της ανάπτυξης του τουρισμού της τάξεως του 1,2%, όμως ποτέ δεν σημειώθηκε αρνητικό αποτέλεσμα. Την επόμενη χρονιά, υπήρξε αύξηση της τάξεως του 8,3%.

Αυτή τη στιγμή μάλλον είμαστε στο χαμηλότερο σημείο της καμπύλης. Βέβαια οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και όλες οι επιχειρήσεις εκείνο που μισούν περισσότερο είναι η αβεβαιότητα. Όμως κανένας από εμάς δεν θέλει να τελειώσει αυτή η αβεβαιότητα με πόλεμο.`

Ο κ. Francesco Frangialli τελειώνοντας ευχήθηκε ότι αν ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος θα πρέπει να διαρκέσει λίγο και σε περιορισμένη έκταση. Επίσης, πιστεύει ότι θα επαναληφθεί το παράδειγμα των Ασιατικών χωρών και της Ρωσίας που βγήκαν από την μεγάλη οικονομική ύφεση πολύ πιο δυνατές και πιο αποφασισμένες να εφαρμόσουν αειφόρο ανάπτυξη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024