Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαGlobalData: Ο κοροναϊός θα πλήξει διεθνώς το λιανικό εμπόριο στα αεροδρόμια
Αερομεταφορές

GlobalData: Ο κοροναϊός θα πλήξει διεθνώς το λιανικό εμπόριο στα αεροδρόμια

Ο κοροναϊός έχει μειώσει τις δαπάνες λιανικής και ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια των διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς λόγω του ότι οι καταναλωτές ενθαρρύνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιέζονται, να παραμείνουν στα μέρη τους και να αποφεύγουν τα ταξίδια.

Οι παγκόσμιες λιανικές πωλήσεις στα αεροδρόμια προβλέπεται να φθάσουν τα 48,2 δισ. δολ. το 2020, αυξημένες κατά 6,1% το 2019, σύμφωνα με την GlobalData, την κορυφαία εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων. Ωστόσο, η κλιμάκωση της σοβαρότητας του κοροναϊού θα μπορούσε πλέον να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στους αριθμούς επιβατών αεροδρομίων – προκαλώντας ανησυχίες τόσο στους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων όσο και τους λιανοπωλητές.

Ο Honor Strachan, Principal Analyst στην GlobalData, σχολιάζει: “Η αποτροπή των ταξιδιών για τους Κινέζους καταναλωτές θα επηρεάσει τις επιδόσεις του λιανικού εμπορίου στα αεροδρόμια παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικές εταιρείες στα αεροδρόμια, ειδικά εκείνοι στην Ευρώπη, έχουν προσαρμόσει τις προτάσεις τους, έχουν ενσωματώσει κινεζικές λύσεις πληρωμών και έχουν επενδύσει σε προσωπικό που μιλά Mandarin για να στοχεύσουν τους Κινέζους επιβάτες και να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης των πωλήσεών τους. Εάν ο εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα υποφέρει εξαιτίας του κοροναϊού, οι αερομεταφορείς και οι λιανοπωλητές πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να στοχεύσουν άλλους επιβάτες”.

Το 2003, η επιδημία του SARS προκάλεσε κατάρρευση του τουρισμού στην Κίνα, ενώ οι αριθμοί επισκεπτών στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σημαντικά, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσουν τα αεροσκάφη τους και να μειώσουν τα δρομολόγια πτήσεων. Ο κοροναϊός έχει μειώσει τις δαπάνες λιανικής και ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια των διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς λόγω του ότι οι καταναλωτές ενθαρρύνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιέζονται, να παραμείνουν στα μέρη τους και να αποφεύγουν τα ταξίδια.

Σε απάντηση στην τωρινή κρίση, οι λιανοπωλητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα καταστήματα, με την China Duty Free Group να κλείνει το εμπορικό της κέντρο στον κόλπο Haitang, επηρεάζοντας την αγορά duty free στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το 2020. Εάν τα υπουργεία Εξωτερικών ανά τον κόσμο επεκτείνουν τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες για αποφυγή ταξιδιών, εκτός από την επαρχία Hubei, και σε άλλες περιοχές, τότε οι αριθμοί των επιβατών και τα αεροδρόμια σε τουριστικούς κόμβους όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Chengdu και το Xi’an θα επηρεαστούν αρνητικά. Η Βritish Airways ήδη έχει αναστείλει όλες τις απευθείας πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ οι United Airlines και Cathay Pacific Airways έχουν επίσης ακυρώσει επιλεγμένες πτήσεις προς την Κίνα.

Στη φωτογραφία Κινέζοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λοες Άντζελες (φωτό: Reuters).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024