Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΘα πρέπει να περιμένουμε μειωμένες νέες κρατήσεις από τη Βρετανία λόγω Brexit

Θα πρέπει να περιμένουμε μειωμένες νέες κρατήσεις από τη Βρετανία λόγω Brexit

Όλοι παρακολουθούν ειδήσεις, διαπληκτίζονται στα social media και δεν είναι σε διάθεση διακοπών. Θα μειωθούν και οι άδειες, γιατί το ερευνητικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της χώρας, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα τραπεζικά στελέχη κ.λπ. θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν την 'επόμενη μέρα'. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι θα αυξηθεί το 'staycation', δηλαδή η παραμονή των Βρετανών στη χώρα τους.

Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Μπούχαλης, πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικής και Ξενοδοχειακής Διοίκησης και διευθυντής του eTourism Lab του Πανεπιστημίου του Bournemouth, μιλά στο traveldailynews για τις συνέπειες του Brexit στον τουρισμό τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην ελληνική τουριστική αγορά.

Κε Μπούχαλη, ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Με δεδομένο ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας δεν έβλεπε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ σαν ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, έχει εκπλαγεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη και είναι απλά συμβουλευτική. Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εφαρμοσθεί τελικά το Brexit, παρά το γεγονός ότι η γνώμη του βρετανικού λαού είναι πολύ σεβαστή. Ο λόγος είναι ότι ο David Cameron “ένειψε τας χείρας του” και παραιτήθηκε, όπως επίσης και η μισή σκιώδης κυβέρνηση της αντιπολίτευσης. Αυτοί που υποστήριξαν το Brexit δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο να υποστηρίξουν αυτά που υποσχέθηκαν και, κυρίως, να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση σε περιφέρειες όπως η Cornwall και τα Midlands. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί πρωθυπουργός που θα πατήσει το “κουμπί” του Άρθρου 50, ξέροντας ότι θα επέλθει σοβαρή και ανεπανόρθωτη καταστροφή. Αυτήν τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μια τεράστια πολιτική αστάθεια και πολιτικό κενό. Κανένας από τους αρχηγούς, εκτός από την πρωθυπουργό της Σκωτίας, δεν απολαμβάνει σε μεγάλο βαθμό αξιοπιστία.

Σημαντικό να αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι ήδη υπάρχει hashtag στο twitter #whathavewedone, όπου πολλοί άνθρωποι τώρα αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις της ψήφου τους και δηλώνουν τη μεταμέλειά τους. Επίσης, οι μικροί σε ηλικία ψηφοφόροι διαπληκτίζονται ανοιχτά με τους μεγαλύτερους και τους λένε #NotInMyName.

Τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα με το τι θα γίνει και ο κόσμος ξαφνικά θα μειώσει τις κρατήσεις που κάνει της τελευταίας στιγμής. Φυσικά, η πτώση της στερλίνας θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό που ως επακόλουθο θα γίνουν πιο ακριβά. Αυτήν τη στιγμή η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει μια νομισματική κρίση, η οποία ήταν αναμενόμενη. Αν δεν ανέβει σύντομα η στερλίνα, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στον εξερχόμενο τουρισμό. Επακόλουθο μιας τέτοιας κατάστασης είναι και η αναβολή των αδειών του προσωπικού για πολλές επιχειρήσεις και ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα πρέπει πλέον να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους επειγόντως.
 
Συγκεκριμένα, πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι στην Αγγλία έχουν μια ανασφάλεια και δε θέλουν να πετάξουν εκτός της χώρας, και μειώνουν ή αναβάλουν τις διακοπές τους. Επίσης τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται σε σοκ, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μειωμένες νέες κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία. Ακόμα όλοι παρακολουθούν ειδήσεις, διαπληκτίζονται στα social media και δεν είναι σε διάθεση διακοπών. Θα μειωθούν και οι άδειες, γιατί το ερευνητικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της χώρας, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα τραπεζικά στελέχη κ.λπ. θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν την “επόμενη μέρα”. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι θα αυξηθεί το “staycation”, δηλαδή η παραμονή των Βρετανών στη χώρα τους. Όμως σε αυτήν την κατάσταση θα ανεβούν οι τιμές και στην Αγγλία, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Τι ισχύει για τον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας;

Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι τιμές στις τουριστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας θα πέσουν αν εξακολουθήσει να πέφτει η αξία της στερλίνας. Aπό την άλλη, η χώρα θα μείνει χωρίς εργατικό δυναμικό, όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο αλλά και γενικά αν αποφασίσουν να μη δίνουν άδειες εργασίας σε ανθρώπους που κερδίζουν λιγότερα από £35.000 το χρόνο, όπως ακούγεται γενικά. Έτσι λοιπόν ως αποτέλεσμα θα ανέβει το κόστος του εργατικού δυναμικού και θα παρασύρει τις τιμές στα ύψη. Σημαντικό είναι ότι θα έχουμε και πολλές αλλαγές στη στρατηγική των αεροπορικών εταιρειών, τη λεγόμενη πολιτική “Open skies”.

Γενικά, η ανασφάλεια και η πολιτική αναταραχή δε βοηθά τον τουρισμό. Όλοι ελπίζουν στην “κωλοτούμπα”, όπως μάθαμε από το ελληνικό δημοψήφισμα πέρυσι, για να μην εφαρμοστεί η απόφαση. Όμως, τεράστια ζημιά έχει ήδη γίνει με τους άλλους εταίρους και όλοι φοβούνται αν άλλες χώρες ακολουθήσουν σαν ντόμινο, ειδικά η Γαλλία, όπου η ακροδεξιά το φέρνει ως ενδεχόμενο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι “οι καλοί καπετάνιοι στη φουρτούνα φαίνονται” και φουρτούνες πολλές θα έχουμε…

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024