Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: Μείωση 20% της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω 'Όμικρον'
Αερομεταφορές

ACI Europe: Μείωση 20% της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω 'Όμικρον'

Ωστόσο, την 50ή εβδομάδα του χρόνου, που αντιστοιχεί με την έναρξη της εορταστικής περιόδου του τέλους του έτους, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός αεροδρομίων, ACI Europe, δημοσίευσε προκαταρκτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης “Όμικρον” στην ευρωπαϊκή επιβατική κίνηση, μαζί με την πλήρη έκθεσή του για την εναέρια κυκλοφορία για τον Νοέμβριο του 2021.

Την περίοδο των τριών εβδομάδων (47η έως 49η εβδομάδα του χρόνου) μετά την πρώτη αναφορά από τη Νότια Αφρική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της μετάλλαξης “Όμικρον” (24 Νοεμβρίου 2021), η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ευρώπης εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 20%(1). Την ίδια περίοδο, οι συντελεστές φορτίου στις πτήσεις από/προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτιμάται ότι μειώθηκαν από 66% (εβδομάδα 46) σε 54% (εβδομάδα 49).

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα (50ή εβδομάδα), που αντιστοιχεί με την έναρξη της εορταστικής περιόδου του τέλους του έτους, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη, με τους συντελεστές φορτίου να αυξάνονται εκ νέου δύο μονάδες, στο 56%.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe σχολίασε: “Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις πτήσεων προς τη Νότια Αφρική και οι αποσπασματικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από πολλές κυβερνήσεις σε άλλες αγορές -συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης- επηρέασαν άμεσα τα επίπεδα της κυκλοφορίας τις τελευταίες εβδομάδες. Τα επαγγελματικά ταξίδια ήταν τα πρώτα που υποχώρησαν, ακολουθούμενα τώρα από τα ταξίδια αναψυχής, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας και των προοπτικών περισσότερων περιορισμών, τόσο στα ταξίδια όσο και στην τοπική ζωή. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι μόνο τα ταξίδια σε οικογένεια και συγγενείς αντέχουν με κάποιο τρόπο προς το παρόν, καθώς οι Ευρωπαίοι λαχταρούν να συναντηθούν και να ξανασμίξουν με τους αγαπημένους τους για τα Χριστούγεννα”.

Η ACI Europe προειδοποίησε περαιτέρω ότι η αντιστροφή της δυναμικής ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες και για το υπόλοιπο του έτους σημαίνει ότι το 2021 θα καταλήξει κάτω από την πρόβλεψή του για -60% στην επιβατική κίνηση για το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, σε σύγκριση με τα μεγέθη προ πανδημίας (2019).

Ο Jankovec πρόσθεσε: “Πέρα από την περίοδο των εορτών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ‘Όμικρον’ θα επιβαρύνει την επιβατική κίνηση το α’ τρίμηνο του 2022. Αλλά ο βαθμός στον οποίο πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το εάν οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να έχουν σπασμωδικές αντιδράσεις ή όχι. Η ‘Όμικρον’ εξελίσσεται γρήγορα στην κυρίαρχη μετάλλαξη σε όλη την Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με το ECDC καθιστά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αναποτελεσματικούς από άποψη δημόσιας υγείας και εξαιρετικά επιζήμιους τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη”.

Οριακή βελτίωση της επιβατικής κίνησης το Νοέμβριο
Τον Νοέμβριο, η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων μειώθηκε κατά 35,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προ πανδημίας (2019) – οριακή βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-36,7% τον Οκτώβριο). Ενώ τα αεροδρόμια στην περιοχή ΕΕ+ συνέχισαν να βελτιώνονται σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, το έκαναν με μάλλον χαμηλό ρυθμό παρά το άνοιγμα της υπερατλαντικής αγοράς (-38,1% το Νοέμβριο έναντι -41,2% τον Οκτώβριο). Αυτό αντανακλά κυρίως την επίδραση της ‘Όμικρον’ στην απόδοσή τους προς το τέλος του μήνα. Εν τω μεταξύ, τα αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη είδαν τις επιδόσεις τους να επιδεινώνονται το Νοέμβριο (-19%), σε σύγκριση με τον Οκτώβριο (-17,4%).

Το Heathrow επιστρέφει στα κορυφαία 5 αεροδρόμια
Η χαλάρωση των περιορισμών για τα ταξίδια στη Βόρεια Αμερική κατά το Νοέμβριο ωφέλησε σαφώς τα top5 ευρωπαϊκά αεροδρόμια το 2019, καθώς είδαν την επιβατική κίνηση να μειώνεται κατά 41,6%, από 45,6% τον Οκτώβριο. Ενώ η Κωνσταντινούπολη (-30,4%) παρέμεινε το πιο πολυσύχναστο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, το Λονδίνο-heathrow (-50,8%) επανήλθε στην κορυφή για πρώτη φορά από το Μάιο του 2020, στην 5η θέση. Το Παρίσι-CDG (-40,8%) ήρθε δεύτερο και ακολούθησαν η Μαδρίτη (-35%) και το Άμστερνταμ-Schiphol (-41,8%). Η Φρανκφούρτη (-42,8%) δεν μπήκε στους top5, αλλά βρέθηκε στην 6η θέση.

Τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια (λιγότεροι από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως) επιδείνωσαν την επιβατική τους κίνηση το Νοέμβριο (-25,3%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-22,8%). Οι κινήσεις αεροσκαφών το Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 25,1% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, με έντονη αντίθεση μεταξύ των αεροδρομίων στην περιοχή ΕΕ+ (-26,8%) και εκείνων της υπόλοιπης Ευρώπης (-14,8%).

(1) Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 40 αεροδρόμια όλων των κατηγοριών σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024