Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑνάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού στη 'σκιά' των ελλείψεων προσωπικού και του κόστους διαβίωσης
Τάσεις

Ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού στη 'σκιά' των ελλείψεων προσωπικού και του κόστους διαβίωσης

Καθώς φθίνουν οι ανησυχίες για τον COVID-19, η Ευρώπη αναμένεται να ανακτήσει το 70% της ταξιδιωτικής της ζήτησης προ πανδημίας το 2022. Αλλά η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα των αερομεταφορών κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Περίπου 190.000 Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αβεβαιότητα που προκαλείται από την επιδείνωση του πληθωρισμού, την παρατεταμένη αναταραχή του πολέμου στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα κρούσματα του COVID-19 συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) προβλέπει ότι η προθυμία για ταξίδια αυτό το καλοκαίρι θα επικρατήσει. Η πιο πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” υποδεικνύει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής του 2022, με τις οικονομίες των καταναλωτών που συσσωρεύθηκαν εν μέσω της πανδημίας να αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση για ταξίδια.

Η ETC προβλέπει ότι η Ευρώπη θα ανακτήσει το 70% της ταξιδιωτικής ζήτησης προ COVID φέτος. Για το 2022 (μέχρι σήμερα), η Βουλγαρία (-8%), η Σερβία (-10%) και η Τουρκία (-14%) σημείωσαν την ισχυρότερη ανάκαμψη στις τουριστικές αφίξεις. Ισχυρή ανάκαμψη παρουσίασαν επίσης το Μονακό (-22%), η Κροατία (-30%), η Ισλανδία (-35%) και η Σλοβενία (-37%) – οι μόνοι προορισμοί που ανέφεραν στοιχεία τον Μάιο. Στο άλλο άκρο του φάσματος, η γεωγραφική εγγύτητα της Λετονίας με τη Ρωσία επιβραδύνει την τουριστική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία (-63%) μετά τις μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων. Η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία συγκαταλέγονται επίσης στους προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης που ξεπερνούν την πτώση κατά 50%.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος του ETC, δήλωσε: “Οι περιορισμοί για τον Covid-19 έχουν ανατραπεί και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αναπληρώσουν δύο χρόνια χαμένων ταξιδιωτικών ευκαιριών. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύ πιο γρήγορης ανάκαμψης από ό,τι περίμεναν οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και οι ελλείψεις προσωπικού μπορεί να αποδειχθούν εμπόδιο για την πλήρη ανάκαμψη. Η ανάκτηση προπσωπικού με ταλέντο και η καθιέρωση μια πιο δελεαστικής σταδιοδρομίας στον κλάδο είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού τους επόμενους μήνες. Είναι επίσης σημαντικό η ΕΕ να συνεχίσει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στο κόστος ζωής – η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια δε θα γίνουν απρόσιτα για τον μέσο Ευρωπαίο”.

Ο υψηλός πληθωρισμός μετατοπίζει τη ζήτηση σε ταξίδια εσωτερικού και μικρών αποστάσεων
Ενώ το ταξιδιωτικό κλίμα στην Ευρώπη παραμένει ισχυρό, η πληθυσμιακή βάση που αποταμιεύει και η οποία αναμενόταν να ενισχύσει την ανάπτυξη έχει “φθαρεί” από το αυξανόμενο κόστος ζωής, λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Επιπλέον, η απότομη επιτάχυνση των τιμών των καυσίμων αυξάνει άμεσα και την τιμή του ταξιδιού ή πιο συγκεκριμένα των μεταφορών. Για τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών πιθανότατα θα μετατοπίσει τις προτιμήσεις σε επιλογές χαμηλότερου κόστους, όπως η διαμονή ή πιο προσιτές μορφές μεταφοράς σε κοντινές χώρες.

Ως αποτέλεσμα, τα ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού. Οι αφίξεις από αγορές μεγάλων αποστάσεων (long-haul) εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά, ειδικά στην Ασία όπου το ταξιδιωτικό αίσθημα έχει βρεί εμπόδια από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς λόγω COVID-19. Αν και το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο θετικό, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Οι πολίτες των ΗΠΑ που επέστρεφαν από την Ευρώπη έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις PCR πριν το ταξίδι τους μέχρι τα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου, γεγονός που μπορεί να συγκράτησε τη ζήτηση.

Δεδομένης της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης το 2022, η συνεχιζόμενη υστέρηση στην προσφορά εργασίας δημιουργεί ελλείψεις προσωπικού στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορεί να δυσκολεύονται να διευκολύνουν την υψηλή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν για αυτές τις ελλείψεις είναι η περιορισμένη δεξαμενή διαθέσιμων εργαζομένων, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στις διαδικασίες ασφαλείας και ο τομέας που θεωρείται ασταθής ευκαιρία απασχόλησης μετά τον COVID-19.

Αν και οι ελλείψεις προσωπικού στη φιλοξενία είναι έντονες, επί του παρόντος η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα των αερομεταφορών κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Περίπου 190.000 Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια αντιδρούν με προσλήψεις, είναι απίθανο ο κλάδος να μπορέσει να ανταποκριθεί εντός αυτής της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Ο αντίκτυπος αυτής της έλλειψης είναι ήδη αισθητός – το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, η Ολλανδία είδε ποσοστά ακύρωσης έως και 11% και το Ηνωμένο Βασίλειο έως και 4%. Τα αεροδρόμια μειώνουν τον αριθμό των πτήσεων για να μετριάσουν το ταξιδιωτικό χάος που αναμένεται να συνεχιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αρκετοί αερομεταφορείς ανακοινώνουν απεργίες και ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024