Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑσφαλής υγειονομικός προορισμός η Κρήτη, αλλαγές στο εθνοτικό μίγμα των επισκεπτών
Έρευνα

Ασφαλής υγειονομικός προορισμός η Κρήτη, αλλαγές στο εθνοτικό μίγμα των επισκεπτών

Επτά στους 10 αλλοδαπούς τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ το 90% των τουριστών θεωρεί τη Δυτική Κρήτη ως ένα ασφαλή υγειονομικό προορισμό. Αισθητή η μείωση στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών, σε σχέση με το 2019.

Ασφαλή υγειονομικό προορισμό και πόλο ελξης στο άμεσο μέλλον θεωρούν την Κρήτη οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2021 το νησί μέσω του αεροδρομίου Χανίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο Χανίων και σε δείγμα 3.825 ερωτηματολογίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι απόψεις των τουριστών αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα COVID-19 στους χώρους εστίασης και φιλοξενίας είναι θετικές, αφού 7 στους 10 αλλοδαπούς τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ το 90% των τουριστών θεωρεί τη Δυτική Κρήτη ως ένα ασφαλή υγειονομικό προορισμό.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει ότι αλλάζει το μίγμα των εθνικοτήτων που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, αφού μόλις 3 στους 10 αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ Γερμανοί, Πολωνοί και Βρετανοί καταλαμβάνουν ποσοστό περίπου 40% επί των συνολικών αφίξεων. Έξι στους 10 αλλοδαπούς τουρίστες είναι ηλικίας έως 34 ετών, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών παρουσιάζουν αισθητή μείωση σε σχέση με το 2019.

Σχετικά με τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών στο Αεροδρόμιο Χανίων για τη φετινή τουριστική περίοδο, παρατηρείται ότι αλλάζει το μίγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ Γερμανοί, Πολωνοί και Βρετανοί καταλαμβάνουν ποσσοτό κοντά στο 40% επί των συνολικών αφίξεων. Γερμανοί οι οποίοι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με 17%, εκτοπίζοντας τους Βρετανούς στην τέταρτη θέση με 11%. Η σημαντική αύξηση των Δανών τους οδήγησε στη δεύτερη θέση με 16%, ενώ οι Πολωνοί διατήρησαν την τρίτη θέση επί των συνολικών αφίξεων κατέχοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 11%. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά των Σκανδιναβών και συγκεκριμένα Νορβηγών και Φινλανδών που συνεχίζουν και φέτος να συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά 2% και 3%, αντίστοιχα, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, όταν τα προηγούμενα έτη ήταν από τις κύριες εθνικότητες που επισκεπτόντουσαν τη Δυτική Κρήτη.

Όσον αφορά τα άμεσα – οφέλη για την τοπική οικονομία, αυξημένες φαίνονται να είναι οι συνολικές δαπάνες των επισκεπτών σε σχέση με την περυσινή χρονιά κατά 14%, φτάνοντας περίπου τα 830 ευρώ ανά ταξίδι, ενώ ενισχυμένες είναι οι αγορές τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερη προτίμηση στο ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού και στην τσικουδιά.

Οι επισκέπτες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη φιλοξενία και τη συμπεριφορά των ντόπιων κατοίκων, τους χώρους εστίασης και φιλοξενίας, την ασφάλεια και καθαριότητα παραλιών, ενώ προβληματίζονται για την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στα Χανιά και ιδιαίτερα για υποδομές που αφορούν στην οδική ασφάλεια (οδόστρωμα, κλίσεις, στροφές).

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, υπάρχει μείωση στη ζήτηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις τουριστικές περιοχές Αγίας Μαρίνας και Πλατανιά σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, συνεχίσθηκε και φέτος η μεγάλη αύξηση στα καταλύματα της Πόλης Χανίων, καθιστώντας την πρώτη σε προτίμηση, όπου σχεδόν οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες διέμεναν και στα Χανιά. Περίπου 3 στους 10 αλλοδαπούς τουρίστες, διέμεναν σε πάνω από μία περιοχή κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Συγκριτικά με το 2019, σημειώνεται αύξηση στις προτιμήσεις καταλυμάτων, όπως είναι βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/δωμάτια, ιδιόκτητα σπίτια κυρίως εντός πόλης Χανίων, αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας και κυρίως της περιοχής Κισσάμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που προτίμησαν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, αφού ένας στους τέσσερις επισκέπτες επιλέγει να διαμένει σε τέτοια καταλύματα

Μείωση παρατηρείται στα ξενοδοχεία σε σχέση με το 2019, αλλά συγκριτικά με την περυσινή χρονιά τα ποσοστά διαμονής στα ξενοδοχεία είναι αυξημένα, κυρίως λόγω του ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα από ότι το προηγούμενο έτος, αλλά και στο γεγονός ότι τόσο οι αλλοδαποί τουρίστες όσο και οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι αναφορικά με τα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19.

Από εκείνους που επέλεξαν ξενοδοχεία, το 70% προτίμησαν πολυτελή ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ το πακέτο διατροφής μόνο με πρωινό σημείωσε ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια, με σχεδόν τρεις στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες να το επιλέγουν.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι μόλις το 37% των αλλοδαπών τουριστών από την Ανατολική Ευρώπη, έκαναν χρήση του λεγόμενου πακέτου “all inclusive”, όταν το 2019 2 στους 3 το χρησιμοποίησαν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024