Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕλπιδοφόρα τα αποτελέσματα της αεροπορικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Οκτώβριο
Αερομεταφορές

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της αεροπορικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Οκτώβριο

Η συνολική επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κατά τον Οκτώβριο παρουσίασε ισχυρή αύξηση κατά 4,6%. Σύμφωνα με την έκθεση επίδοσης της αεροπορικής κίνησης των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τον Οκτώβριο 2013, τα ελληνικά αεροδρόμια επιστρέφουν -έστω και με συντηρητικούς ρυθμούς- στην ανάπτυξη.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων ACI Europe κυκλοφόρησε τη συνολική έκθεση επίδοσης της αεροπορικής κίνησης των αεροδρομίων (ACI Europe Airport Traffic Report) κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2013. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει όλη την προγραμματισμένη εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφοράς, τους low-cost αερομεταφορείς, τα τσάρτερ κ.ά., αποκαλύπτει μια συνεχή βελτίωση στην απόδοση της αεροπορικής κίνησης, που αντικατοπτρίζει καλύτερα το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συνολική επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κατά τον Οκτώβριο παρουσίασε ισχυρή αύξηση κατά 4,6%. Η συνολικές εμπορευματικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 4,6%, ωστόσο οι κινήσεις αεροσκαφών (ένας δείκτης της ικανότητας των αεροπορικών εταιρειών) στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια παρήγαγαν ένα σχεδόν επίπεδο αποτέλεσμα +0,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe σχολίασε: “Ενώ ακόμη δεν είναι σαφές εάν η Ευρωζώνη μπαίνει με αργούς ρυθμούς σε διόρθωση ή βρισκεται σε στασιμότητα, η επιβατική αεροπορική κίνηση στην ΕΕ έχει βελτιωθεί αισθητά τον Οκτώβριο, με άνοδο κατά 2,8%. Αυτό οφείλεται σε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό θετικών παραγόντων σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αεροδρόμια στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν τη δυναμική ανάπτυξη της Σκανδιναβίας, ενώ οι μικρότερες αγορές, όπως η Λιθουανία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία παρουσιάζουν πολύ καλές αποδόσεις. Εν τω μεταξύ, οι αερολιμένες στην Ελλάδα επιστρέφουν σε -ακόμα μέτρια- ανάπτυξη και η ισπανική αγορά φαίνεται να βγαίνει από τον πάτο”.

Και πρόσθεσε: “Αυτά όλα είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Η επιβατική κίνηση ήταν μάλλον απογοητευτική ε άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ρουμανία – και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακόμη περιθώριο να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους”.

Τα συμπεράσματα αυτά οδηγούν στα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα του έτους (Ιαν. – Οκτ.) με μια αύξηση 2,7% της κίνησης επιβατών (+0,7% στα αεροδρόμια της ΕΕ και +10,2% σε αυτά εκτός της ΕΕ).

Όσον αφορά τις υποκατηγορίες επιβατικής αεροπορικής κίνησης, συγκρίνοντας τον Οκτώβριο 2012 με τον Οκτώβριο 2012, τα αεροδρόμια που υποδέχονται περισσότερους από 25 εκατ. επιβάτες ετησίως (ομάδα 1), ανέφεραν κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 4,1%, εκείνα που υποδέχονται 10-25 εκατ. επιβάτες (ομάδα 2), είχαν αύξηση 5,2%, τα αεροδρόμια που υποδέχονται 5-10 εκατ. επιβάτες (ομάδα 3) κινήθηκαν με μια αύξηση κατά 4%, ενώ, τέλος, τα αεροδρόμια που υποδέχονται λιγότερο από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως (ομάδα 4) εμφάνισαν αύξηση 5,4%.

Τα αεροδρόμια που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης ανά ομάδα, κατά τη σύγκριση Οκτώβρη του 2013 με τον Οκτώβριο του 2012 είναι:

  • Ομάδα 1: Αττάλεια (+20,2%), Μόσχα SVO (+13,9%), Κωνσταντινούπολη IST (+9,1%), Παρίσι ORY (+8,8%) και Μόσχα DME (+6,4%)
  • Ομάδα 2: Κωνσταντινούπολη SAW (38,9%), Αγ. Πετρούπολη (+14,3%), Στοκχόλμη ARN (+7,7%), Βερολίνο TXL (+7,1%) και Μάντσεστερ (+6,9%)
  • Ομάδα 3: Άγκυρα (+21,3%), Βαρσοβία WAW (+14,2%), Αλικάντε (+11,5%), Πόρτο (+11,1%) και Σμύρνη (+10,4%)
  • Ομάδα 4: Βατρύ (+39,1%), Σκόπια (37,6%), Τσίτα (+34,3%), Βίλνιους (+29,4%) και Βόλγκοκραντ (+29,2%).

Σημειώνεται ότι η ACI Europe Airport Traffic Report για το μήνα Οκτώβριο περιλαμβάνει συνολικά 176 αερολιμένες. Τα αεροδρόμια αυτά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 88% της συνολικής ευρωπαϊκής επιβατικής κίνησης.

Στη φωτογραφία το Διεθνές Αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024