Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΈρευνα Κατανάλωσης Προϊόντων στα Ξενοδοχειακά Καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου
Έρευνα

Έρευνα Κατανάλωσης Προϊόντων στα Ξενοδοχειακά Καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου

Η Έρευνα Κατανάλωσης Προϊόντων στα Ξενοδοχειακά Καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου που έγινε πρόσφατα αποτελεί ένα εργαλείο που επιτρέπει την παρακολούθηση των επιπέδων κατανάλωσης ποικίλων αγαθών καθώς και των μεταβολών που επέρχονται στην ζήτησή τους σε συνάρτηση με τις ετήσιες αλλά και εποχιακές (ανά μήνα) αυξομειώσεις των διανυκτερεύσεων.

Η Έρευνα Κατανάλωσης Προϊόντων στα Ξενοδοχειακά Καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πιλοτικού έργου με τίτλο ‘Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού” που διενήργησε το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, προσδιόρισε ποσοτικά για πρώτη φορά την κατανάλωση των τουριστών εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τους κλάδους εκείνους που προμηθεύουν τις ξενοδοχειακές μονάδες με τελικά διατροφικά προϊόντα και πρώτες ύλες (εγχωρίως παραγόμενα ή εισαγόμενα) προβλέπεται να ξεπεράσει το 2014 τα 38,5 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Χερσονήσου, ενώ για την Περιφέρεια Κρήτης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 110 εκατομ. ευρώ.
 
Στα πλαίσια της έρευνας κατασκευάστηκαν Δείκτες Κατά Κεφαλήν Κατανάλωσης Προϊόντων Ανά Διανυκτέρευση, που διαμορφώνουν μια βάση υπολογισμού των συνολικών ζητούμενων ποσοτήτων σε ποικίλα αγαθά τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και μια πρώτη προσέγγιση σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης. Η αναπτυσσόμενη λίστα ενσωματώνει περίπου 2.000 είδη προϊόντων που καταναλώνονται στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης όλων των υπηρεσιών εντός των ξενοδοχειακών μονάδων (διαμονής & εστίασης), όπως τρόφιμα και ποτά, χαρτικά, χημικά προϊόντα, είδη καθαρισμού και άλλα αναλώσιμα.
 
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη έρευνα από τον ΕΡΕΔΟΛΟΤ έγινε και για τα Προϊόντα Πρωινού, στα πλαίσια προώθηση του Ελληνικού/Κρητικού Πρωινού, όπου προσδιορίστηκαν δείκτες κατανάλωσης για περισσότερα από 300 προϊόντα.
 
Το εν λόγω εργαλείο επιτρέπει την παρακολούθηση των επιπέδων κατανάλωσης ποικίλων αγαθών καθώς και των μεταβολών που επέρχονται στην ζήτησή τους σε συνάρτηση με τις ετήσιες αλλά και εποχιακές (ανά μήνα) αυξομειώσεις των διανυκτερεύσεων. Η αξιοποίηση του εργαλείου παρέχει την  αναγκαία πληροφόρηση τόσο στους παραγωγικούς φορείς για την επιχειρησιακή τους λειτουργία, όσο και στη τοπική αυτοδιοίκηση για την χάραξη στοχευμένης τουριστικής και ευρύτερης οικονομικής πολιτικής (π.χ. αγροτικής πολιτικής). Μιας πολιτικής με επίκεντρο την οργανική σύνδεση της τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγική δομή (πρωτογενή και δευτερογενή), δεδομένου ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους τα προϊόντα που καταναλώνονται εντός των καταλυμάτων προέρχονται από εισαγωγές, με σκοπό αφενός την ενδυνάμωση των υφιστάμενων παραγωγικών κλάδων της περιφέρειας και των ενδο-διακλαδικών τους σχέσεων, αφετέρου την επένδυση σε νέες δραστηριότητες εν καιρώ παραγωγικής συρρίκνωσης.
 
Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Χερσονήσου, όπου αναρτώνται όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις διάφορες πλευρές της επιστημονικής μελέτης:
  • Διάρθρωση τουριστικών δαπανών ανά λειτουργική κατηγορία κατανάλωσης 
  • Κλαδική διάρθρωση Δήμου Χερσονήσου και Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
  • Βασικές Τουριστικά Χαρακτηριστικές Δραστηριότητες Δήμου και Κρήτης
  • Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων
  • Δυναμικότητα κλινών όλων των τύπων καταλύματος Δήμου και Κρήτης
  • Ξενοδοχειακά καταλύματα και Ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα ανά μορφή, τάξη και οικισμό
  • Εποχικότητα διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα ανά μορφή πακέτου
  • Αφίξεις – διανυκτερεύσεις ανά χώρα προέλευσης τουριστών ανά Δημοτική Ενότητα
  • Καταναλώσεις προϊόντων, ενέργειας και ύδατος των ξενοδοχειακών καταλυμάτων
  • Έρευνα λιανικού εμπορίου και βιοτεχνικής παραγωγής
  • Έρευνα επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εστιατορίου.
 
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024