Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕτήσια αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών 11,6% τον Ιούνιο στην Ελλάδα
Ξενοδοχειακές τιμές

Ετήσια αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών 11,6% τον Ιούνιο στην Ελλάδα

Αξιοσημείωτη μείωση σε ετήσια βάση φαίνεται να έχει η Αθήνα, της οποίας τα ξενοδοχεία έχουν κατά 11,9% χαμηλότερες τιμές φέτος, και οριακά υψηλότερες, μόλις κατά 0,9% συγκριτικά με τον Μάιο. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 111 ευρώ.

Η trivago πραγματοποίησε έρευνα για την πορεία των ξενοδοχειακών τιμών για τον Ιούνιο του 2016 και παρουσιάζει τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες μεταβολές που παρατηρήθηκαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της trivago.gr (trivago Hotel Price Index -tHPI) για τον Ιούνιο 2016, για διεθνείς, αλλά και εθνικούς προορισμούς, σημαντική αύξηση φαίνεται να έχουν οι τιμές στην Ελλάδα, τόσο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, όσο και βάσει τον αντίστοιχων τιμών του περυσινού έτους. Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία σύγκριση, οι τιμές αυξήθηκαν από τα 90 ευρώ που ήταν η μέση τιμή Μαΐου, στα 106 ευρώ για τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο, οι τιμές ανέβηκαν κατά 11,6% κατά τον τρέχοντα μήνα. Οι μεταβολές αυτές κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων αυξητικών, με τις απόλυτες τιμές, ωστόσο, να είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των ανταγωνιστικών χωρών. Μεταξύ αυτών είναι η Ιταλία, με μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 125 ευρώ, 6,7% χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2016, η Κροατία, στα 107 ευρώ, απόλυτα σταθερή συγκριτικά με την περασμένη χρονιά και η Ισπανία, στα 118 ευρώ, 5,4% πιο ακριβά από πέρυσι. Η πιο αξιοσημείωτη μείωση παρατηρείται στην Τουρκία, με τις τιμές να είναι 24% χαμηλότερες από την περασμένη χρονιά, πέφτοντας από τα 100 ευρώ στα 76, ανά διανυκτέρευση, κατά μέσο όρο. Τέλος, η Κύπρος φαίνεται να διατηρεί χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με τη μέση τιμή των ξενοδοχείων της να είναι στα 91 ευρώ.

Η πορεία των ξενοδοχειακών τιμών σε επίπεδο πόλεων
Σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται σε επίπεδο πόλεων, με το Λονδίνο, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη μείωση πραγματοποιήθηκε στις τιμές της Κωνσταντινούπολης, τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης είναι κατά 12% οικονομικότερα τον τρέχοντα μήνα, ενώ εάν τα συγκρίνουμε με τις τιμές που είχαν κατά το προηγούμενο έτος, είναι κατά 32,7% πιο οικονομικά προσιτά. Αξιοσημείωτη μείωση σε ετήσια βάση φαίνεται να έχει και η Αθήνα, της οποίας τα ξενοδοχεία έχουν κατά 11,9% χαμηλότερες τιμές φέτος, και οριακά υψηλότερες, μόλις κατά 0,9% συγκριτικά με τον Μάιο. Τέλος, το Λονδίνο έχει μείωση συγκριτικά με πέρυσι, σχεδόν ανάλογη αυτής της Αθήνας, με τη μεταβολή να ανέρχεται σε ποσοστό 11,5%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 207 ευρώ, ενώ της Αθήνας στα 111.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες τιμές για 15 από τις μεγαλύτερες πόλεις:

Οι ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών
Εξετάζοντας τους ελληνικούς προορισμούς, οι σημαντικότερες μεταβολές πέραν αυτής στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, παρατηρούνται σε νησιά, όπως ήταν αναμενόμενο με αυξητική τάση λόγω εποχικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο, αλλά και στην Πάργα και στον Βόλο. Ενδιαφέρουσες μεταβολές φαίνεται να έχουν τα ξενοδοχεία της Κρήτης, αφού ανά περιοχές έχουν τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες μεταβολές στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών για τον μήνα Ιούνιο:

Σημειώνεται ότι οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024