Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕβδομήντα τρία ξενοδοχεία έκλεισαν στην Αθήνα την πενταετία της κρίσης
Ξενοδοχία

Εβδομήντα τρία ξενοδοχεία έκλεισαν στην Αθήνα την πενταετία της κρίσης

Ένα από το πιο εμβληματικά ξενοδοχεία του Δήμου Αθηναίων, το Athens Ledra, έκλεισε προ ολίγων ημερών τις πόρτες του, γεγονός που προκάλεσε της θλίψη σε όλο τον τουριστικό κόσμο, αφήνοντας πίσω αναπάντητα ερωτήματα και ανησυχίες και για τους υπόλοιπες τουριστικές μονάδες. Το Υπουργείο Εργασίας απο τη μεριά του καταλογίζει ευθύνες της εταιρείας για το κλείσιμο.

Στα 73 έχουν φτάσει τα ξενοδοχεία που έχουν κλείσει στην Αθήνα, με τελευταίο το Athens Ledra από το 2011 μέχρι σήμερα, φυσικά λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σε αντίθεση, αυτά που ανοίγουν είναι πολύ λιγότερα.

Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσακίρης, τονίζοντας ότι “το πρόσφατο κλείσιμο του πολύ γνωστού ξενοδοχείου Athens Ledra, είναι ένα δείγμα της κρίσης της οικονομίας, ένα τεράστιο πλήγμα και για την απασχόληση γιατί αυτές οι θέσεις εργασίας δεν θα αναπληρωθούν και ένα πολύ κακό γεγονός για τη συνολική εικόνα του προορισμού”.

Ο κ. Τσακίρης συνέχισε αναφέροντας πως το Athens Ledra ήταν ένα από το πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτηματικά για τους λόγους κατάρρευσής του. Οξύμωρο επίσης είναι το ότι ενώ είχε πολύ μεγάλη πληρότητα της τάξης του 90% και παραπάνω, πώς έφτασε στο σημείο ο όμιλος διαχείρισής του να αποφασίσει το κλείσιμο του ξενοδοχείου.

Θυμίζουμε ότι το ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980 και ήταν για πάρα πολλά χρόνια γνωστό με το όνομα Athens Ledra Marriott. Τον χειμώνα του 2013 όμως σταμάτησε τη συνεργασία του μετά από 30 χρόνια με την αλυσίδα Marriott, όταν αυτή αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και το ξενοδοχείο συνέχισε για λίγο με την πρόσφατη ονομασία του, υπό την ΑΣΤΥ ΑΕ, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την περίοδο 2010–2014 διέκοψαν τη λειτουργία τους σε όλη την Ελλάδα 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.866 κλινών, ενώ άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών.

Υπουργείο Εργασίας: Υπάρχει ευθύνη της εταιρείας για το Athens Ledra

Με δελτίο Τύπου -που εστάλη από το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ– το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει σχετικά με το κλείσιμο του Athens Ledra τα ακόλουθα: “Το ξενοδοχείο Athens Ledra, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ ΑΕ, χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000 ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο στις 17.05.2016 προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με την διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει η εταιρεία ‘κατέβασε τα ρολά’.

Άρα η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για την θερινή περίοδο”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024