Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕΞΑΑΑ: H Αθήνα παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ξενοδοχία

ΕΞΑΑΑ: H Αθήνα παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τα στοιχεία τουριστικής κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων είναι θετικά φέτος, καθώς παρατηρείται αύξηση α) κατά 10% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και β) κατά 5,3% της μέσης τιμής δωματίου, στο 5μηνο Ιαν-Μαΐου 2015, έναντι του αντίστοιχου 5μηνου 2014. Όμως η αύξηση των αφίξεων στον ΔΑΑ κατά 26% δεν αντανακλάται στην πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού παρακολουθώντας τις δημοσιογραφικές προσεγγίσεις των τελευταίων εβδομάδων περί αύξησης της τουριστικής κίνησης και των τιμών προς την Αθήνα – Αττική και για την σωστή ανάγνωση στοιχείων και αριθμών που δημοσιεύονται, επισημαίνει τα εξής:

  • Τα στοιχεία τουριστικής κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων είναι θετικά φέτος, καθώς παρατηρείται αύξηση α) κατά 10% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και β) κατά 5,3% της μέσης τιμής δωματίου, στο 5μηνο Ιαν-Μαΐου 2015, έναντι του αντίστοιχου 5μηνου 2014 – σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting.
  • Η αύξηση των αφίξεων στον ΔΑΑ, κατά 26% δεν αντανακλάται στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας. Παρατηρούμε ένα σημαντικό ποσοστό αφίξεων να διαφεύγει. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των χιλιάδων παρανόμως λειτουργούντων καταλυμάτων που συνεχώς απορροφούν μερίδιο της αγοράς και ζήτησης, ενισχύοντας το υπάρχον κενό σε φορολογικές εισπράξεις, θέσεις εργασίας κ.λπ.
  • Τα ξενοδοχεία έχουν διατηρήσει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική παίζοντας έτσι έναν άκρως καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη του προορισμού. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία “European Benchmarking” η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

“Είναι σημαντικό λοιπόν να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ως προς τις πραγματικές τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής, διότι αυτό υπονομεύει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την τουριστική ανάταση της πρωτεύουσας. Στατιστικά τιμών τα οποία αναφέρονται μόνο σε διαδικτυακές τιμές και σε διαθεσιμότητα δωματίων περιόδου αιχμής ή ‘last minute” δεν αποτελούν πάντα έγκυρη προσέγγιση και συχνά δημιουργούν παραπλανητική και αναληθή εικόνα, για λόγους που έχουμε κατ’επανάληψη αναλύσει” σημειώνεται από την ΕΞΑΑ-Α.

“Θα θέλαμε επίσης να υπογραμμίσουμε, σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων πως η Αθήνα βρίσκεται σε μια εύθραυστη πορεία ανάκαμψης μετά από πολλά χρόνια δυσφήμησης και τουριστικής αφάνειας. Η θετική πορεία της Αθήνας, μετά από την καταστροφική πενταετία 2008-2013 που προηγήθηκε (με συμπτώματα κατακόρυφης πτώσης όλων των δεικτών απόδοσης από 40% έως και 60% και με 89 λιγότερες ξενοδοχειακές μονάδες), αφενός δεν μπορεί να καλύψει τις μέχρι σήμερα απώλειες και αφετέρου εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις αληθινές δυνατότητες και προοπτικές του προορισμού.

Τα όποια σημάδια ανάκαμψης δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς αλλά αποτελούν την βάση πάνω στην οποία πρέπει να εργαστούμε όλοι προκειμένου να κτίσουμε έναν μακροπρόθεσμα βιώσιμο τουριστικό προορισμό. Όσο δεν θα προσεγγίζουμε με όρους υπερκομματικούς στρατηγικά θέματα όπως ο συνεδριακός τουρισμός, η κρουαζιέρα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η εκμετάλλευση του Ελληνικού, η ασφάλεια στο κέντρο της πρωτεύουσας κατοίκων και επισκεπτών, θα παραμείνουμε έρμαια των όποιων θετικών ή αρνητικών συγκυριών”.

Στατιστικά στοιχεία – Μάιος 2015

Στατιστικά στοιχεία – Μάιος 2015

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024