Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕυρωβαρόμετρο: Τα short-term rentals εμπλουτίζουν τις τουριστικές υπηρεσίες αλλά επηρεάζουν τις τοπικές κοινότητες
Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ευρωβαρόμετρο: Τα short-term rentals εμπλουτίζουν τις τουριστικές υπηρεσίες αλλά επηρεάζουν τις τοπικές κοινότητες

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων καθιστούν ελκυστικότερη την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην ΕΕ, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες επιπτώσεις τους στις τοπικές κοινότητες, είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Βάσει της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ΕΕ, το 25% των Ευρωπαίων κάνουν κράτηση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και η μεγάλη πλειονότητα (89%) από όσους έχουν κάνει τέτοιες κρατήσεις, θεωρούν ότι πρόκειται για μια θετική εμπειρία την οποία θα συνιστούσαν και σε άλλους. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο διευρυμένη προσφορά καταλυμάτων, στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών (63%), σε καλύτερες παροχές (49%) και σε καλύτερες τοποθεσίες (43%).

Ταυτόχρονα, η απότομη αύξηση των υπηρεσιών αυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέραν των τουριστικών οικοσυστημάτων. Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν αύξηση της όχλησης από τους τουρίστες, σε συμφόρηση και σκουπίδια (45% των ερωτηθέντων), σε υψηλότερες τιμές και πίεση στη διαθεσιμότητα στέγης (42 % των ερωτηθέντων).

Βάσει και των αποτελεσμάτων της έρευνας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη ενδεχόμενων νέων κανονιστικών μέτρων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας της, με διάφορα σενάρια για μια μεταβατική πορεία του τουριστικού οικοσυστήματος. Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου θα συμπληρώσουν επίσης την κατάθεση απόψεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω της τρέχουσας δημόσιας διαβούλευσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024