Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗ κρίση στη Ευρωζώνη πλήττει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό
Μελέτη

Η κρίση στη Ευρωζώνη πλήττει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό

Μια νέα μελέτη από την ΙΤΒ Berlin και την IPK International δείχνει ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει αντίκτυπο στον τουρισμό στην Ελλάδα -το 2012 η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία ανέφεραν αύξηση.

Σε ποιο βαθμό η αρνητική κατάσταση χωρών σε κρίση έχει αντίκτυπο στις τουριστικές στατιστικές τους; Αυτό ήταν το ζήτημα που εξέτασαν η ITB Berlin  και το ερευνητικό ινστιτούτο IPK International, ως μέρος της αξιολόγησης για τις τουριστικές τάσεις από το World Travel Monitor. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι, σε σύγκριση με πέρυσι, οι αφίξεις στην Ελλάδα από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη μειώθηκαν. Οι υπόλοιποι νότιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών πλήγησαν λιγότερο και ήταν σε θέση να ισορροπήσουν τις απώλειες -ακόμα και να αναπτυχθούν.

Το διάστημα Ιαν.-Αύγ. 2012, οι αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το 2011. Η μείωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν τη συγκρίνουμε με το περασμένο έτος, που η Ελλάδα επωφελήθηκε έμμεσα από την “Αραβική Άνοιξη” και αύξησε τον τουρισμό της κατά 7%. Τα προηγούμενα χρόνια είχε ήδη βιώσει μια μικρή πτώση. Οι αφίξεις από χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, με 20-30% λιγότερα ταξίδια προς την Ελλάδα. Νέες αγορές όμως, όπως η Ρωσία και η Ρουμανία, βοήθησαν να σταματήσει εν μέρει η πτωτική αυτή τάση.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Το 2011 οι αφίξεις στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 4%. Εκείνη τη χρονιά, οι εισερχόμενες αφίξεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3% και 1%, αντίστοιχα. Υπήρξε μια ιδιαίτερα σκληρή μείωση των αφίξεων από την Ισπανία, η οποία σημείωσε μια συνολική μείωση 18%. Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Πολωνία, αναπτύχθηκαν σημαντικά και ενίσχυσαν τα στατιστικά στοιχεία των συνολικών αφίξεων. Συνολικά, η Ιταλία ανέφερε 2% αύξηση στον τουρισμό της.

Η Ιβηρική χερσόνησος ήταν επίσης σε θέση να εξισορροπήσει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών της από την απόκτηση μιας νέας πηγής αγορών. Έτσι, το 2011 η Ισπανία ωφελήθηκε σημαντικά από την πολιτική κατάσταση στις αραβικές χώρες και παρουσίασε 8% αύξηση στις αφίξεις.

Φέτος ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε και πάλι κατά 5%, ενώ από τη Γερμανία παρέμεινε στάσιμος. Οι αφίξεις από την Ιταλία μειώθηκαν σημαντικά, κατά 14%. Η Ισπανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός με νέες πηγές αγορών και σημείωσε διψήφια αύξηση στις αφίξεις από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία. Συνολικά, τα ταξίδια στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 3%. Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Πορτογαλία. Μετά την “Αραβική Άνοιξη”, σημείωσε 9% περισσότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι και το 2012 ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 4%, σημειώνοντας ανοδική τάση. Οι εισερχόμενοι τουρίστες από τη Ρωσία και Σκανδιναβία ήταν ακόμη περισσότεροι. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μια σημαντική πτώση στις αφίξεις από την Ιταλία και την Ισπανία. Συνολικά, τα ταξίδια στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 3%.

“Υπάρχει μια εμφανής μείωση στα ταξίδια μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Η ζήτηση στην κεντρική Ευρώπη έχει παραμείνει περισσότερο ή λιγότερο σταθερή και έχει ακόμη αναπτυχθεί σε νέες αγορές”, είναι το σχόλιο του δρος Martin Buck, διευθυντή του Competence Center Travel & Logistics, Messe Berlin, πάνω στη συγκεκριμένη ανάλυση. “Η μελέτη αναδεικνύει την πολύπλοκη σχέση μεταξύ της κρίσης της Ευρωζώνης και των αφίξεων στη Νότια Ευρώπη”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024