Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Σερβία έχει μετατραπεί σε ταξιδιωτικό 'διάδρομο' μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης
Τάσεις

Η Σερβία έχει μετατραπεί σε ταξιδιωτικό 'διάδρομο' μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης

Η ανάλυση ανά αγορά προέλευσης δείχνει ότι η ενδοευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία επηρεάστηκε περισσότερο από τα υπερατλαντικά ταξίδια. Οι κρατήσεις πτήσεων εντός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 23%, ενώ μειώθηκαν κατά 13% από τις ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία από την ForwardKeys αποκαλύπτουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άμεσο στασιμότητα στις κρατήσεις πτήσεων προς την Ευρώπη και εντός της Ρωσίας στις εσωτερικές πτήσεις. Στη δεύτερη δημόσια ανάλυσή της μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η ForwardKeys συνέκρινε τις κρατήσεις πτήσεων την εβδομάδα μετά την εισβολή (24 Φεβρουαρίου–2 Μαρτίου), με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Εξαιρουμένης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, που έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που υπέστησαν απαγόρευση πτήσεων και προειδοποιήσεις ασφαλείας, οι προορισμοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν γενικά εκείνοι που ήταν πιο κοντά στη σύγκρουση. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είδαν όλες μια κατάρρευση ύψους -από 30 έως -50% στις κρατήσεις. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Σερβία, που σημείωσαν μονοψήφια πτώση, παρουσίασαν μείωση στις κρατήσεις μεταξύ 10% και 30%. Οι κρατήσεις πτήσεων εσωτερικού στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 49%.

Η ανάλυση ανά αγορά προέλευσης δείχνει ότι η ενδοευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία επηρεάστηκε περισσότερο από τα υπερατλαντικά ταξίδια. Οι κρατήσεις πτήσεων εντός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 23%, ενώ μειώθηκαν κατά 13% από τις ΗΠΑ.

Ο μόνος ευρωπαϊκός αεροπορικός “διάδρομος” που έχει μείνει ανοιχτός προς τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως “πύλη”. Αυτό αποδεικνύεται πιο ξεκάθαρα από την άμεση αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας τον Μάρτιο και από το προφίλ των κρατήσεων. Η χωρητικότητα θέσεων που προγραμματίστηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δείχνει αύξηση περίπου 50% στις διαθέσιμες θέσεις για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία, σε σύγκριση με την 21η Φεβρουαρίου (πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων πλήρους κλίμακας).

Ακόμη, 60% περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια εκδόθηκαν για ταξίδια από τη Ρωσία σε άλλο προορισμό μέσω Σερβίας την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή, από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο. Επίσης, τον Ιανουάριο, το 85% των μεταφορών από τη Ρωσία μέσω Σερβίας αφορούσε στο Μαυροβούνιο. Την εβδομάδα μετά την εισβολή το ποσοστό ήταν 40%, καθώς η Σερβία έγινε κόμβος για περαιτέρω ταξίδια στην Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και αλλού.

Να τονίσουμε ότι σε λίγες μέρες λαμβάνει χώρα, κανονικά, η διεθνής τουριστική έκθεση MITT (15-17 Μαρτίου 2022), στο Crocus Expo Centre της Μόσχας και όσοι συμμετέχοντες πρόκειται να μεταβούν στη ρωσική πρωτεύουσα, θα το κάνουν μέσω Βελιγραδίου. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του TravelDailyNews οι τιμές στα δρομολόγια μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας έχουν φτάσει στα ύψη -με αναφορά και για τετραπλασιασμό ή και πενταπλασιασμό- ακόμη και για τα απλά, Economy εισιτήρια.

Ο Olivier Ponti, πρόεδρος του Τμήματος Insights της ForwardKeys, δήλωσε: “Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο, εμποδίζοντας μια ισχυρή ανάκαμψη στα ταξίδια από τις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι δυτικοευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν επηρεαστεί λιγότερο από όσο φοβόμουν – οι Βορειοαμερικανοί μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στην Ευρώπη και, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες θεωρούν την υπόλοιπη Ευρώπη ως σχετικά ασφαλή. Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο είναι η ταχύτητα με την οποία η Σερβία έχει γίνει η ‘πύλη’ για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Ωστόσο, αυτές είναι οι πρώτες μόνο μέρες μιας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Έτσι, αυτό που συμβαίνει με τα ταξίδια θα επηρεαστεί σίγουρα από την πρόοδο του πολέμου και τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένω ότι ο πληθωρισμός και τα πιθανά προβλήματα προμήθειας καυσίμων θα υποχωρήσουν, σε μια εποχή που διαφορετικά θα είχαμε μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω COVID-19 αίρονται σταδιακά”.

Στη φωτογραφία, το διεθνές αεροδρόμιο Nikola Tesla του Βελιγραδίου.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024