Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Τουρκία ενισχύει το προφίλ της ως οικονομικός προορισμός λόγω αύξησης του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη
Τάσεις

Η Τουρκία ενισχύει το προφίλ της ως οικονομικός προορισμός λόγω αύξησης του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη

Με την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών να δέχεται ακόμη ένα πλήγμα εν μέσω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη, η Τουρκία θα αναδειχθεί ως ο προορισμός επιλογής για ταξιδιώτες που προσέχουν το 'πορτοφόλι' τους για το 2022, διαπιστώνει η GlobalData.

Έρευνα από τη βάση δεδομένων Traveler Spending Patterns της GlobalData δείχνει ότι οι τουριστικές δαπάνες στον προορισμό είναι σχετικά χαμηλές στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η μέση διαμονή των εισερχόμενων τουριστών (9,7 ημέρες) ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη το 2021. Σε σύγκριση με τη μέση εισερχόμενη δαπάνη σε δημοφιλείς χώρες διακοπών αναψυχής, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξοικονομήσουν περίπου από 230 έως 770 δολ. ανά ταξίδι, εάν ταξίδευαν στην Τουρκία αντί σε αυτούς τους προορισμούς.

Ο Craig Bradley, αναλυτής Ταξιδιών και Τουρισμού στην GlobalData, σχολιάζει: “Η θέση της Τουρκίας στην τουριστική αγορά είναι πιθανό να ενισχυθεί λόγω του τρέχοντος καταναλωτικού κλίματος. Σε παγκόσμια έρευνα καταναλωτών για το γ’ τρίμηνο του 2021 της GlobalData, το 58% των ερωτηθέντων είπε ότι το κόστος ήταν βασικός παράγοντας που τους επηρεάζει κατά την κράτηση ενός ταξιδιού, καθιστώντας το το κύριο κίνητρο για κράτηση διακοπών.

Ενώ η μέση δαπάνη είναι πιθανό να αυξηθεί στην Τουρκία φέτος λόγω του πληθωρισμού, όταν συγκρίνουμε τη μέση δαπάνη στην Τουρκία με πολλούς άλλους από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, αυτήν θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικά χαμηλότερη. Το χάσμα μπορεί ακόμη και να διευρυνθεί, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στη Δυτική Ευρώπη”.

Ο Bradley προσθέτει: “Πολλοί ταξιδιώτες φέτος θα αισθανθούν την οικονομική πίεση λόγω των αυξήσεων του κόστους ζωής καθώς και των υψηλών τιμών των καυσίμων και της ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς από τους κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης, η ζήτηση για ταξίδια συνεχίζει να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιωτικές εταιρείες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Τουρκία από ό,τι είχαν σε οποιοδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ορισμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες να αναφέρουν παρόμοια επίπεδα χωρητικότητας με αυτά του 2019”.

Η φήμη της Τουρκίας ως ελκυστικού προορισμού χαμηλού κόστους είναι πιθανό να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ταξιδιώτες μπορούν τώρα να αφήσουν τις πιο ακριβές διακοπές τους στη Δυτική Ευρώπη για ηλιοθεραπεία και παραλία, για ένα από τα πολλά θέρετρα της Τουρκίας, όπως η Αττάλεια, το Νταλαμάν ή τη Μαρμαρίδα.

Το ευρώ και η στερλίνα παραμένουν ισχυρά έναντι της τουρκικής λίρας, η οποία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει βασικό κινητήριο παράγοντα. Πολλά άτομα -ζευγάρια και οικογένειες- θα αναζητήσουν μια καλή προσφορά αυτό το καλοκαίρι και η Τουρκία πιθανόν να είναι μία από τις λίγες χώρες που μπορεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη.

Και ο Craig Bradley καταλήγει: “Όσοι ταξιδεύουν συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία θα μπορούσαν να κάνουν τη μετάβαση φέτος, στην πιο προσιτή (οικονομικά) Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της μακροπρόθεσμης ζήτησης για διακοπές στην Τουρκία σε ολόκληρη την Ευρώπη, βοηθώντας τη χώρα να αναδειχθεί ως κορυφαίος προορισμός, καθώς η πανδημία υποχωρεί”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024