Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: Οι μπερδεμένοι ευρωπαϊκοί ταξιδιωτικοί κανονισμοί 'μποϋκοτάρουν' το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid
Αερομεταφορές

IATA: Οι μπερδεμένοι ευρωπαϊκοί ταξιδιωτικοί κανονισμοί 'μποϋκοτάρουν' το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

'Η καλή δουλειά που έχει γίνει από την Επιτροπή και τις χώρες για την ανάπτυξη του DCC πάει στράφι λόγω ενός χάους μη εναρμονισμένων κανονισμών. Πώς μπορούν οι επιβάτες να ταξιδεύουν με σιγουριά όταν οι κανόνες είναι τόσο διαφορετικοί σε κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;', δήλωσε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προειδοποίησε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρώπης διακυβεύεται από την αποτυχία των κρατών-μελών της ΕΕ να εναρμονίσουν τους κανονισμούς εισόδου για τον COVID-19. Ως αποτέλεσμα, οι κανονισμοί επαναλειτουργίας των συνόρων μπερδεύουν τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις και δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα οφέλη όσον αφορά στην ευκολότερη μετακίνηση και την οικονομική ανάκαμψη.

Έρευνα της IATA διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαχειρίζονται τα ταξίδια:

  • Περίπου το 30% των κρατών που χρησιμοποιούν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ (DCC) δε δέχονται τα rapid τεστ
  • Το 19% των κρατών δεν εξαιρεί τα παιδιά από τα τεστ
  • Το 41% των κρατών δεν επιτρέπει την είσοδο σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες από χώρες της “Λευκής Λίστας” εκτός ΕΕ
  • Για τις φόρμες εντοπισμού επιβατών (PLF), το 45% το αποδέχεται διαδικτυακά, ενώ το 33% δέχεται υποβολές σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Όμως, ένα 11% δέχεται μόνο χαρτί και ένα άλλο 11% δεν έχει καθόλου PLF.


“Είναι απαραίτητο τα ευρωπαϊκά κράτη να συμπλεύσουν για τις διαδικασίες ταξιδιού COVID-19. Η καλή δουλεια που έχει γίνει από την Επιτροπή και τις χώρες για την ανάπτυξη του DCC πάει στράφι λόγω ενός χάους μη εναρμονισμένων κανονισμών. Πώς μπορούν οι επιβάτες να ταξιδεύουν με σιγουριά όταν οι κανόνες είναι τόσο διαφορετικοί σε κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν τα παιδιά τους πρέπει να εξεταστούν ή όχι ή εάν πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα σε χαρτί, διαδικτυακά ή καθόλου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία. Οι άνθρωποι εύλογα περιμένουν μια ενιαία προσέγγιση στη διαχείριση των ταξιδιών”, δήλωσε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εναρμόνιση των απαιτήσεων σχετικά με το DCC, η IATA και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς προέτρεψαν τα κράτη της ΕΕ να:

  • Διεξάγουν ψηφιακή επαλήθευση του DCC πριν από την άφιξη των επιβατών στο αεροδρόμιο, για να περιορίσουν τις λειτουργικές δυσλειτουργίες και να βεβαιώσουν τους επιβάτες ότι είναι έτοιμοι να πετάξουν. Η Γερμανία και η Ισπανία είναι δύο χώρες που τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.
  • Αναππτύξουν μια κρατική πύλη (portal) για τη διευκόλυνση της επαλήθευσης του DCC απευθείας από τις εθνικές αρχές και τον περιορισμό της επεξεργασίας υεγιονομικών δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Ενσωματώσουν ψηφιακά το PLF σε κρατική πύλη για επαλήθευση του DCC, κάτι που δε συμβαίνει επί του παρόντος στο 80% των ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπλέον, τα κράτη της ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις υγειονομικές απαιτήσεις, που περιλαμβάνουν:

  • Καθολική αποδοχή των rapid τεστ σε αντικατάσταση των ακριβών και περιττών τεστ PCR
  • Καθολική απαλλαγή των ανηλίκων από απαιτήσεις τεστ και εμβολιασμού και
  • Το καθολικό άνοιγμα των συνόρων σε εμβολιασμένους επιβάτες και να επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού κινδύνου να εισέρχονται στην Ευρώπη χωρίς περιορισμούς (ή με απόδειξη αρνητικού τεστ από μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες).
  • Οι Κάτω Χώρες, η Εσθονία, η Σλοβενία ​​και η Ισπανία πρωτοστατούν στην υιοθέτηση αυτών των πολιτικών.

“Η εμπειρία κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού καλοκαιριού δείχνει ότι ένα τυπικό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι αρκετό: οι ταξιδιωτικές διαδικασίες λόγω COVID-19 πρέπει επίσης να εναρμονιστούν και να εξομαλυνθούν. Προτρέπουμε τα ευρωπαϊκά κράτη να λύσουν το σημερινό χάος και να δώσουν στους πιεσμένους επιβάτες μεγαλύτερη σιγουριά για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια”, δήλωσε ο Schvartzman.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024