Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Ανύπαρκτος ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα και δύσκολη η ανάπτυξη του

ΙΤΕΠ: Ανύπαρκτος ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα και δύσκολη η ανάπτυξη του

Σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή και γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ΙΤΕΠ, κ. Παυλόπουλου “Ο Χειμερινός Τουρισμός στην Ελλάδα: Ανάλυση – Συμπεράσματα – Προτάσεις”, ο χειμερινός […]

Σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή και γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ΙΤΕΠ<.>, κ. Παυλόπουλου “Ο Χειμερινός Τουρισμός στην Ελλάδα: Ανάλυση – Συμπεράσματα – Προτάσεις”, ο χειμερινός τουρισμός στην χώρα μας υστερεί<...> σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Το ΙΤΕΠ υπολογίζει ότι το ποσοστό που αντιπροσωπεύει ο αλλοδαπός χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα ως ποσοστό του συνολικού ετήσιου αλλοδαπού τουρισμού είναι μόλις 9% έναντι μέσου όρου 25% στις κύριες ανταγωνίστριες χώρες.

Η έντονη εποχικότητα, αναφέρει το ΙΤΕΠ, που χαρακτηρίζει τον ελληνικό τουρισμό ασκεί πλήθος δυσμενών επιδράσεων που σχετίζονται με την αποδοτικότητα του επενδυομένου κεφαλαίου, με την απασχόληση, την πυκνότητα του τουριστικού πλήθους εν τόπω και χρόνω (περιβάλλον, κτλ.). Είναι, επομένως, αυτονόητο το χρέος της πολιτείας, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η μελέτη των αιτίων και η ανάληψη των δράσεων που θα απαιτηθούν για μια αξία λόγου άμβλυνση του φαινομένου. Διότι η άμβλυνση της εποχικότητας δεν αυξάνει μόνο την αποτελεσματικότητα των πόρων που απασχολούνται στον τουρισμό, αλλά επηρεάζει θετικά και την ίδια την ανάπτυξη του τομέα.

Οι κύριες διαπιστώσεις της έρευνας αναφέρουν ότι: Το ποσοστό που αντιπροσωπεύει ο αλλοδαπός χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα, ως ποσοστό του συνολικού ετησίου αλλοδαπού τουρισμού, είναι μόλις 9%, έναντι μέσου όρου της τάξεως του 25% για τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες.
Σημειώνεται ότι για τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Τουρκία και η Κύπρος, που διαμοιράζονται βασικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως είναι η απόσταση από τις κύριες περιοχές προελεύσεως τουριστών, τα ποσοστά του χειμερινού τουρισμού είναι 21% και 19% αντιστοίχως (1998).
Σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία – με εξαίρεση την Τουρκία, έχει συντελεσθεί αύξηση του ποσοστού του χειμερινού τουρισμού μεταξύ 1975 και 1998, η οποία κυμαίνεται από 2,9% για την Πορτογαλία μέχρι 62,3% για την Ιταλία. Η Ελλάδα, που είχε και το μικρότερο ποσοστό εκκινήσεως (1975: 14,4%) πραγματοποίησε δραματική μείωση (38,2%).
Η τάση μεταβολής του μεριδίου του χειμερινού τουρισμού κατά την περίοδο 1975-1998 δεν υπήρξε προς μια κατεύθυνση. Πάντως, οι απώλειες που σημειώθηκαν κατά την δεκαετία 1975-85 ανακτήθηκαν σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ελλάδα, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις – αν και ασαφείς – ότι η πτωτική τάση συνεχίζεται.
Οι αφίξεις από Αμερική, Ωκεανία και Αφρική σημείωσαν μείωση και στα απόλυτα μεγέθη, με ποσοστά μειώσεως που κυμαίνονται από 30,1% για την Αμερική μέχρι 58,5% και 61,8% για Αφρική και Ωκεανία.
Στις 6 από τις 10 κύριες χώρες προελεύσεως έχει μειωθεί το μερίδιο της Ελλάδος στο συνολικό εισαγόμενο από αυτές χειμερινό τουριστικό προϊόν.
Από απόψεως γενικών υποδομών η Ελλάδα υστερεί έναντι των ανταγωνιστριών χωρών κατά τρόπο πολυδιάστατο (δρόμοι, λιμάνια, εποπτεία).
Η συγκριτική θέση της Ελλάδος από απόψεως ειδικών υποδομών είναι άκρως απογοητευτική. Με εξαίρεση, ίσως, την υποδομή συνεδριακού τουρισμού, σε καμιά από τις μείζονες ειδικές μορφές τουρισμού δεν έχουν δημιουργηθεί υποδομές ικανές να προκαλέσουν κινητικότητα.
Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, έμφαση πρέπει να δοθεί στις γενικές υποδομές και όχι στις ειδικές, οι οποίες πολλές κατασπαταλούν τους πόρους χωρίς να είναι σίγουρα τα θετικά τους αποτελέσματα στον κλάδο του τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024