Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Απογοητευτική η τουριστική οικονομική επίδοση το 2007
Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

ΙΤΕΠ: Απογοητευτική η τουριστική οικονομική επίδοση το 2007

Η πρακτικώς ολοκληρωμένη εικόνα των πεπραγμένων του αλλοδαπού τουρισμού στην χώρα μας κατά το 2007 κληροδότησε προβληματισμό. Η τουριστική οικονομική επίδοση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο εισρέον τουριστικό συνάλλαγμα είναι απογοητευτική, κατά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ

Η πρακτικώς ολοκληρωμένη εικόνα των πεπραγμένων του αλλοδαπού τουρισμού στην χώρα μας κατά το 2007 κληροδότησε προβληματισμό. Η τουριστική οικονομική επίδοση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο εισρέον τουριστικό συνάλλαγμα είναι απογοητευτική, κατά<...>το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ, όχι μόνον καθ’ εαυτήν, αλλά και σε σύγκριση με όλες τις αμεσότερα ανταγωνιστικές χώρες, ευρωπαϊκές και μη.

Η κατ’ ουσίαν στασιμότητα του τουριστικού συναλλάγματος, σε όποιον ή όποιους παράγοντες και αν οφείλεται, υπογραμμίζει την ανάγκη για εγρήγορση. Ο τουριστικός τομέας, κατεξοχήν δυνητικά δυναμικός, μαζί με τον ναυτιλιακό έχουν απομείνει ως μόνοι αξιόπιστοι εξωστρεφείς κλάδοι παραγωγής. Η εμφανής δε τάση υποχωρήσεως στον τουριστικό τομέα, και μάλιστα με δεδομένη τη δυναμική που προσέδωσε σ’ αυτόν η ποιοτική αναβάθμιση της Αθήνας, αλλά και η αύξηση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του ελληνικού προορισμού συνεπεία των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, διότι δεν φαίνεται να εμπεριέχει στοιχεία συγκυριακά, δηλ. επιδράσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα.

Η αξιοσημείωτη μεταολυμπιακή επίδοση του τουρισμού “πόλεων” δεν επέτρεψε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για τις μεσο-μακροπρόθεσμες τάσεις της πορείας του ελληνικού τουριστικού προορισμού. Την κακή πορεία του τουριστικού γίγνεσθαι σε κατεξοχήν προσφιλή προορισμό, όπως είναι τα Ιόνια Νησιά, ακολουθούν με κάποια υστέρηση οι δύο κύριοι προορισμοί: Κρήτη και Δωδεκάνησος. Έναντι μέσου όρου, για όλη τη χώρα, ρυθμού αυξήσεως 5,7% (εκτίμηση ΙΤΕΠ), οι ρυθμοί αυξήσεως για τους δύο ανωτέρω μεγάλους προορισμούς ήσαν 1,1% και 3,9%! Είναι δε τοσούτο μάλλον ενοχλητική η αναδυόμενη εικόνα, εξαιτίας της εντόνως κακής επιδόσεως κατά την εξω-αιχμιακή περίοδο (Οκτώβριος-Νοέμβριος), κατά την οποία οι ρυθμοί μειώσεως των αφίξεων κυμαίνονται στο διάστημα -5,1% για την Δωδεκάνησο μέχρι και -50% για την Πελοπόννησο.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις του ΙΤΕΠ είχε επισημανθεί η πιθανότητα το φαινόμενο της ασυνήθους υστερήσεως των συναλλαγματικών εισπράξεων έναντι των αφίξεων να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων ανά άφιξη, σε συνδυασμό με την επέκταση του μοντέλου all inclusive στα ξενοδοχεία 4 (ίσως και 5) αστέρων.

Η αντίστοιχη εικόνα για τις ανταγωνίστριες χώρες είναι από καλή έως πολύ καλή, και μάλιστα και για χώρες, όπως είναι η Τουρκία, όπου το σύστημα all inclusive φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε δεσπόζον μοντέλο.

Τα αίτια του φαινομένου είναι εφικτό να διερευνηθούν και εντοπισθούν. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέσθηκε δραματική επιβράδυνση της τουριστικής αναπτύξεως. Οι συνθήκες αυτές παραμένουν ακόμη αμετάβλητες, αφορούν δε στην ολική ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, με εξαίρεση την Αθήνα, και σε μικρότερο βαθμό την περιοχή Θεσσαλονίκης.

Οι επικαλούμενοι ως πιθανό αίτιο για τις εξελίξεις το είδος του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Ο κορμός του τουρισμού που προσφέρει η χώρα μας είναι, και θα παραμείνει, το φυσικό της περιβάλλον και η ιστορική πολιτισμική διαδρομή της, με όσα αξιοθέατα κατέλιπε. Η αναγωγή συμπληρωματικών, αυξητικών της ποιότητας του εν λόγω προϊόντος, στοιχείων σε αυτόνομο τουριστικό προϊόν, που καθαυτό θα αποτελέσει νέα πηγή ζητήσεως, είναι ουτοπική και δυνητικώς βλαπτική. Η σύγχυση μεταξύ τρόπου διακινήσεως των τουριστών (τουριστικά γραφεία) και είδος προϊόντος που αυτοί επιζητούν οδηγεί σε κατήφορο.

Εξέλιξη Αλλοδαπού Τουρισμού και Συναλλαγματικών Εισπράξεων σε Ελλάδα και Ανταγωνίστριες Χώρες

Χώρες

Αφίξεις Αλλοδαπών Τουριστών

Συναλλαγματικές Εισπράξεις

ΕΛΛΑΔΑ

5,7%

Ιαν.- Οκτ.

1,0%

Ιαν.- Οκτ.

Ιταλία

6,6%

Ιαν.- Σεπτ.

5,9%

Ιαν.- Σεπτ.

Διαν/σεις αλλοδαπών τουριστών

0,8%

Ιαν.- Σεπτ.

Ισπανία

5,0%

Ιαν.- Νοεμ.

2,4%

Ιαν.- Οκτ.

Πορτογαλία

8,5%
(Διαν/σεις Αλλοδ.)

Ιαν.- Οκτ.

11,1%

Ιαν.- Οκτ.

Κροατία

5,3%
(Διαν/σεις Αλλοδ.)

Ιαν.- Οκτ.

16,5%

Ιαν.- Ιούν.

Τουρκία

18,2%

Ιαν.- Νοεμ.

8,1%

Ιαν.- Οκτ.

Αίγυπτος (*)

8,9%

Ιούλ./ Δεκ. 2006/2007

9,0%

Ιούλ./ Δεκ. 2006/2007

Διαν/σεις αλλοδαπών τουριστών

9,1%

Τυνησία

2,2%

Ιαν.- Σεπτ.

8,1%

 

(*) Αναφέρονται στο οικονομικό έτος που αρχίζει από τον Ιούλιο.
Πηγή: Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες των Χωρών και Κεντρικές Τράπεζες. Επεξεργασία ΙΤΕΠ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024