Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Επαληθεύονται οι προβλέψεις ανοδικής τουριστικής πορείας

ΙΤΕΠ: Επαληθεύονται οι προβλέψεις ανοδικής τουριστικής πορείας

Για κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, έπειτα από την ανοδική και κερδοφόρα χρονιά – ορόσημο του 2005, κάνει λόγο το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΤΕΠ), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει η μέχρι τον Αύγουστο επίδοση στις τουριστικές αφίξεις…

Για κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, έπειτα από την ανοδική και κερδοφόρα χρονιά – ορόσημο του 2005, κάνει λόγο<…>το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΤΕΠ), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει η μέχρι τον Αύγουστο επίδοση στις τουριστικές αφίξεις – όση έκπτωση και αν γίνει για την αναμφισβήτητη παρουσία, ευνοϊκών για την Ελλάδα εξωγενών παραγόντων – αποτελεί ένδειξη επαληθεύσεως προηγούμενης προβλέψεως για άνοδο.

Η σοβαρή ανάκαμψη της εισροής τουριστικού συναλλάγματος κατά τον μήνα Ιούνιο έχει άρει σε ικανό βαθμό την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πρωτοφανής μέχρι τον μήνα Μάιο υστέρηση των εισπράξεων έναντι των αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Όπως ήδη έχει επισημανθεί, η πιθανότερη και λογικότερη πρόβλεψη είναι ότι συνολικώς για όλο το 2006 οι τουριστικές συναλλαγματικές εισπράξεις θα υστερήσουν σε ρυθμό αυξήσεως σε σύγκριση με τις αφίξεις τουριστών. Εκτιμούμε, ότι οι συναλλαγματικές εισπράξεις δεν θα υπολειφθούν σε ρυθμό αυξήσεως το 6%.

Επί της ουσίας, ο Αύγουστος, με εξαίρεση την Κέρκυρα, υπερβαίνει κάθε προσδοκία, και προσδιορίζει καταλυτικά το διατηρήσιμο για όλο το έτος του προβλεπόμενου υψηλού ρυθμού αυξήσεως της τάξεως του 8 – 10%. Ο ρυθμός αυξήσεως υπερβαίνει, για την ομάδα των αεροδρομίων που περιλαμβάνονται στον συνημμένο πίνακα, το 8%, οι ενδείξεις δε στηρίζουν εκτίμηση για παρόμοια αύξηση και τον τρέχοντα μήνα. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το αεροδρόμιο της Αθήνας ‘Ελ. Βενιζέλος’ αναφέρονται στο 7μηνο, και ως μη συγκρίσιμα παρελήφθησαν. Πάντως, για τον μήνα Ιούλιο κατεγράφη αύξηση 6,8%. Φυσικά, οι 12.9.2006 αεροπορικώς αφικνούμενοι συνιστούν περίπου το 81% των αφίξεων (2005), ποσοστό που προσδιορίζει καταλυτικά και τον μέσο ρυθμό αυξήσεως.

Οι 2 πρώτοι τουριστικοί προορισμοί για τον αλλοδαπό τουρισμό, Κρήτη και Δωδεκάνησος, κινήθηκαν με ρυθμούς 10,6% και 12,1%, αντιστοίχως, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2006, έναντι 6,3% και 1,4% την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Μεγάλη είναι και η αύξηση στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, με ρυθμό που υπερβαίνει το 10%, με πρωτοστατούσα τη Σάμο (13,2%).

Οι Κυκλάδες φαίνεται ότι διανύουν εξίσου έντονη τουριστική περίοδο, πλησιέστερα προς την Δωδεκάνησο, παρά οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ενώ τα Ιόνια Νησιά, αν και σε ανάκαμψη, υστερούν δραματικά, ως σύνολο, έναντι των λοιπών μεγάλων προορισμών, με εξαίρεση την Κεφαλονιά, η οποία παρουσιάζει έντονη ανάκαμψη +16%, έναντι μειώσεως -10% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην Β. Ελλάδα σημειώνεται αισθητή, ομοίως, ανάκαμψη 5% έναντι 1,3% του
παρελθόντος έτους, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υψηλό ποσοστό των οδικώς
διακινουμένων έχουν ως προορισμό την εν λόγω περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει την
διατύπωση εκτιμήσεως.

Σύγκριση με Ανταγωνίστριες Χώρες

Ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να διαμορφώνει επίδοση υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το μέσο όρο των ανταγωνιστριών χωρών στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο, ποσοστό ικανό να καλύψει αισθητό τμήμα του χαμένου εδάφους, αλλά και εφικτό, αν δεν μας καταλάβει ο συνήθης καταστροφικός ενθουσιασμός. Τονίζεται αυτή η διάσταση διότι είναι προφανές ότι η λαμπρή εφετινή επίδοση εμπεριέχει μη οικονομικά συγκυριακά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να προσπεράσομε ελαφρά τη καρδία. Είναι π.χ. χαρακτηριστικό, ότι ο ρυθμός υποχωρήσεως του τουρισμού στη γείτονα χώρα εμφάνισε αποδυνάμωση κατά τον μήνα Ιούλιο, σε πείσμα της παρουσίας εξωγενών δυσμενών παραγόντων. Πάντως, δεν πρέπει να υποβαθμισθεί και το γεγονός της υποχωρήσεως των επιδόσεων των λοιπών ανταγωνιστριών χωρών κατά τον μήνα Ιούλιο, επιδόσεων οι οποίες ήταν αισθητά μικρότερες των αντιστοίχων του προηγηθέντος εξαμήνου, χωρίς να συντρέχουν γι’ αυτές τα ανωτέρω αρνητικά δεδομένα.

Ενδιαφέρουσα Έρευνα Πεδίου για τον Τουρισμό

Από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό – στο πλαίσιο
συγκεντρώσεως στοιχείων για το εισρέον τουριστικό συνάλλαγμα – προκύπτουν σημαντικά, αλλά και “προβληματίζοντα” ενίοτε ευρήματα, των οποίων η χρησιμότητα στην μελέτη του τουρισμού είναι αναμφισβήτητα: όπως π.χ. οι κατά μέσο μεταφοράς αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων, ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων ανά άφιξη, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση ή άφιξη κατά προέλευση, κ.ο.κ. Η έρευνα αυτή είναι χρήσιμο να διενεργείται ανά τριετία, ώστε να συλλαμβάνονται και μελετώνται εγκαίρως τυχούσες μεταβολές, κυρίως στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση και προέλευση, αλλά και στον αριθμό διανυκτερεύσεων, οι συντελεστές των οποίων έχουν βαρύνουσα σημασία για ένα ορθολογικά σχεδιασμένο υπόδειγμα τουριστικής πολιτικής.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί:

  1. ο προκύπτων αριθμός διανυκτερεύσεων, ο οποίος είναι μεν συμβατός με
    παλαιότερες έρευνες πεδίου, αλλά σαφώς σε μεγάλη προς τα άνω απόκλιση από
    την κοινή εμπειρία των επιχειρούντων στον τομέα και τις ενδείξεις από τα σχετικά
    χαρακτηριστικά των ταξιδιωτικών πακέτων.
  2. Η χαμηλή ημερήσια δαπάνη, η οποία για το σύνολο της ΕΕ-15, ως προελεύσεως,
    ανέρχεται σε 69 ευρώ (!), αλλά και
  3. το γεγονός ότι η μέση ημερήσια δαπάνη του πτωχού αλβανού τουρίστα είναι 12%
    υψηλότερη της αντίστοιχης των τουριστών από την Ε.Ε. -15, 36% υψηλότερη του
    μέσου γερμανού τουρίστα και 11% του μέσου αλλοδαπού τουρίστα.

Το τελευταίο αυτό εύρημα, με κάπως φιλοπαίγμονα διάθεση, ασφαλώς, εγείρει το
ερώτημα – κατ’ απομίμηση επιτυχούς διαφημίσεως – «μήπως ο ελληνικός τουρισμός θέλει τον Αλβανό του;».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024