Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Ικανοποιητική η εικόνα του ελληνικού τουρισμού το α` εξάμηνο 2007
Αύξηση 6% συγκριτικά με πέρσι

ΙΤΕΠ: Ικανοποιητική η εικόνα του ελληνικού τουρισμού το α` εξάμηνο 2007

Από ικανοποιητική μέχρι πολύ ικανοποιητική εμφανίζεται η εικόνα του ελληνικού τουρισμού με βάση τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Υπό την γνωστή παραδοχή ότι η διάρθρωση των αεροπορικών αφίξεων, δηλ. τα σχετικά μερίδια αλλοδαπών / ημεδαπών, παραμένει αμετάβλητη…

Από ικανοποιητική μέχρι πολύ ικανοποιητική εμφανίζεται η εικόνα του ελληνικού τουρισμού με βάση τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Υπό την γνωστή παραδοχή<...>ότι η διάρθρωση των αεροπορικών αφίξεων, δηλ. τα σχετικά μερίδια αλλοδαπών / ημεδαπών, παραμένει αμετάβλητη, προκύπτει αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006 ίση με 6%. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο κάτω όριο του διαστήματος (6-7%) του πιθανού ρυθμού αυξήσεως για όλο το έτος, σύμφωνα με εκτίμηση του ΙΤΕΠ. Η διαφαινόμενη αυτή αύξηση είναι τοσούτον μάλλον ικανοποιητική, αφού υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 50% την προβλεπόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, παγκόσμια αύξηση του αλλοδαπού τουρισμού.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί, ότι κατά τα πρόσφατα έτη παρατηρείται αναζωπύρωση των αφίξεων οδικώς και δια θαλάσσης, και μάλιστα με υψηλά ποσοστά.

Η διάρθρωση αυτή των αφίξεων συνεπάγεται μείωση του μεριδίου των αεροπορικών αφίξεων και αύξηση των μεριδίων των αφίξεων οδικώς και θαλασσίως. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός ρυθμός αφίξεων είναι αρκετά υψηλότερος του 6%. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι υπάρχει δυναμική, η οποία προοιωνίζεται αύξηση των συνολικών αφίξεων ίσως μεγαλύτερη και του 7%. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μαΐου, ο ρυθμός αυξήσεως των αεροπορικών αφίξεων ήταν 4,8% και ανήλθε σε 5,8% τον Ιούνιο.

Καθ’ όσον αφορά στην περιφερειακή κατανομή, η εικόνα είναι μεν καλύτερη από εκείνη του πενταμήνου, ωστόσο, παραμένει ο διπολικός χαρακτήρας αυτής: με δεσπόζουσα τη θέση της Αθήνας-Θεσσαλονίκης (+10%), αρνητική δυναμική για Ιόνια Νησιά και Νησιά Β. Αιγαίου (-2,7% και -3,2%, αντίστοιχα) και μικρή αποδυνάμωση της παραδοσιακής δυναμικής των προσφιλών προορισμών Δωδεκανήσου και Κρήτης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΙΤΕΠ, μια πιο αξιόπιστη εικόνα της τουριστικής πορείας θα δώσουν τα συναλλαγματικά στοιχεία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024