Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Στο 5,6% – 5,8% η αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το 2007
Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων

ΙΤΕΠ: Στο 5,6% – 5,8% η αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το 2007

Με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ο μέσος ρυθμός αυξήσεως των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών με όλα τα μέσα μετακινήσεως εκτιμάται σε 5,7%. Τα διαθέσιμα στοιχεία, σε συνδυασμό με το πολύ μικρό ποσοστό που αντιπροσωπεύει το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στις αφίξεις τουριστών (4,9% το 2006) επιτρέπουν, κατά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων – ΙΤΕΠ, να θεωρήσουμε μέσο ρυθμό…

Με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ο μέσος ρυθμός αυξήσεως των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών με όλα τα μέσα μετακινήσεως εκτιμάται σε 5,7%. Τα διαθέσιμα στοιχεία, σε συνδυασμό με το πολύ μικρό ποσοστό που αντιπροσωπεύει το δίμηνο<...>Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στις αφίξεις τουριστών (4,9% το 2006) επιτρέπουν, κατά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων – ΙΤΕΠ, να θεωρήσουμε μέσο ρυθμό 5,6% – 5,8% ως μια πολύ καλή προσέγγιση για την επίδοση στο σύνολο του έτους.

Η αύξηση αυτή είναι σχεδόν ίση με την παγκόσμια αύξηση, βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), με συνέπεια το μερίδιο της Ελλάδος στις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις να διατηρείται. Το μερίδιο, όμως, στις αφίξεις που αφορούν στην Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη πραγματοποιεί μείωση, αφού η αύξηση αφίξεων στην περιοχή αυτή, που είναι και η μείζον ανταγωνίστρια της Ελλάδος, είναι 6,7%.

Ασφαλώς, το μερίδιο που έχει σημασία από την σκοπιά των φυσικών ροών δεν είναι οι αφίξεις. Οι διανυκτερεύσεις αποτελούν από την άποψη αυτή καταλληλότερη μεταβλητή, η οποία, όπως και οι αφίξεις, χρησιμοποιείται ευρέως ως ένδειξη τουριστικής επιδόσεως. Ωστόσο, η χρησιμότητα της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι μεγάλη όταν χρησιμοποιείται για αξιολόγηση της αποτελεσματικής λειτουργίας της καταλυματικής υποδομής, υπό την έννοια του εντοπισμού του βαθμού, στον οποίο το σχετικό δυναμικό υπερβαίνει, υπολείπεται ή βρίσκεται σε αρμονική σχέση με την ζήτηση καταλυμάτων. Η σχέση αυτή μετράει, στον βαθμό στον οποίο συντελείται σπατάλη σπανιζόντων πόρων ή παρεμποδίζεται η τουριστική ανάπτυξη.

Οι συναλλαγματικές εισπράξεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εμφανίζουν κατ’ ουσίαν στασιμότητα (+1%) και το ισοζύγιο υπηρεσιών σώζεται χάρη στην πολύ καλή επίδοση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, τόσο ως εισπράξεων όσο και ως πληρωμών. Οι εν λόγω εισπράξεις αυξήθηκαν με τον άκρως ικανοποιητικό ρυθμό 13,7%, με αποτέλεσμα το ναυτιλιακό ισοζύγιο να πραγματοποιήσει πλεόνασμα ίσο με 6.528 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας αύξηση έναντι του 2006 κατά 18,6%.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, η πολύ μικρή αύξηση των τιμών στα καταλύματα και η μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων με την επικουρία και του all inclusive, συναποτελούν το αίτιο της στασιμότητας που εμφανίζει η εισροή τουριστικού συναλλάγματος. Η τάση μειώσεως του αριθμού των διανυκτερεύσεων ανά άφιξη δεν είναι, βεβαίως, πρόσφατο φαινόμενο. Το νέο είναι η επιτάχυνση της μειώσεως που συντελείται συνεπεία αυξήσεως του μεριδίου των τουριστών που πραγματοποιούν διαμονή 7 ημερών. Κατά πληροφορίες, οι νέες προελεύσεις “Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη” και Ρωσία, σε πολύ υψηλό ποσοστό, ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Το all inclusive, πιθανότατα, είναι λιγότερο υπεύθυνο για την καθίζηση των συναλλαγματικών εισπράξεων, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των κλινών που αντιστοιχούν στις κατηγορίες ξενοδοχείων που εφαρμόζουν την εν λόγω πολιτική αποτελεί μικρό σχετικά ποσοστό του καταλυματικού δυναμικού της χώρας (της τάξεως του 15%). Το 15% περιλαμβάνει, σημειωτέον, το σύνολο του ξενοδοχειακού καταλυματικού δυναμικού Α΄ κατηγορίας. Η παραδοχή αυτή είναι εκδήλως μη ρεαλιστική. Εξάλλου, στην γειτονική Τουρκία, όπου το σύστημα του all inclusive εφαρμόζεται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό παρ’ όσον στην Ελλάδα, δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Το δεύτερο αρνητικού χαρακτήρα φαινόμενο είναι η τουριστική επίδοση του μηνός Οκτωβρίου, και μάλιστα στους κατεξοχήν προσφιλείς και ποσοτικώς σημαντικούς προορισμούς Κρήτης και Δωδεκανήσου, αλλά και της περιοχής των Ιονίων Νήσων. Οι αφίξεις στην Κρήτη εμφάνισαν μείωση 9,5% έναντι αυξήσεως 4,2% κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Στην Δωδεκάνησο η μείωση είναι 5,1% έναντι αυξήσεως 2,7% το 2006. Για την περιοχή των Ιονίων Νήσων έχουμε επιτάχυνση του αρνητικού ρυθμού από 10,5% το 2006 σε 14,6%.

Συμπερασματικά για το ΙΤΕΠ, η επίδοση του τουριστικού τομέα καθ’ όσον αφορά στο τμήμα του αλλοδαπού τουρισμού υπήρξε απογοητευτική από πολλών απόψεων: αριθμού διανυκτερεύσεων και αφίξεων, συναλλαγματικών εισπράξεων, αλλά και “εποχικότητας”. Η διακριτή μείωση αφίξεων κατά τον μήνα Οκτώβριο, αποτελεί εξέλιξη την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αποτελεί οπισθοδρόμηση στην πλευρά εκείνη του τουριστικού γίγνεσθαι, στην οποία η χώρα μας μειονεκτεί δραματικά έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024