Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜείωση 5,5% της μέσης δαπάνης ανά ξένο επισκέπτη το Σεπτέμβριο
Τουριστική δαπάνη

Μείωση 5,5% της μέσης δαπάνης ανά ξένο επισκέπτη το Σεπτέμβριο

Συνολικά, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτέλεσαν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Σεπτέμβριο του 2013 με περισσότερους από 650.000 επισκέπτες οι δύο πρώτες περιφέρειες και με σχεδόν 800.000 επισκέπτες το Νότιο Αιγαίο.

Μειωμένη σε ποσοστό 5,5% είναι η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη τον μήνα Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων τον ίδιο μήνα. Συνολικά τον Σεπτέμβριο επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,963 εκατ. τουρίστες σημειώνοντας -αναμενόμενη- πτώση ύψους 23,7% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 1,75 δισ. ευρώ (-28.9% συγκριτικά με τον Αύγουστο).

Τα παραπάνω αποτελέσματα καταγράφει, η έρευνα “Ξ.Ε.Ε-TNS ICAP-Quantos” για την περιφερειακή κατανομή της τουριστικής δαπάνης, τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα όπου πραγματοποιήθηκε το 16% των ετήσιων αφίξεων και το 14% των ετήσιων προσδοκώμενων εσόδων. Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη αποτελεί μέρος της έρευνας για την Περιφερειακή Κατανομή της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που υλοποιείται συμπληρωματικά και σε εναρμόνιση με την Ετήσια Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως σημειώνει η εν λόγω έκθεση, “πρωταθλητής” εσόδων και το μήνα Σεπτέμβριο είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ουραγός στην ίδια κατηγορία η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συνολικά, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτέλεσαν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Σεπτέμβριο του 2013 με περισσότερους από 650.000 επισκέπτες οι δύο πρώτες περιφέρειες και με σχεδόν 800.000 επισκέπτες το Νότιο Αιγαίο. Πάντως, οι επισκέπτες στην Κεντρική Μακεδονία έμειναν λιγότερες μέρες και ξόδεψαν λιγότερο ανά ημέρα παραμονής σε σύγκριση με τα νησιά.

Οι επισκέπτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης παρέμειναν σχεδόν 8 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ δαπάνησαν 740 και  670  ευρώ κατά μέσο όρο αντίστοιχα κατά την παραμονή  τους. Παρόμοιο διάστημα παραμονής αντιστοιχεί στους επισκέπτες των νησιών του Ιονίου, οι οποίοι όμως ξόδεψαν σαφώς μικρότερο ποσό κατά την παραμονή τους (περίπου 560 ευρώ).

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, το 82,2% του εισερχόμενου τουρισμού κατά τον Σεπτέμβριο του 2013 επισκέφτηκε την Ελλάδα για λόγους αναψυχής. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από 90% στις κύριες τουριστικές περιφέρειες, όπως τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των επισκεπτών που επισκέφτηκαν για επαγγελματικούς λόγους την Αττική (Αθήνα), την Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη – ποσοστό μεγαλύτερο από 25%) και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες το ανάλογο ποσοστό είναι αμελητέο και το μικρό μέγεθος του δείγματος δεν ευνοεί τον υπολογισμό αξιόπιστων στατιστικών αναλύσεων.

Οι  δαπάνες των παραθεριστών του Σεπτεμβρίου  αντιστοιχούν  στο  89,2%  του συνολικού εισπρακτέου ποσού τον εν λόγω μήνα, ενώ η συνεισφορά των εμπόρων και των υπόλοιπων επαγγελματιών είναι συγκριτικά μικρή (3,9% επί του συνόλου των τουριστικών δαπανών).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης, στόχος του Επιμελητηρίου είναι η έρευνα Συνόρων για τα βασικά μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού, να παρέχει νέα επίπεδα πληροφόρησης για την τουριστική

πολιτική και τους εντεταλμένους φορείς και αρχές. Κατά τον κ. Τσακίρη, αντικειμενικός σκοπός της ανάλυσης της Περιφερειακής Τουριστικής Δαπάνης είναι η  παρουσίαση στο τέλος του χρόνου, ολοκληρωμένων και αναλυτικών στατιστικών στοιχείων για το σύνολο  του εισερχόμενου τουρισμού της χώρας και για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας αναλυτικά, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση της κατάλληλης κατά περίπτωση και προορισμό στρατηγικής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024