Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι διεθνείς αφίξεις τουριστών επέστρεψαν στα, προ κρίσης, υψηλά επίπεδα
Βαρόμετρο του Διεθνούς Τουρισμού του UNWTO

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών επέστρεψαν στα, προ κρίσης, υψηλά επίπεδα

Τα στοιχεία μεχρι τον Αύγουστο του 2010 δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει από την πτώση του 4,2% που υπέστη το περασμένο έτος από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών ξεπέρασε το νούμερο-ρεκόρ που σημειώθηκε κατά την ίδια…

Τα στοιχεία μεχρι τον Αύγουστο του 2010 δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει από την πτώση του 4,2% που υπέστη το περασμένο έτος<...> από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών ξεπέρασε το νούμερο-ρεκόρ που σημειώθηκε κατά την ίδια περίοδο του έτους πριν από την κρίση του 2008. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του UNWTO World Tourism Barometer, οι αφίξεις διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2010 ανήλθαν σε 642 εκατ., περίπου 40 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι κατά το ίδιο διάστημα του 2009 (+7%) και 1 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του 2008. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-6% σε σύγκριση με το σύνολο του έτους. Το 2011, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί με πιο συγκρατημένο όμως ρυθμό, με 4% κατά μέσο όρο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οι “αναδυόμενοι” προορισμοί οδηγούν την ανάπτυξη
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ανά τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 7% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα αποτελέσματα είναι θετικά για όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι αναδυόμενες οικονομίες, ωστόσο συνεχίζουν να οδηγούν τις αγορές, με αύξηση 8% μέχρι και τον Αύγουστο, έναντι 5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, παραδοσιακοί μήνες υψηλής τουριστικής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, έφτασαν σε νέα ρεκόρ, προσελκύοντας διεθνείς αφίξεις 112 εκατ. και 108 εκατ. αντίστοιχα. Αυτά τα 220 εκατ. αντιπροσωπεύουν επιπλέον 8 εκατ. αφίξεις παραπανω από το 2008, και 12 εκατ. περισσότερο σε σχέση με το 2009. Τα αποτελέσματα ήταν θετικότερα το Μάρτιο (9%), το Μάιο (11%) και τον Ιούνιο (+9%), σε αντίθεση με τις σοβαρά αρνητικές τάσεις κατά τους ίδιους μήνες του προηγούμενου χρόνου. Ο Απρίλιος παρουσίασε τα πιο αδύναμα αποτελέσματα (+2%), μετά από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, λόγω του σύννεφου στάχτης του ηφαιστείου της Ισλανδίας.

Αν και η ανάκαμψη εξακολουθεί να υστερεί σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και την Αμερική, πολλοί προορισμοί εμφανίζουν ήδη αυξητικούς ρυθμούς και νέες επιδόσεις. Η περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, για μία ακόμη φορά, απέδειξε αντοχή και μια ισχυρή ικανότητα για ανάκαμψη. Η συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου δέχθηκε ξαφνικά και από πολύ νωρίς το “χτύπημα” της οικονομικής κρίσης, αλλά ήταν και η πρώτη που δείχνει σημάδια ανάκαμψης, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 14% στις διεθνείς αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο του 2010. Σε σύγκριση με το προ κρίσης 2008, η περιοχή έχει ήδη αποκτήσει 10 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις τουριστών, ενώ οι περισσότεροι προορισμοί έχουν δείξει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, πολλές ακόμα και πάνω από το 20%.

Η ανάπτυξη ήταν επίσης έντονη στη Μέση Ανατολή (+16%), αν και η συγκεκριμένη περιοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις τους πρώτους οκτώ μήνες του 2009. Η Αφρική (+9%) ήταν η μόνη περιφέρεια που παρουσίασε ανάπτυξη το 2009, διατήρησε την ορμή και ενισχύεται περαιτέρω από την παγκόσμια δημοσιότητα που δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA στη Νότια Αφρική.

Στην Αμερική (+8%), η ανάπτυξη είναι σημαντική στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (+9% η καθεμία). Η Νότια Αμερική (+7%) βρίσκεται στα επίπεδα του παγκόσμιου μέσου όρου, ενώ η Καραϊβική (+3%) παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Η Ευρώπη (+3%), παρουσιάζει βελτίωση με βραδύτερο ρυθμό, λόγω της άνισης οικονομικής ανάκαμψης και τις επιπτώσεις του σύννεφου της ηφαιστειακής τέφρας τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι περισσότεροι προορισμοί ανέφεραν θετικά στοιχεία για την περίοδο Μαίου – Αυγούστου, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη (+4%), την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+4%) και η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (2%). Η Βόρεια Ευρώπη (-3%) είναι η μόνη περιοχή του κόσμου που εξακολουθεί να εμφανίζει αρνητικά αποτελέσματα.

Οι προβλέψεις για το υπόλοιπο 2010 και το 2011

Μέχρι στιγμής, η ανάκαμψη του αριθμού των αφίξεων φαίνεται να είναι ισχυρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί, σε σύγκριση με το θετικό τελευταίο τρίμηνο του 2009. Με βάση την τρέχουσα τάση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5-6% για όλο το 2010, υπερβαίνοντας έτσι συνολικά έως και 50 εκατ. ευρώ το 2009 – ακόμη έως 10 εκατ. ευρώ από το 2008. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2011 δείχνουν μια αύξηση των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως της τάξης του 4-5%.

Τα διεθνή έσοδα από τον τουρισμό θα συνεχίσουν να υπολείπονται από τις αφίξεις σε πολλούς προορισμούς, όπως συμβαίνει γενικά σε περιόδους ανάκαμψης. Η ίδια τάση παρατηρείται και στη δαπάνη των τουριστών που προέρχονται από τις μεγάλες αγορές. Μεταξύ των δέκα καλύτερων αγορών, όσον αφορά στις δαπάνες στο εξωτερικό, θετική αύξηση προήλθε από τις παραδοσιακές αγορές, κυρίως από τη Γερμανία (+1,5%), τις ΗΠΑ (+2,5%), τη Γαλλία (+2%), τη Ιταλία (+3 %) και την Ιαπωνία (+8%). Όπως συμβάινει κατά τα τελευταία χρόνια, οι αναδυόμενες οικονομίες ωθούν την ανάπτυξη της αγοράς και παρουσιάζουν έντονη αύξηση των δαπανών για τον τουρισμό στο εξωτερικό, κυρίως η Κίνα (+22%), η Ρωσική Ομοσπονδία (+26%) και η Βραζιλία (54%).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024