Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςWTTC: Οι διεθνείς πόλεις παραμένουν η “ραχοκοκαλιά” του παγκόσμιου τουρισμού
Τάσεις

WTTC: Οι διεθνείς πόλεις παραμένουν η “ραχοκοκαλιά” του παγκόσμιου τουρισμού

Η τελευταία έκθεση του WTTC δείχνει ότι 10 από τις 82 πόλεις που αναλύθηκαν προβλέπεται να υπερβούν τα προ πανδημίας επίπεδα όσον αφορά στην άμεση συνεισφορά του τουριστικού ΑΕΠ στις οικονομίες τους για φέτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ριάντ, Σαουδική Αραβία – Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) παρουσίασε την Έκθεση Cities Economic Impact Report (EIR) στην 22η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ. Χορηγούμενη από τη Visa, η έκθεση δείχνει ότι οι πόλεις παραμένουν οι δυνάμεις του παγκόσμιου τουρισμού και θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη του κλάδου και των οικονομιών σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση αναλύει 82 διεθνείς προορισμούς πόλεων και δείχνει ότι πριν από την πανδημία οι μεγάλες πόλεις ήταν δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ όλων των διεθνών επισκέψεων, τόσο ως αυτόνομοι προορισμοί όσο και ως πύλες προς άλλα τουριστικά hotspots εντός χωρών.

Ο COVID-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους ως απάντηση στην πανδημία. Καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας και καθώς τα σύνορα άρχισαν να ανοίγουν ξανά, οι ταξιδιώτες αναψυχής προτίμησαν αντί των μεγάλων μητροπόλων λιγότερο κατοικημένους προορισμούς, όπως παράκτια και αγροτικά hotspots, αφήνοντας τις οικονομίες των διεθνών πόλεων να “παλέψουν” για μια πολύ “σκληρή” τριετία.

Χιλιάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να κλείσουν, με σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να παραμείνουν ανοιχτές σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η έκθεση “Cities EIR” δείχνει πως, τόσο οι ταξιδιώτες αναψυχής όσο και οι επαγγελματίες ταξιδιώτες, συρρέουν πίσω στις πόλεις, καθώς η έλξη που προκαλούν ως εμβληματικοί προορισμοί τις κάνει και πάλι το επίκεντρο των διεθνών τουριστικών προορισμών και επιχειρηματικά κέντρα για τους ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την έκθεση, 10 από τις 82 πόλεις που αναλύθηκαν προβλέπεται να υπερβούν τα προ πανδημίας επίπεδα όσον αφορά στην άμεση συνεισφορά του τουριστικού ΑΕΠ στις οικονομίες τους για φέτος.

Η πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, προβλέπεται να δει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019 έως το 2022, όσον αφορά στις διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες, καθώς και την άμεση συνεισφορά από τον τουριστικό κλάδο στο ΑΕΠ της πόλης, με αναμενόμενη αύξηση 21%.

Στην Ευρώπη, η Βαρσοβία αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση 14% το 2022 έναντι του 2019 στη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της πόλης.

Στις ΗΠΑ, το Ορλάντο προβλέπεται να έχει αύξηση 10% στην άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της πόλης κατά την ίδια περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ο κλάδος Ταξίδιων & Τουρισμού είναι σε καλή πορεία ώστε να γίνει για άλλη μια φορά βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, με ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ από άλλους τομείς, δημιουργώντας 126 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 2032, ο τομέας θα δημιουργήσει άμεσα έως και το 8% του συνόλου των θέσεων εργασίας στις 82 πόλεις που αναλύονται στην έκθεση του WTTC, από 6,6% το 2019 και χαμηλό 5,1% το 2020.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η έκθεση μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι για εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλες πόλεις παραμένουν εμβληματικοί παγκόσμιοι προορισμοί. Υπάρχει ακόμα μια έντονη όρεξη να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την ενέργεια που προσφέρουν οι πόλεις στους ταξιδιώτες. Πριν από την πανδημία, οι πόλεις αποτελούσαν ισχυροί πόλοι για τους διεθνείς τουρίστες, λειτουργώντας ως αυτόνομοι προορισμοί και ως πύλες εισόδου σε άλλους τουριστικούς προορισμούς εντός των χωρών. Φέτος οι πόλεις ανακάμπτουν σε όλο τον κόσμο και προβλέπουμε ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν την επόμενη δεκαετία”.

Η Jeni Mundy, επικεφαλής Global Merchant Sales and Acquiring της Visa, ανέφερε: “Ακόμη και μετά τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έφερε η πανδημία στην ταξιδιωτική βιομηχανία, το οικονομικό όφελος του τουρισμού στις πόλεις παραμένει ισχυρό. Η προθυμία των καταναλωτών να υιοθετήσουν ψηφιακές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ακόμη περισσότερες καινοτομίες στο μέλλον”.

WTTC Cities Economic Impact-ExecutiveSummary

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024