Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο απειλούν την ασφάλεια των αεροσκαφών σύμφωνα με μελέτη της Allianz
Αερομεταφορές

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο απειλούν την ασφάλεια των αεροσκαφών σύμφωνα με μελέτη της Allianz

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters και όπως αναφέρει σε έρευνά της η Allianz, η ασφαλιζόμενη αξία στους στόλους των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια -από 900 δισ. δολ. που είναι σήμερα.

“Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αεροπειρατή και να γίνει το ‘όπλο’ σε επιθέσεις εναντίον της βιομηχανίας αερομεταφορών” αναφέρει η γερμανική Allianz. Μια άλλη πιθανή απειλή προέρχεται από τα drones, η χρήση των οποίων εκτείνεται από αεροψεκασμούς, μεταφορά δεμάτων, επιθεώρηση περιοχών όπου έχουν συμβεί φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, στη συγκέντρωση ειδήσεων και αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι και την προσωπική χρήση. “Οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι προφανείς” αναφέρει στην έρευνα της η Allianz καθώς “είναι πιθανό η χρήση τους να οδηγήσει σε συγκρούσεις στον αέρα ή στην πρόκληση ζημίας σε τρίτους”.

Όπως αναφέρει το insuranceworld.gr, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), αναγνωρίζοντας το πρόβλημα προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας και να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες στην αξιολόγηση και το μετριασμό των κινδύνων στα συστήματα πληροφορικής τους. “Οι αερομεταφορές βασίζονται στα συστήματα πληροφορικής καθώς και σε επίγειες και πτητικές λειτουργίες και τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Σίγουρα αποτελούν στόχο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Tony Tyler σε μια διάσκεψη τον Οκτώβριο.

Η ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας είχε ασκήσει πιέσεις στα ασφάλιστρα στον κλάδο, δημιουργώντας καθοδική τάση μέχρι και το 2013, καθώς στο τρέχον έτος οι ζημίες από αεροπορικά δυστυχήματα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι τα οι αποζημιώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των αξιώσεων για τα δύο Μαλαισιανά αεροσκάφη- αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 800 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters και όπως αναφέρει στην έρευνά της η Allianz η ασφαλιζόμενη αξία στους στόλους των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια -από 900 δισ. δολ. που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ανησυχούν και για την συνεχόμενη αυτοματοποίηση των συστημάτων, ειδικά μετά την συντριβή της πτήσης της Air France 447 2009, που οι πιλότοι ενός jet Α330 με κατεύθυνση από τη Βραζιλία προς τη Γαλλία, έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Η Allianz αναφέρει ότι όταν τα συστήματα αποτυγχάνουν, αυτό σημαίνει ότι και οι πιλότοι χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση. Μια γερμανική ομάδα πιλότων και κάνει έκκληση για περισσότερη εκπαίδευση και τους ελέγχους σε “εγχειρίδιο” που φέρουν να εξασφαλίσει πιλότοι έχουν τακτική πρακτική θα πρέπει να αποτύχει υπολογιστές.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024