Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι ευρωπαϊκοί προορισμοί δείχνουν αντοχή στις κοινωνικοοικονομικές αναταράξεις
Τάσεις

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί δείχνουν αντοχή στις κοινωνικοοικονομικές αναταράξεις

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών προς ευρωπαϊκούς προορισμούς αυξήθηκαν σταθερά κατά 5% στα μισά του 2015 δείχνοντας εξαιρετική ανθεκτικότητα στις τρέχουσες γεωπολιτικές αναταραχές και την αργή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί καλούνται να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες της Ευρώπης να φροντίσει τόσο τις long-haul αγορές όσο και τις ενδο-περιφερειακές αγορές.

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και αποδεικνύει την ανθεκτικότητά του σε οικονομικά δεινά και  γεωπολιτικές εντάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Ταξίδια (European Travel Commission) “European Tourism – Trends & Prospects”, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών προορισμών καταγράφει θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2015. Τα στοιχεία έως και τον Αύγουστο δείχνουν μια αύξηση 5% στις αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι η περιοχή ήταν σε θέση να αντισταθμίσει την “κοιλιά” που έκαναν οι αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες και αναμένεται να ακολουθήσουν και πάλι ανοδική πορεία του προς τα τέλη του έτους.

Η ανάπτυξη επισημαίνεται στους μεγάλους ενδοπεριφερειακούς προορισμούς και τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Οι προορισμοί που ξεχώρισαν ήταν η Ισλανδία (+27%) και η Ρουμανία (+18%). Διψήφια αύξηση αναφέρθηκε επίσης από τη Σλοβενία ​​και τη Σερβία (+13%), την Ιρλανδία και το Μαυροβούνιο (+12%). “Hot” προορισμοί της Μεσογείου όπως η Κροατία (+8%), η Ιταλία (+5%), η Μάλτα (+5%) και η Ισπανία (+4%) συνέβαλαν επίσης στη διαμόρφωση της ζήτησης στην περιοχή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, παρά την οικονομική αβεβαιότητα.

Μετά την επιτυχία του ευρωπαϊκού τουρισμού κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οι προσπάθειες θα πρέπει να επιμένουν στην προώθηση του τουρισμού και στην ενθάρρυνση περισσότερων τουριστών τόσο από μακρινούς προορισμούς όσο και από ενδο-περιφερειακές αγορές. “Μέσα στην Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσουμε το προϊόν και τις υπηρεσίες μας, θα πρέπει να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία βέλτιστων πρακτικών και να ωθήσουμε για μια βαθιά συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα”, δήλωσε ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC.

Ραγδαία αύξηση της ζήτησης από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές εξερχόμενου τουρισμού
Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε επίσης από τις καθιερωμένες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, που συνέβαλαν σημαντικά στη θετική πορεία αρκετών ευρωπαϊκών προορισμών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το Ην. Βασίλειο ωφελήθηκε από την ισχυρή λίρα έναντι του ευρώ σε προορισμούς όπως η Λετονία και το Μαυροβούνιο (+31%) ή η Σλοβακία (+41%) που σημείωσαν διψήφια αύξηση από τη βρετανική αγορά. Επιπλέον, η γαλλική και η γερμανική τουριστική αγορά ώθησε επίσης την αύξηση στις αφίξεις, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των ταξιδιωτών και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών που απορρέει από συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Το Μαυροβούνιο κατέγραψε σημαντική αύξηση από τη Γερμανία (+45%), ενώ η Κύπρος είδε τον αριθμό των αφίξεων από τη Γαλλία να ανέρχεται στο 31%.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί είχαν ισχυρή ανάπτυξη (+30%) από τις κινεζικές τουριστικές αφίξεις το 2015 σε σύγκριση με το 2914. Αναμένεται ότι η πρόσφατη “βουτιά” στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης δε θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την τουριστική ζήτηση στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι η Κίνα μπορεί να αντέξει μια οικονομική συρρίκνωση στο εγγύς μέλλον, η ανερχόμενη αυξανόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα συνεχίζει να ταξιδεύει σε διεθνές επίπεδο. Για την αγορά αυτή, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν αισιόδοξες, λόγω της αύξησης της ζήτησης του εισοδήματος των κινεζικών νοικοκυριών, που τους παρακινει για ταξίδια.

Πέρα από τον Ατλαντικό, η ισχυροποίηση του δολαρίου και η ενθάρρυνση των μακροοικονομικών δεικτών διατηρεί την τουριστική τάση από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή τουριστικού ρεύματος προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με αύξηση η οποία στο 11% το 2015 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προοπτικές παραμένουν ευοίωνες, καθώς η χώρα εμφανίζει σημάδια σταθερής ανάκαμψης, λόγω των σταθερών καταναλωτικών δαπανών, την αύξηση του εισοδήματος και την εξασθένηση του ευρώ, που καθιστά την Ευρώπη πιο προσιτό ταξιδιωτικό προορισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές εξερχόμενες ροές είχαν χαμηλή επίδοση (-18%), τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, κυρίως λόγω των συνεχών γεωπολιτικών αναταραχών στη χώρς, την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, τις διεθνείς κυρώσεις, τη συρρίκνωση των ρωσικών μισθών και την επιβράδυνση της οικονομίας. Οι Ρώσοι πολίτες εξακολουθούν να ταξιδεύουν αν και επιλέγουν πιο εύκολα προσβάσιμους και προσιτούς τουριστικούς προορισμούς. Οι αγαπημένο ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες είναι η Ρουμανία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο.

European Tourism 2015 Q3

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024