Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟι καλύτερες (και χειρότερες) αεροπορικές εταιρείες εν μέσω COVID-19 στο Ην. Βασίλειο
Αερομεταφορές

Οι καλύτερες (και χειρότερες) αεροπορικές εταιρείες εν μέσω COVID-19 στο Ην. Βασίλειο

Ryanair και Virgin Atlantic έλαβαν ποσοστό ικανοποίησης πελατών μόλις 13%, όταν οι ερωτηθέντες σε έρευνα κλήθηκαν να τις αξιολογήσουν, όταν υπέβαλαν αίτηση για επιστροφή χρημάτων.

Η Ryanair και η Virgin Atlantic βαθμολογήθηκαν ως οι χειρότερες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω καθυστερήσεων στην επιστροφή χρημάτων σε επιβάτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η βρετανική έκδοση καταναλωτών Which? αναφέρει ότι και οι δύο αεροπορικές εταιρείες έλαβαν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες, υποχρεώνοντας τους πελάτες τους να περιμένουν για μήνες τα χρήματά τους πίσω. Επίσης, κατηγορεί τη Ryanair και την Virgin Atlantic ότι παρέχουν κακή εξυπηρέτηση πελατών καθ’όλη τη διαδικασία ακύρωσης πτήσεων και επιστροφής χρημάτων.

Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες έλαβαν ποσοστό ικανοποίησης πελατών μόλις 13%, όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την υπηρεσία που έλαβαν, όταν υπέβαλαν αίτηση για επιστροφή χρημάτων.

Η Which? ρώτησε τους επιβάτες για τις εμπειρίες τους από την αποζημίωσή τους από τις έξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ακύρωση των πτήσεων τους πέρυσι. Από αυτούς που ερωτήθηκαν, το 84% των επιβατών της Virgin Atlantic και το 79% των επιβατών της Ryanair δεν ήταν ικανοποιημένοι με την υπηρεσία που έλαβαν. Ωστόσο, το 26% των επιβατών της Ryanair ήταν ικανοποιημένοι με την προσφορά επιστροφής χρημάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι ήταν ευχαριστημένοι με ένα κουπόνι ή περίμεναν λίγο περισσότερο για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ωστόσο, μόνο το 16% των επιβατών της Virgin Atlantic δήλωσε το ίδιο. Η αεροπορική εταιρεία εξέδωσε αυτόματα κουπόνια αντί για επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης πτήσεων.

Το 1/3 των ερωτηθέντων των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν από τις δύο αεροπορικές εταιρείες δήλωσε ότι περίμεναν πάνω από τρεις μήνες για τις αποζημιώσεις τους. Κανένας από τους επιβάτες της Ryanair που ερωτήθηκε δεν έλαβε τα χρήματά του πίσω εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος των επτά ημερών μετά την ακύρωση.

Η Jet2 έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία σε ικανοποίηση πελατών, με 76%. Περίπου το 83% των επιβατών της ανέφεραν ότι έλαβαν τα χρήματά τους εντός 28 ημερών και το 34% ότι τα έλαβαν εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος των επτά ημερών. Κανένας επιβάτης της Jet2 δεν ανέφερε ότι περίμενε περισσότερο από τρεις μήνες.

Ωστόσο, η Which? επεσήμανε ότι η Jet2 “δεν ενημέρωνε πάντοτε προληπτικά τους πελάτες τους για το δικαίωμά τους σε επιστροφή χρημάτων”. Αντ’αυτού, οι πελάτες ενθαρρύνθηκαν να κάνουν κράτηση για άλλη ημερομηνία. Ωστόσο, οι πελάτες είπαν ότι η αεροπορική εταιρεία προχώρησε στις επιστροφές των χρημάτων τους “χωρίς αντίρρηση”, όταν τη ζήτησαν.

Η Jet2 ήταν επίσης η μόνη αεροπορική εταιρεία στην έρευνα που ονομάστηκε “Which? Recommended Provider“.

Η TUI έλαβε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία σε ικανοποίηση με 57%, ακολουθούμενη από την British Airways με 50%.

Η Which? ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της TUI στην αρχή της πανδημίας ήταν λίγη. Οι πελάτες έλαβαν αυτόματα πιστωτικά σημειώματα και αναγκάστηκαν να καλέσουν μια υπερφορτωμένη τηλεφωνική γραμμή εάν ήθελαν επιστροφή χρημάτων. “Ωστόσο, η απόδοσή της βελτιώθηκε μετά τον Μάιο, όταν εισήγαγε τη φόρμα αίτησης επιστροφής χρημάτων στο διαδίκτυο και άρχισε να προσφέρει αποζημιώσεις ως προαιρετική επιλογή”.

Οι μισοί από τους επιβάτες της BA στην έρευνα δήλωσαν ότι έλαβαν τα χρήματά τους πίσω εντός επτά ημερών, κάτι που ήταν καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία στην έρευνα, ενώ σε 8 στους 10 (79%) επιστράφηκαν εντός 28 ημερών.

“Ωστόσο, οι επιβάτες έλαβαν επίσης οδηγίες να καλέσουν μια εξαιρετικά απασχολημένη τηλεφωνική γραμμή για να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους, αφού η BA αφαίρεσε τη φόρμα αίτησης επιστροφής χρημάτων μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπό της. Η υπηρεσία έπαιζε συχνά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στους πελάτες προτού απλώς τους κλείσει το τηλέφωνο”, πρόσθεσε η Which?

Η Easyjet έλαβε βαθμολογία ικανοποίησης 45%, καθώς οι πελάτες αντιμετώπισαν μεγάλους χρόνους αναμονής στο τηλέφωνο για να καταφέρουν να μιλήσουν σε κάποιον για επιστροφή χρημάτων. Μόνο το 1/3 των πελατών επιστράφηκε εντός 28 ημερών, με μόνο το 4% να λαμβάνει τα χρήματά του πίσω σε επτά ημέρες.

Η Which? πρόσφατα αποκάλυψε ότι η BA συνεχίζει να αρνείται επιστροφές χρημάτων για επιβάτες που δεν μπορούν να πετάξουν λόγω του lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο ιστότοπος της Ryanair ενημερώνει τους επιβάτες που έχουν κάνει κράτηση σε πτήσεις που εξακολουθούν να εκτελούνται, ότι δε θα έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

Η Αρχή Ανταγωνισμού & Αγορών ερευνά αν οι αεροπορικές εταιρείες παραβιάζουν το νόμο αρνούμενες να επιστρέψουν χρήματα στους επιβάτες που δεν μπορούν να πετάξουν νόμιμα λόγω των κυβερνητικών περιορισμών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024