Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟι LCC θα οδηγήσουν την αεροπορική αγορά στην μετα-COVID εποχή
Αερομεταφορές

Οι LCC θα οδηγήσουν την αεροπορική αγορά στην μετα-COVID εποχή

Το 87% των καταναλωτών ανησυχούν 'πάρα πολύ', 'αρκετά' ή 'λίγο' για τα προσωπικά τους οικονομικά και οι χαμηλοί ναύλοι των low cost αεροπορικών εταιρειών είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Το μοντέλο αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους θα οδηγήσει στην ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19 και θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ζήτησης. Τα μέτρα μείωσης του κόστους που λαμβάνονται και η επιχειρησιακή ανταπόκριση θα δουν αυτούς τους αερομεταφορείς να κινούνται γρήγορα για να απορροφήσουν τη ζήτηση και να αξιοποιήσουν τυχόν ευκαιρίες, μπροστά από άλλες αεροπορικές εταιρείες υψηλού κόστους, λέει η εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData.

Η πανδημία ενίσχυσε τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα προσωπικά τους οικονομικά. Η τελευταία έρευνα* της GlobalData έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα 87% των ερωτηθέντων ανησυχεί “πάρα πολύ”, “αρκετά” ή “λίγο” για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Ο Gus Gardner, αναλυτής Ταξιδιών & Τουρισμού στην GlobalData, σχολιάζει: “Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους (LCC) έχουν μειώσει για τα καλά το κόστος τους. Παρ’όλο που όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά το κόστος για να αντέξουν την κρίση που δημιουργήθηκε από τον COVID-19, είναι προφανές ότι οι LCC έχουν καταφέρει να ωθήσουν τις ήδη χαμηλού κόστους βάσεις τους ακόμη χαμηλότερα. Αυτοί οι αερομεταφορείς μπορούν πλέον να ‘βγάζουν’ κερδοφόρα δρομολόγια με χαμηλότερο συντελεστή φόρτωσης από ό,τι πριν, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό με τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ζήτησης.

Οι LCC ήταν η πρώτη κατηγορία που κάλυψε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ζήτηση στην αγορά και τα κατάφεραν με επιτυχία. Η Wizz Air για παράδειγμα ανταποκρίθηκε γρήγορα προσθέτοντας χωρητικότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Καναρίους Νήσους όταν ο προορισμός προστέθηκε στη λίστα των ‘ταξιδιωτικών διαδρόμων’. Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι και η ραγδαία αύξηση της χωρητικότητας που χρησιμοποιούν οι LCC για να ανταποκριθούν στα υψηλά επίπεδα της ζήτησης, έδειξαν ότι οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους παρέμειναν ευέλικτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Οι LCC έχουν δείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας και ευελιξίας στον σχεδιασμό του δικτύου και την ανάπτυξη αεροσκαφών. Οι συμφωνίες πώλησης και εκμίσθωσης που έχουν γίνει από την easyJet έχουν δώσει στην εταιρεία υψηλό βαθμό ευελιξίας του στόλου για καλύτερη ανταπόκριση στις αλλαγές της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Αυτό την τοποθετεί σε πολύ ισχυρότερη θέση από τους αερομεταφορείς παλαιού τύπου που έχουν αποσύρει αεροσκάφη.

Και ο Gus Gardner καταλήγει: “Οι χαμηλοί ναύλοι που προσφέρουν οι LCC θα καλύψουν καλύτερα την αυξημένη ανάγκη για προσιτές τιμές. Τα μέτρα μείωσης του κόστους θα επιτρέψουν στις LCC να ωθήσουν τις τιμές των εισιτηρίων σε νέα χαμηλά επίπεδα, εάν αυτό είναι απαραίτητο ή να μείνουν εκεί που είναι, αφήνοντας στους άλλους αερομεταφορείς το ρίσκο να πετάξουν χωρίς κέρδος, εάν επιλέξουν να ανταγωνιστούν. Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες πιθανότατα θα αποκτήσουν ισχυρότερη θέση στην αγορά ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Με τα ταξίδια αναψυχής που είναι πιο πιθανό να ανακάμψουν πρώτα και τις πτήσεις μικρών αποστάσεων των LCC, τα δίκτυα από σημείο σε σημείο θα ταιριάζουν καλύτερα στους επιφυλακτικούς από την πανδημία ταξιδιώτες, που αναζητούν ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι”.

* Στην έρευνα της GlobalData συμμετείχαν 5.766 άτομα διεθνώς και έγινε το διάστημα 2–6 Δεκεμβρίου 2020.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024