Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟι Ρώσοι πρώτοι παγκοσμίως στις κρατήσεις 'τελευταίας στιγμής'
Τάσεις

Οι Ρώσοι πρώτοι παγκοσμίως στις κρατήσεις 'τελευταίας στιγμής'

Το 2012 το 73% των Ρώσων ταξιδιωτών προχώρησαν σε κρατήσεις την τελευταία στιγμή, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την αναχώρησή τους. Στον αντίποδα, με 33%, η ολλανδική αγορά εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό έγκαιρης κράτησης (τέσσερις μήνες και άνω πριν από την αναχώρηση).

Οι κρατήσεις διακοπών την τελευταία δυνατή στιγμή, εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής τάση για τους Ρώσους. Μεταξύ των πλέον σημαντικών αγορών εξερχόμενου τουρισμού ανά τον κόσμο οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό. Ιδίως οι Ρώσοι πολίτες προτιμούν να κλείνουν τις διακοπές τους λίγο πριν την αναχώρησή τους.

Αυτά είναι -μεταξύ άλλων- τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διενεργήθηκε από το IPK World Travel International Monitor για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου. Μεταξύ των δέκα κορυφαίων διεθνών αγορών εξερχόμενου τουρισμού (με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση) η Ρωσία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το 2012 το 73% των Ρώσων τουριστών “έκλεισαν” τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή – λιγότερο από ένα μήνα πριν από την αναχώρηση. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ήταν ανέκαθεν δημοφιλείς στη Ρωσία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τάση αυτή παρέμεινε αμετάβλητη.

Η ιταλική και η κινεζική αγορά ανήκουν σαφώς στην ίδια κατηγορία. Σε αντίθεση με τη Ρωσία οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στις παραπάνω αγορές έχουν μειωθεί. Το 2008, 69% των Ιταλών παραθεριστών προχώρησαν σε κράτηση ταξιδιού την τελευταία στιγμή, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 64%. Στην Κίνα, το ποσοστό αυτών των κρατήσεων μειώθηκε από 73% το 2008 σε 62% το 2012. Στο 58% και 53% αντιστοιχούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στην Ιαπωνία και τη Γαλλία – και τα δύο σχετικά χαμηλά ποσοστά, αν και οι δύο αγορές σημείωσαν ελαφρά ανοδική τάση. Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιαπωνία ήταν 53% και για τη Γαλλία ήταν 51%. Με 46% το μερίδιο της γερμανικής αγοράς σ’αυτήν την τάση είναι σχετικά υψηλό. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης το ποσοστό αυτό ήταν κάτω του μέσου όρου.

Όταν πρόκειται για τις επόμενες διακοπές τους, οι Ολλανδοί προτιμούν να κάνουν τα σχέδιά τους εκ των προτέρων. Με 33% η ολλανδική αγορά εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό έγκαιρης κράτησης (τέσσερις μήνες και άνω πριν από την αναχώρηση). Παρ’όλα αυτά, συντελείται μία αλλαγή εδώ: τα τελευταία πέντε χρόνια οι έγκαιρες κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 27 τοις εκατό. Με 29 και 28% η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα,παρουσίασαν επίσης ένα σχετικά υψηλό ποσοστό πρόωρων κρατήσεων. Στη Γερμανία οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν μειωθεί κατά έξι τοις εκατό από το 2008, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί ελαφρώς, κατά 4%. Οι πρόωρες κρατήσεις είναι ελάσσονος σημασίας στη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Το 2012 μόνο 6% των Ρώσων παραθεριστών και 8% της Κίνας και της Ιαπωνίας “έκλεισαν” ταξίδια τέσσερις μήνες πριν την αναχώρησή τους.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024