Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠόσες μέρες διακοπών είναι 'αρκετές';
Έρευνα

Πόσες μέρες διακοπών είναι 'αρκετές';

Μελέτη της Expedia για την αίσθηση στέρησης των διακοπών αποκαλύπτει έντονες ανισότητες στην πλάστιγγα εργασίας – προσωπικής ζωής παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί δικαιούνται άδεια 14 μέρες και παίρνουν μόνο τις 10. Φέτος άφησαν διπλάσιες ημέρες ανεκμετάλλευτες συγκριτικά με πέρυσι. Από την άλλη, οι Γάλλοι παίρνουν και τις 30 ημέρες που δικαιούνται και πάλι αισθάνονται πως δε φτάνουν.

Η Expedia.com δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης 2013 Vacation Deprivation study, μια ετήσια ανάλυση των τουριστικών συνηθειών μεταξύ 8.535 εργαζομένων ενηλίκων σε 24 χώρες και πέντε ηπείρους. Η μελέτη διεξήχθη διαδικτυακά από την Harris Interactive. Φέτος, στο 13ο έτος της, η μελέτη “Vacation Deprivation” αποκαλύπτει μια σημαντική διαφορά στην πλάστιγγα εργασίας – προσωπικής ζωής μεταξύ των πολιτών διαφόρων χωρών.

“Κανείς δεν αποχωρεί. Επιθυμούν να περάσουν περισσότερο χρόνο στο γραφείο τους” δήλωσε ο John Morrey, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Expedia.com. “Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που οι μέρες των διακοπών μένουν ανεκμετάλλευτες – η έλλειψη προγραμματισμού, η ανησυχία, η αμέλεια, όπως θέλετε πείτε το. Όμως, οι ξεκούραστοι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί. Οι τακτικές διακοπές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την πορεία της εταιρίας”.

Η φετινή μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τις διακοπές ως μια πολυτέλεια και όχι ως δικαίωμα. Πέρυσι, οι Αμερικανοί είχαν δικαίωμα 14 ημερών για διακοπές και πήραν 10, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες 4 ημέρες, διπλάσιες από πρόπερσι. Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 144 εκατ. μισθωτοί Αμερικανοί (144.303.000 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της BLS), πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί συλλογικά παρέλειψαν να λάβουν περισσότερες από 500 εκατομμύρια (577.212.000) διαθέσιμες μέρες διακοπών.
  • Μάλλον αναμενόμενη είναι η πρώτη θέση της Γαλλίας σε ημέρες διακοπών παγκοσμίως, καθώς λαμβάνουν και τις 30 ημέρες που δικαιούνται. Την ίδια στιγμή, το 90% των απασχολουμένων ενηλίκων στη Γαλλία συμφωνεί ομόφωνα με τη φράση “αισθάνομαι πως στερούμαι διακοπών”, ποσοστό πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η αίσθηση της στέρησης διακοπών είναι επίσης διαδεδομένη στην Ιταλία (83%), την Ισπανία (78%) και στη Γερμανία (74%), παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο διακοπών από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.
  • Οι Νορβηγοί, με  μεγάλη διαφορά, δεν κάτι αισθάνονται τέτοιο: μόνο το 17% των Νορβηγών περιγράφουν το αίσθημα στέρησης των διακοπών. Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους ενήλικες από την Ιρλανδία (49%), το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), τις Κάτω Χώρες (41%), τη Μαλαισία (47%), τη Σουηδία (44%), τη Δανία (39%) και το Μεξικό (38%) δηλώνουν πως αισθάνονται ότι στερούνται διακοπών.
  • Στην Ασία και στην Αμερική η στάση απέναντι στις διακοπές είναι παρόμοια. Ενώ οι Ιάπωνες έχουν 18 ημέρες διακοπών (ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 20), θα πάρουν μόνο τις 7. Με 7 ημέρες η Ιαπωνία, μαζί με τη Νότια Κορέα, είναι τα πιο στερημένα κράτη σε διακοπές στη μελέτη. Οι Νοτιοκορεάτες λαμβάνουν τις 7 μέρες από μία πιθανή άδεια 10 ημερών. Οι Ταϊλανδοί παίρνουν μόνο 8 από τις 11 πιθανές ημέρες, ενώ Μαλαισιανοί 14 από 17.
  • Για πολλούς, η παραλία είναι μόνο ένα γραφείο με άμμο. Πολλοί παραθεριστές παίρνουν δουλειά μαζί τους, είτε προσχεδιασμένα είτε από συνήθεια. Το 93% των Γάλλων ισχυρίζονται ότι “συνεχώς, τακτικά ή μερικές φορές” ελέγχουν τα e-mail εργασίας και φωνητικά μηνύματα στις διακοπές τους. Το 94% των Ινδών, το 92% των Ταϊλανδών, το 91% των Μαλαισιανών και το 91% των Μεξικανών κάνουν το ίδιο.
  • Οι Αμερικανοί έχουν μια πιο χαλαρή άποψη ως προς τον συνδυασμό εργασίας-διακοπών. Περίπου τα 2/3 (67%) των αδειούχων Αμερικανών παραμένουν “δεμένοι” με το γραφείο. Μόνο το 43% των Γερμανών και το 46% των Βρετανών δουλεύουν στις διακοπές τους.
  • Παγκοσμίως, το 65% των ανθρώπων πιστεύουν ότι τα αφεντικά τους τους υποστηρίζουν το ζήτημα των διακοπών. Τρεις στους τέσσερις (76%) Αμερικάνους διευθυντές υποστηρίζουν το ζήτημα της άδειας των υπαλλήλων τους. Οι πιο υποστηρικτικοί προϊστάμενοι σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες είναι στη Νορβηγία (88%), τη Σουηδία (80%), τη Νέα Ζηλανδία (76%) και στις ΗΠΑ (76%). Λιγότεροι από τους μισούς στη Νότια Κορέα (44%), την Ιταλία (44%), την Ταϊλάνδη (47%) και τη Γερμανία (49%) ισχυρίζονται ότι τα αφεντικά τους παρέχουν στήριξη στο θέμα της άδειας.

Οι λόγοι που πολλοί εργαζόμενοι δεν παίρνουν τις ημέρες άδειας είναι αμέτρητοι. Η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία είναι η επιθυμία να “κρατήσουν” την άδειά τους: το 25% των αυτών των ατόμων αναφέρουν ότι “ήθελαν να συσσωρεύσουν ημέρες διακοπών για τα ταξίδια που μπορεί να κάνουν στο μέλλον”. Μεταξύ άλλων λόγων αναφέρονται:

  • Πολύπλοκος προγραμματισμός: Το 22% αναφέρει ότι “είναι δύσκολο να προγραμματιστεί ένα διάστημα για κοινή άδεια για μένα και το σύζυγό μου / σύντροφο / οικογένεια”.
  • Οικονομικός οπορτουνισμός: Το 18% δηλώνει ότι μπορεί να πληρωθεί τις ανεκμετάλλευτες ημέρες διακοπών, μια κοινή πρακτική στην Ινδία (37%), τη Βραζιλία (30%) και την Ισπανία (27%).
  • Δημοσιονομική ανησυχία: Το 16% πιστεύει ότι απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις διακοπές.
  • Η αποτυχία του προγραμματισμού: Ποσοστό 15% αναφέρει ότι αν δεν προγραμματιστούν οι διακοπές αρκετό διάστημα πριν, ποτέ δεν μπορείς να την λάβεις όλη την άδεια.
  • Λόγω εργασίας: Το 11% λέει ότι η δουλειά είναι “η ζωή τους” και ότι είναι δύσκολο να ξεφύγει.
  • Εργασιακή ανασφάλεια: Το 8% αναφέρει ότι αισθάνεται ότι θα ληφθούν “σημαντικές αποφάσεις στην εργασία του” κατά την απουσία του.
  • Άσχημη συμπεριφορά από τους προϊσταμένους: Ένα 8% έχει την αίσθηση πως εκλαμβάνεται αρνητικά από τα αφεντικά κάθε ημέρα αδείας.

Από τη στιγμή που παίρνουν άδεια, οι περισσότεροι το βρίσκουν εύκολο να χαλαρώσουν σχεδόν αμέσως. Παγκοσμίως, το 48% λέει πως αφήνει τη δουλειά πίσω “μόλις φύγει για διακοπές”, ενώ το 20% νιώθει πως είναι πια διακοπές μόλις φτάσει στον προορισμό του. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων λένε ότι  “ποτέ” δε χαλαρώνει πλήρως στις διακοπές. Αυτό ισχύει για τους Ιάπωνες – 18% των Ιαπώνων εργαζομένων ισχυρίζονται ότι δε χαλαρώνουν ποτέ. Οι Ταϊλανδοί (15%), οι Ινδοί (13%) και οι εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα (13%) έχουν παρόμοια συναισθήματα.

Expedia 2013 Vacation Deprivation study

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024