Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠτώση 13% της μέσης ετήσιας πληρότητας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης το 2010
Παρουσίαση έρευνας ικανοποίησης πελατών των ξενοδοχείων από την Ε.Ξ.Θ.

Πτώση 13% της μέσης ετήσιας πληρότητας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης το 2010

Την πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά και την πτώση τόσο στη μέση τιμή δωματίου όσο και στον τζίρο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης…

Την πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά και την πτώση τόσο στη μέση τιμή δωματίου όσο και στον τζίρο<...> των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος κατά τη διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ε.Ξ.Θ., η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Holiday Inn Thessaloniki.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θωμόπουλος, την περασμένη χρονιά η μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης παρουσίασε μία πτώση της τάξεως του 13% συγκριτικά με το έτος 2009, κλείνοντας έτσι το 2010 με μέση ετήσια πληρότητα 42%. Παράλληλα, κατεγράφη μία αξιοσημείωτη πτώση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της τάξεως του 20%, αλλά και της μέσης τιμής δωματίου της τάξεως του 9%. Ακόμη, ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. επεσήμανε τις εντυπωσιακές μεταβολές που υπήρξαν το 2010 σε σχέση με το 2009, στα στατιστικά στοιχεία των αλλοδαπών που επισκέφθηκαν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε πτώση διανυκτερεύσεων τόσο των δυτικοευρωπαίων (Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Ισπανοί) όσο και των αμερικάνων, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πτώση των Βούλγαρων και των Ρουμάνων, οι οποίοι παραδοσιακά στήριζαν την τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, υπήρξε αισθητή αύξηση στις διανυκτερεύσεις των Τούρκων (η οποία άγγιξε το 43%!), των Ρώσων, των Σέρβων, των πολιτών από την ΠΓΔΜ, των Ισραηλιτών, των Κύπριων και των Αυστραλών.

Ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της πόλης σε σχέση με τον εκθεσιακό-συνεδριακό τουρισμό εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονου εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου όπως επίσης και στην επιτακτική πλέον ανάγκη επαναλειτουργίας του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, με βασικό σκοπό την απόκτηση για την πόλη ταυτότητας στη διεθνή τουριστική αγορά. Παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους η Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών των Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της Ε.Ξ.Θ. η εταιρεία GBR Consulting. Ο διευθύνων εταίρος της GBR Consulting Dr. Aρης Ίκκος, ανέλυσε λεπτομερώς τα αποτελέσματα της έρευνας, τονίζοντας παράλληλα την σημαντικότητα της καταγραφής των δεδομένων, η οποία αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας κ. Θεοφάνης Παπάς, ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, η προϊσταμένη της ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ κα Δάφνη Τσιάμου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτριος Μαντούσης,, ο αντιπρόεδρος της HELEXPO AE, κ. Γεώργιος Μαραντέλος, ο Α` αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Συμεών Διαμαντίδης, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος ξενοδόχων μελών της Ε.Ξ.Θ. και γενικών διευθυντών ξενοδοχείων.

Στον χαιρετισμό τους τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Θεσσαλονίκης τόνισαν την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη διεθνούς τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης με την άμεση επαναλειτουργία του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης, την οποία ο Δήμος θα στηρίξει με κάθε τρόπο. Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη την Ε.Ξ.Θ. για την εκδήλωση τονίζοντας την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει την τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης. Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση υπεύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., ο οποίος επίσης επεσήμανε την ανάγκη επανατοποθέτησης με ισχυρό brand name της Θεσσαλονίκης στο διεθνή τουριστικό χάρτη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024