Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣημαντική ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη ως συνεδριακού προορισμού
MICE

Σημαντική ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη ως συνεδριακού προορισμού

Άνοδο 111 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη σημείωσε η Θεσσαλονίκη από τον διεθνή σύνδεσμο της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association – ICCA για το 2014. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν 22 διεθνή συνέδρια το 2014, έναντι 14 το 2013, ποσοστιαία αύξηση 57%.

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα κατάταξης πόλεων από τον διεθνή σύνδεσμο της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association – ICCA για το 2014, του οποίου μέλος είναι το Thessaloniki Convention Bureau, και από το οποία προκύπτουν αισιόδοξα συμπεράσματα για τη θέση της Θεσσαλονίκης στην διεθνή αγορά.

Η Θεσσαλονίκη για το έτος 2014, σημειώνει θεαματική άνοδο 111 θέσεων καθώς ανεβαίνει στη θέση 108 στην παγκόσμια κατάταξη πόλεων από την θέση 219 που κατείχε πέρυσι, μαζί με τις πόλεις Άμπου Ντάμπι, Ντόχα, Λος Άντζελες. Τα αποτελέσματα αυτά τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στην υψηλότερη θέση τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρης δήλωσε ότι “η σημαντική άνοδος της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων – συνεδριακών προορισμών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για το μέλλον της πόλης στη διεθνή τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι η στρατηγική που ακολουθούμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων και σε συνεργασία πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, αλλά και μέσα από την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας του Thessaloniki Convention Bureau που αποτελεί βασικό εργαλείο για την προσέλκυση συνεδρίων και άρα για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη κινείται στη σωστή κατεύθυνση κι έχει πλέον απτά αποτελέσματα. Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να τονώσει την τοπική αγορά. Για να έχουμε, όμως, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει οι επαγγελματίες να βελτιώσουν τις υποδομές της πόλης και η Πολιτεία να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα, αεροδρόμιο, λιμάνι, μετρό, παράκτια συγκοινωνία και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης”.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν 22 διεθνή συνέδρια το 2014, έναντι 14 το 2013 που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 57%. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η πόλη ανεβαίνει στη θέση 60 (μαζί με Φρανκφούρτη, Μπέλφαστ και Χάγη) σημειώνοντας αύξηση 51 θέσεις σε σχέση με το 2013 (θέση 111).

Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων για την Θεσσαλονίκη για τη δεκαετία 2004–2014 προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον προορισμό και για την συμπεριφορά του συνεδριακού τουριστικού προϊόντος:

  • Οι μήνες κατά τους οποίου πραγματοποιούνται τα περισσότερα συνέδρια είναι ο Σεπτέμβριος (20,9%), ο Ιούνιος (19,6%) ο Οκτώβριος (12,9%) και ο Μάιος (11%)

 

 

  • Τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με βάση την θεματολογία τους είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ιατρικά (18,8%), τεχνολογικά (13%), επιστημονικά (14,2%) και εκπαιδευτικά (7,8%).

Η Θεσσαλονίκη με αυτή την άνοδο συμβάλει συνολικά και στην παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας η οποία ανεβαίνει στην 26η θέση με 148 διεθνή συνέδρια το 2014 από την 38η θέση το 2013 (100 συνέδρια).  Η ετήσια έκθεση του ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων και τους βοηθάει να αποφασίσουν που θα πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές εκδηλώσεις τους καθώς εξετάζουν τα στοιχεία του ICCA για να εντοπίσουν τους προορισμούς που αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από το σημαντικό έργο της καταγραφής των διεθνών συνεδρίων και ενημέρωσης του ICCA που πραγματοποίησε το Thessaloniki Convention Bureau τον Ιανουάριο του 2014, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διοργάνωση συνεδρίων στην Θεσσαλονίκη  και οι οποίοι συνέβαλαν με αυτό τον τρόπο στην κατάταξη της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια αγορά.  

Σ’αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως ο διεθνής φορέας καταγράφει αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ τριών χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλαδή να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/11/2022
25/11/2022
24/11/2022
23/11/2022
22/11/2022
21/11/2022