Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΣτα χέρια ιδιωτών ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός
HAPCO / EFAPCO Think FORUM

Στα χέρια ιδιωτών ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός

Σύμφωνα με ψηφοφορία του κοινού κατά τη διάρκεια του HAPCO / EFAPCO Think FORUM, το 90% θεωρεί προτεραιότητα την προβολή του συνεδριακού τουρισμού και την επικράτηση της Ελλάδας στη λίστα κορυφαίων συνεδριακών προορισμών και το 73,33% κρίνει απαραίτητη τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα για την επίτευξη του παραπάνω.

Επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού από την Ελλάδα και την Ευρώπη συναντήθηκαν στις 12 και 13 Μαρτίου 2015 στην Αθήνα, λαμβάνοντας μέρος στην εκδήλωση HAPCO / EFAPCO Think Forum, που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Πρόεδροι τουριστικών φορέων χαιρέτισαν την εκδήλωση, τονίζοντας τη σημασία των συνεδρίων και εκδηλώσεων στην συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού και πρόεδροι επιστημονικών εταιριών παρουσίασαν παραδείγματα και εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις ιατρικών συνεδρίων, που έγιναν στην Ελλάδα και αποτελούν σήμερα “θέματα study case”. Στην κατεύθυνση της αγαστής αυτής συνεργασίας φορέων και ιδιωτών, ανακοινώθηκε από τον ΣΕΤΕ η ίδρυση φορέα σε συνεργασία της Marketing Greece και του HAPCO με αποκλειστικό αντικείμενο την προώθηση του ελληνικού MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions/Events)

Τόσο το πρόγραμμα, όσο και η ροή της συζήτησης επικεντρώθηκαν σε θέματα που επηρρεάζουν την καθημερινή λειτουργία της συνεδριακής αγοράς και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χώρο της υγείας (βλ. ιατρικά συνέδρια), με την τεχνολογία (βλ. υιοθέτηση νέων εφαρμογών στις διοργανώσεις), αλλά και γενικότερα με τη σημερινή κατάσταση της αγοράς MICE και του brand Ελλάδα ως συνεδριακός προορισμός.

Η εκδήλωση, χάριν της τεχνολογίας και υιοθέτησης από τους διοργανωτές, καινοτόμων εφαρμογών της, είχε διαδραστικό χαρακτήρα, επιτρέποντας στο κοινό την αξιολόγηση κάθε μέρους αυτής, αλλά και συμμετοχή σε ψηφοφορία, που οδήγησε στην εξαγωγή των ακόλουθων συμπερασμάτων:

Ελλάδα και συνεδριακός τουρισμός:

  • Το 90% θεωρεί προτεραιότητα την προβολή του συνεδριακού τουρισμού και την επικράτηση της Ελλάδας στη λίστα κορυφαίων συνεδριακών προορισμών.             
  • Το 73,33% κρίνει απαραίτητη τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα για την επίτευξη του παραπάνω.
  • Το 50% χαρακτηρίζει την υπάρχουσα συνεδριακή / ξενοδοχειακή υποδομή της Ελλάδας μέτρια.
  • Το 61,1% θεωρεί μέτρια την κατάσταση του προϊόντος MICE στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Το 75% πιστεύει ότι η πολιτική κατάσταση επηρεάζει πάρα πολύ τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη.
  • Το 60% χαρακτηρίζει μέτριο το brand Ελλάδα ως συνεδριακό προορισμό στο εξωτερικό.       
  • Το 66,6% θεωρεί την ενεργή δράση και ύπαρξη των Convention Bureaus σε ένα προορισμό πάρα πολύ απαραίτητη.

Ιατρικά συνέδρια:

  • Η ελληνική συνεδριακή αγορά έχει επηρρεαστεί πολύ κατά 53,3% από την Εγκύκλιο ΕΟΦ και τον Κώδικα Δεοντολογίας ΣΦΕΕ.
  • Η απασχόληση των γραφείων συνεδρίων για την υποβολή αιτήσεων προς τον ΕΟΦ έχει αυξηθεί αρκετά κατά 47%, πολύ κατά 23,5%, λίγο κατά 17,6% και πάρα πολύ κατά 11,7%.
  • Το 82,35% θεωρεί σημαντική την εναρμόνιση ΕΟΦ-ΣΦΕΕ για την έγκριση των ιατρικών συνεδρίων.
  • Ποσοστό 61,9% θεωρεί ότι λόγω ΕΟΦ-ΣΦΕΕ έχουν αποκλειστεί περιοχές της Ελλάδας που διαθέτουν συνεδριακές υποδομές από την προσέλκυση ιατρικών συνεδρίων.

Νέες τεχνολογίες και οργάνωση συνεδρίων/εκδηλώσεων:

  • Το 33,3% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί πάρα πολύ τις νέες τεχνολογίες για την οργάνωση εκδηλώσεων, το 33,3% δηλώνει πολύ και μέτρια το υπόλοιπο 33,3%.
  • Το 44,4% κρίνει πάρα πολύ αναγκαία τη χρήση των social media τόσο για την προώθηση και εικόνα όσο και για την πραγματοποίηση των event/συνεδρίων, το 44,4% πολύ και το 11,1 μέτρια.
  • Το 66,6% χαρακτηρίζει μέτρια την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς MICE σε νέες τεχνολογίες, συγκριτικά με άλλες χώρες.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και οι Γενικές Συνελεύσεις Μελών των δύο φορέων HAPCO και EFAPCO. Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (EFAPCO – European Federation of the Associations of Professional Congress Organisers) που είχε μάλιστα επετειακό χαρακτήρα, “επέστρεψε” στην Αθήνα μετά από 10 χρόνια (2005-2015), έπειτα από σχετική πρόταση διοργάνωσης και φιλοξενίας της από τον HAPCO, που αποτελεί ένα εκ των ιδρυτικών μέλος της και κατέχει τη θέση γενικού γραμματέα στο Διοικητικό Συμβούλιο της.

Η εκδήλωση κατ’ομολογία του κοινού και σύμφωνα με τον HAPCO στέφθηκε με επιτυχία, φέροντας ως μελανό σημείο, όπως διαπιστώνει ο Σύνδεσμος, την απουσία Κυβερνητικών εκπροσώπων, που “αρνούμενοι τις προσκλήσεις της διοργάνωσης, επέλεξαν να λάμψουν διά της απουσίας τους, τόσο από την Τελετή Έναρξης, όσο και από τις ενότητες του προγράμματος, αποφεύγοντας ουσιαστικά το διάλογο με τους επαγγελματίες του κλάδου”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024