Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΣτασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσει ο ελληνικός τουρισμός το 2004

Στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσει ο ελληνικός τουρισμός το 2004

Σωρεία παραλείψεων έχουν δημιουργήσει σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό ανέφερε ο καθηγητής Π. Παυλόπουλος κατά την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό…

Σωρεία παραλείψεων έχουν δημιουργήσει σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό ανέφερε ο καθηγητής<...> Π. Παυλόπουλος κατά την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό.

Όπως είχε ήδη επισημάνει το ΙΤΕΠ, το 2003 επιβεβαίωσε ότι ο αλλοδαπός τουρισμός στην χώρα μας, έχει εισέλθει σε δύσβατη ατραπό κάτω από την πίεση του εντόνου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από δολαριακούς κυρίως προορισμούς της Μεσογείου όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Κατά τη δεκαετία 1990-2000, οι μεν αφίξεις αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,7%, η δε εισροή τουριστικού συναλλάγματος με ετήσιο ρυθμό 7,4%, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΕΠ. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μειώσεως των αφίξεων στην χώρα μας κατά την περίοδο 2000-2003 ήταν, με βάση προσωρινά στοιχεία, (-1,7%), των δε συναλλαγματικών εισπράξεων (-2%).

Τα προσωρινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ – WTO) δείχνουν ότι oι ρυθμοί μεταβολής των τουριστικών συναλλαγματικών εισπράξεων το 2003/2002 για 9 άμεσα ανταγωνιστικές της Ελλάδας χώρες είναι οι εξής:

1. Ελλάς -8,3
2. Ιταλία -2,7
3. Πορτογαλία 2,5
4. Ισπανία 4,1
5. Κροατία 69,6
6. Βουλγαρία 2,0
7. Σλοβενία 6,3
8. Τουρκία 12,0

Κύριος προσδιοριστικός παράγοντας της πτώσης της Ελλάδας υπήρξε η ουσιαστική ανυπαρξία προβολής και διαφήμισης και η ασυδοσία και αρπακτικότητα των τουριστικών επιχειρηματιών δεδομένου ότι έλλειπαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου.

Περιφερειακή Διάσταση των Απωλειών

Η περιφερειακή εικόνα αποκαλύπτει γενικευμένη μείωση των αφίξεων στην νησιωτική Ελλάδα. Οι μειώσεις στους δύο μείζονες νησιωτικούς προορισμούς, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, είναι της τάξεως του 2% και 4% αντιστοίχως. Πολύ μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις στις Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ακραίες περιπτώσεις την Λήμνο και την Χίο (μικροί προορισμοί) όπου οι μειώσεις είναι της τάξεως των 30%. Και στα Επτάνησα όπου το 2002 είχαν δείξει κάποια αντοχή στην πτωτική τάση, το 2003 η ανθεκτικότητα υποχώρησε ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι οριακά αρνητικό.

Ο τουρισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του τουρισμού πόλεων, εμφανίζεται σε οριακά καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις λοιπές περιοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση καθ` αυτήν είναι καλή.

Επιπλέον, για τον Απρίλιο του 2004 η πτώση στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς φτάνει στο -47% για την Κω, -39 για την Κέρκυρα, -6,2% για τη Ρόδο, και το -4,2 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Προβλέψεις

Ωστόσο όπως τα πράγματα έχουν εξελιχθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και υποκριτικά να παραστήσει κανείς τον αισιόδοξο. Υπάρχουν σοβαροί αντικειμενικοί λόγοι που υπαγορεύουν, αν όχι ρητώς απαισιόδοξη, οπωσδήποτε όμως αυστηρά συντηρητική εκτίμηση των όσων έχουν συμβεί. Αρχικά, η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και της τιμής του, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό με το προϊόν των νέων προορισμών της Μεσογείου, δεν είναι εφικτό να συντελεσθεί σε τόσο σύντομο χρόνο, όσος απομένει μέχρι την διεξαγωγή των αγώνων. Η διαφορά τιμών με τους αναδυόμενους ανταγωνιστικούς προορισμούς, αλλά και το υπερτιμημένο ευρώ, είναι τόσον μεγάλη ώστε να καθιστά προβληματική ακόμη και μια ήπια αντιμετώπιση του απογοητευτικού επιπέδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, “Το πλήθος των παραμέτρων, θετικών και αρνητικών, που εισέρχονται στην παρούσα πρόβλεψη είναι μεγάλο και με αμφιλεγόμενες επιδράσεις, ώστε να αποτελεί λογική διαφυγή η πρόβλεψη για στασιμότητα· κατά προτίμηση στασιμότητα στις συναλλαγματικές εισπράξεις. Ωστόσο, για ένα Ολυμπιακό έτος, σε μια χώρα πλούσια σε μνημεία και δυνατότητες για ευχάριστες διακοπές, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε, έστω και προσωρινώς, κάποια, έστω και ήπια ανάκαμψη”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024