Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΤο 69% των Ελλήνων δε θα κάνει φέτος καλοκαιρινές διακοπές
Έρευνα του INKA

Το 69% των Ελλήνων δε θα κάνει φέτος καλοκαιρινές διακοπές

Περισσότεροι από 69 στους 100 Έλληνες δε θα κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2012, ενώ τα έξοδα 15ήμερων διακοπών μιας 4μελούς οικογένειας φτάνουν τα 3.000 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΚΑ.

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 9-13 Ιουλίου 2012, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 865 άτομα:
– Περισσότεροι από 69 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν, ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές, το καλοκαίρι του 2012.
– Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 69%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 21%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 31% το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Οι Έλληνες διαμένουν:
– σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι το 55%,
– σε συγγενικό-φιλικό σπίτι το 25%,
– σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 20%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφθεί. Κατά το 2012, θα πραγματοποιήσει:
– 4ήμερες διακοπές το 31%,
– 7ήμέρες το 25%,
– 10ήμερες το 26 %,
– 15ήμερες το 15% και
– 20ήμερες μόλις το 4%.

Το ημερήσιο κόστος των διακοπών μιας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στην στεριά 120 ευρώ και στα νησιά, εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης – επιστροφής, ανάλογα με το νησί (π.χ. Κρήτη) + 458 ευρώ.

Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία), αλλά και στη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών και την ανεργία. Παράλληλα, “εξαφανίστηκε” και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κ.λπ.).

Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%, των προτιμήσεων, ενώ το βουνά “κερδίζει” κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%. Τέλος, οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό περίπου 50%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο έρευνες του ΙΝΚΑ, οι διαφορές τιμών, για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, στις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν θεαματικές διαφορές –συχνά εξοργιστικές- σε σχέση με τον μέσο όρο, της υπόλοιπης χώρας.

Το φαινόμενο αυτό, το ΙΝΚΑ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών (κακώς εννοούμενη τοπικιστική αντιμετώπιση, εάν οι παραπονούμενοι είναι Έλληνες και κακώς εννοούμενη “εθνική” αντιμετώπιση, εάν οι παραπονούμενοι είναι ξένοι). “Εκτός των τιμών όμως, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας, όπου οι εξαφανίσεις των ήδη ανεπαρκών μηχανισμών ελέγχου, αποσταθεροποιούν κάθε νέα κυβέρνηση τον ΕΦΕΤ, έχουν δημιουργήσει δυνατότητες περαιτέρω ασυδοσίας και κινδύνων, ιδιαίτερα για τους ευκαιριακούς επιχειρηματίες”, αναφέρει το ΙΝΚΑ.

Η ουσιαστική έλλειψη σταθερών και δη μόνιμων δομών, πολιτικής και μηχανισμών αποτελεσματικής εποπτείας (και) στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του τουρισμού οδήγησε την —παλαιότερα- πιο προσιτή στους καταναλωτές ελληνική τουριστική αγορά σε μια νέα εποχή υψηλού κόστους και αναντίστοιχης ή ακόμα και συχνά κακής, ποιότητας.

Οι αιτίες αυτού του φαινόμενου είναι:

  • Οι ευκαιριακές επιχειρήσεις, οι οποίες στον τομέα του τουρισμού αντιπροσωπεύουν σήμερα, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλους τομείς.
  • Οι επιχειρήσεις ή και οι επαγγελματίες που επενδύοντας στο εναλλασσόμενο της πελατείας υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ή ακόμα, επιβαρύνουν τις τιμές με εξαιρετικό υπερβολικό κέρδος.
  • Οι πρακτικές της “αρπαχτής”, που εκδηλώνονται με αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη τάση, προχωρά συχνά εντελώς ανεμπόδιστα ακόμα και με παραβάσεις των κειμένων διατάξεων του νόμου και του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι:
Αφενός να έχουν γίνει απαγορευτικές οι διακοπές στην Ελλάδα για πολλούς Έλληνες καταναλωτές, έστω και οι ολιγοήμερες και αφετέρου, η στροφή των ξένων τουριστών -οι οποίοι είναι κατά κανόνα στόχοι προτεραιότητας και ευκολότερα “θύματα” των κακών πρακτικών από την πλευρά των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών- προς άλλους προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα που απέφεραν αυτές οι πρακτικές που συνεχίζονται από το “Ολυμπιακό Καλοκαίρι” -όπου εκδηλώθηκαν με τον πιο υπερβολικό τρόπο- και παραμένουν σαν πρακτικές που δεν έχουν χτυπηθεί και για τα επόμενα χρόνια.

Τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου) κατά τη φετινή θερινή περίοδο δημιουργούν ένα επί πλέον αίσθημα ανασφάλειας για την μετακίνησή τους, άρα και για την απροθυμία τους να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στα νησιά της Ελλάδας.

“Η χώρα μας δυστυχώς, χαρακτηρίζεται πλέον διεθνώς, ως ιδιαίτερα ακριβός τουριστικός προορισμός και, τελευταία, και ως ανασφαλής”, καταλήγει το ΙΝΚΑ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

06/02/2023
03/02/2023
02/02/2023
01/02/2023
31/01/2023