Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤο 97,3% των ξενοδοχείων στο Νότιο Αιγαίου άνοιξαν και λειτουργούν
Ξενοδοχία

Το 97,3% των ξενοδοχείων στο Νότιο Αιγαίου άνοιξαν και λειτουργούν

Οι πληρότητες άγγιξαν και το 85% τον Αύγουστο. Η δυναμική αυτή τάση του ξενοδοχειακού δυναμικού ήταν εμφανής ήδη από τις αρχές Ιουλίου, αφού στις 4 του μήνα, το 94,9% είχε ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου βρίσκει όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ανοικτά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Νότιο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, εκκινώντας από ένα ποσοστό κοντά στο 70% (69,8% για την ακρίβεια) των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που ήταν ανοιχτά τον Ιούνιο του 2021, η εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με το 97,3 εξ αυτών να λειτουργούν τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την περυσινή χρονιά, το αντίστοιχο ποσοστό του ξενοδοχειακού δυναμικού που δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο για μπορέσει να λειτουργήσει έφτασε στο Νότιο Αιγαίο τα 2/3 (65,2%). Η δυναμική αυτή τάση του ξενοδοχειακού δυναμικού ήταν εμφανής ήδη από τις αρχές Ιουλίου, αφού στις 4 του μήνα, το 94,9% είχε ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Ανοδικά οι πληρότητες
Αλλά και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου εξελίσσονται ανοδικά, καθώς από το 30% που κυμαίνονταν στις 14 Ιουνίου, κλιμακώθηκαν στο υψηλό ποσοστό του 84,7% την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, ενώ και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ξεπερνούν το 80%.

Η έρευνα πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την αποστολή σε εβδομαδιαία βάση σύντομου ερωτηματολογίου στους ξενοδόχους που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ο σκοπός της έρευνας αυτής είναι η παρακολούθηση των επιδόσεων των βασικών μεγεθών των ξενοδοχείων σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να αποτυπώνεται η πορεία της τουριστικής κίνησης, όπως διαμορφώνεται από την εκάστοτε υγειονομική συγκυρία.

Η έρευνα υλοποιείται με τη μέθοδο CAWI – Computer-Assisted Web Interviewing, ενώ κατά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων εφαρμόζεται τριπλή στάθμιση, ώστε με αυτόν τον τρόπο αμβλύνονται οι τυχόν μεροληψίες που παρατηρούνται στις απαντήσεις των ξενοδοχείων, καθώς τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών και τα ξενοδοχεία στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας τείνουν να απαντούν περισσότερο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κάθε ξενοδοχείο και φέτος, προκειμένου να ανοίξει, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Η σχετική δήλωση συμμόρφωσης γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και για την απόκτηση του ειδικού σήματος “HEALTH FIRST”, ακολουθεί εκπαίδευση, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

06/02/2023
03/02/2023
02/02/2023
01/02/2023
31/01/2023