Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΤο χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια διαλύει την εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια
Αερομεταφορές

Το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια διαλύει την εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια

Τριπλασιασμός των ακυρώσεων / τροποποποιήσεων πτήσεων φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με το 2019. Η κατάρρευση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και η αύξηση των ακυρώσεων / τροποποιήσεων επηρεάζουν σημαντικά την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Με πολλαπλές αναφορές ειδήσεων για ακυρώσεις πτήσεων, καθώς και με τα αεροδρόμια να υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού, αγωνιζόμενα να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση, η ForwardKeys εξέτασε πιο προσεκτικά τις ανωμαλίες της εναέριας κυκλοφορίας, αναλύοντας τις πρόσφατες τάσεις στις ενδοευρωπαϊκές κρατήσεις πτήσεων για ταξίδια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αλλαγές στη χωρητικότητα. Δείχνει ότι η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, έχει επιδεινωθεί ραγδαία, καθώς οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής την εβδομάδα έως τις 10 Ιουλίου μειώθηκαν κατά 44%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Οι κρατήσεις από το Άμστερνταμ μειώθηκαν κατά 59% και από το Λονδίνο κατά 41%.

Το πρόσφατο επίπεδο διαταραχών στα χρονοδιαγράμματα των ταξιδιωτών φαίνεται ξεκάθαρα από το άλμα στην αναλογία μερικών ακυρώσεων και τροποποιήσεων προς το σύνολο των κρατήσεων. Από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 13% πριν από την πανδημία (το 2019) σε 36% αυτό το καλοκαίρι.

Η κατάρρευση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και η αύξηση των ακυρώσεων και τροποποιήσεων επηρεάζουν σημαντικά τις προοπτικές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας για το καλοκαίρι. Από τις 30 Μαΐου, οι συνολικές κρατήσεις ενδοευρωπαϊκών πτήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 17% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, επτά εβδομάδες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, ήταν 22% πίσω, μια επιβράδυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η σχετική επιβράδυνση ήταν πολύ χειρότερη για το Άμστερνταμ και το Λονδίνο. Στα τέλη Μαΐου, οι κρατήσεις Ιουλίου-Αυγούστου από το Άμστερνταμ ήταν 9% πίσω από τα επίπεδα του 2019 και από το Λονδίνο ήταν 9% μπροστά. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει στο 22% και 2% αντίστοιχα, που ισοδυναμεί με επιβράδυνση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στις κρατήσεις από το Άμστερνταμ και επιβράδυνση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες από το Λονδίνο.

Ο προορισμός που υπέστη τη μεγαλύτερη σχετική οπισθοδρόμηση στις καλοκαιρινές του προοπτικές -ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής από το Άμστερνταμ- είναι το Λονδίνο, όπου οι κρατήσεις μειώθηκαν από 3% πριν από τα επίπεδα του 2019 την τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου σε 18% πίσω στις 11 Ιουλίου, που αντιπροσωπεύει πτώση 21 ποσοστιαίων μονάδων. Στην ίδια μέτρηση (μείωση ποσοστιαίας μονάδας), ακολουθεί η Λισαβόνα με 18%, η Βαρκελώνη με 15%, η Μαδρίτη με 14% και η Ρώμη με 9%. Ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση με το Λονδίνο, οι προορισμοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 32%, η Πάλμα Μαγιόρκα και η Νίκαια με 12%. Τέλος, η Λισαβόνα και η Αθήνα με 7%.

Η επιβράδυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στις ενδοευρωπαϊκές κρατήσεις από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως τις 11 Ιουλίου αντικατοπτρίζεται από παρόμοια μείωση της χωρητικότητας των αεροπορικών θέσεων κατά την ίδια περίοδο. Η ForwardKeys αποκαλύπτει ότι, η προγραμματισμένη χωρητικότητα θέσεων εντός της Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 5% σε ολόκληρη την ήπειρο, με το Άμστερνταμ και το Λονδίνο να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, κατά 11% και 8% αντίστοιχα.

Ο Olivier Ponti, Vice President Insights της ForwardKeys, δήλωσε: “Μπορεί κανείς να σκεφτεί αυτό το καλοκαίρι τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Ανοδικά, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια ισχυρή αναζωπύρωση της ζήτησης μετά την πανδημία, με τις καλοκαιρινές κρατήσεις τον Μάιο να αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτά ήταν εξαιρετικά νέα για τις βιομηχανίες ταξιδιών, τουρισμού και φιλοξενίας, οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη την επιχείρηση. Ωστόσο, τα πράγματα επανήλθαν τόσο γρήγορα που τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, γεγονός που προκαλεί χάος στους ταξιδιώτες των οποίων οι πτήσεις επηρεάζονται. Ενώ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα αεροδρόμια θα καταφέρουν τελικά να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, υπάρχουν μερικές τάσεις που προκαλούν ανησυχία. Πρώτον είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που θα αυξήσει το κόστος των πτήσεων. Δεύτερος είναι ο πληθωρισμός (επίσης συνέπεια του πολέμου), ο οποίος πιθανότατα θα αφήσει τους περισσότερους ταξιδιώτες λιγότερο ικανούς να αντέξουν οικονομικά τον ναύλο. Τρίτον, το αυξημένο επίπεδο διακοπής μειώνει σημαντικά τη ζήτηση, καθώς βλέπουμε μια δραματική επιβράδυνση στις κρατήσεις πτήσεων της τελευταίας στιγμής, συν μια αύξηση στις ακυρώσεις. Στα τέλη Μαΐου φαινόταν ότι θα βλέπαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι για ταξίδια εντός Ευρώπης. αλλά τώρα είναι πιο πιθανό να είναι απλώς καλό”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024