Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΤο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκτοξεύει τον τουρισμό στον Αραβικό Κόλπο
Αθλητικός τουρισμός

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκτοξεύει τον τουρισμό στον Αραβικό Κόλπο

Το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός πρόκειται να ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου, καθώς οι κρατήσεις πτήσεων προς χώρες του GCC κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είναι προς το παρόν +16% και, για τα αρχικά στάδια, +61%.

Η τελευταία ανάλυση της ForwardKeys σχετικό με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου – FIFA World Cup δείχνει ότι οι κρατήσεις πτήσεων προς Κατάρ από τις 31 χώρες που αγωνίζονται στους τελικούς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -όπου πολλοί οπαδοί διαβιούν κατά τη διάρκεια του τουρνουά, είναι επί του παρόντος 10 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο των επιπέδων πριν από την πανδημία. Τα δεδομένα βασίζονται σε εκδοθέντα αεροπορικά εισιτήρια, συμπεριλαμβανομένων ημερήσιων ταξιδιών, από τις 29 Σεπτεμβρίου, για ταξίδια στο Κατάρ το διάστημα μεταξύ 14 Νοεμβρίου και 24 Δεκεμβρίου. Το σημείο αναφοράς είναι τα ταξίδια το 2019, εκτός από τα ΗΑΕ, όπου το σημείο αναφοράς είναι το 2016, λόγω της διπλωματικής κρίσης στο Κατάρ, η οποία διέκοψε τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Κατάρ και ΗΑΕ μεταξύ 2017 και 2021.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η αγορά εισερχόμενου τουρισμού με την πιο ισχυρή απόδοση κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι τα ΗΑΕ. Επί του παρόντος, οι κρατήσεις είναι μπροστά κατά 103 φορές του όγκου του 2016. Ακολουθεί το Μεξικό, με 79 φορές μπροστά από τον όγκο του 2019, η Αργεντινή (κατά 77 φορές), η Ισπανία (κατά 53 φορές) και η Ιαπωνία (κατά 46 φορές). Η ισχυρή επίδοση των ΗΑΕ εξηγείται από την έλλειψη καταλυμάτων στο Κατάρ. Πολλοί άνθρωποι αναμένεται να μείνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να πετάξουν αυθημερόν τις ημέρες των αγώνων. Επί του παρόντος, οι ημερήσιες εκδρομές αντιπροσωπεύουν το 4% όλων των αφίξεων στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με το 85% των οποίων να προέρχεται από τα ΗΑΕ.

Παρά την απαίτηση υποβολής αρνητικού τεστ COVID-19 για την είσοδο στο Κατάρ, η δημοτικότητα του τουρνουά είναι τέτοια που έχουν γίνει εκατομμύρια αναζητήσεις στο διαδίκτυο για πτήσεις προς Κατάρ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Το 12% από αυτά είναι για ταξίδια που προέρχονται από τα ΗΑΕ, το 12% από τις ΗΠΑ, το 7% από την Ισπανία, το 7% από την Ινδία, το 6% από το Ηνωμένο Βασίλειο και το 6% από τη Γερμανία.

Το τουρνουά πρόκειται να ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου, καθώς οι κρατήσεις πτήσεων προς χώρες του GCC κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είναι προς το παρόν +16% και, για τα αρχικά στάδια, +61%. Περαιτέρω ανάλυση αποκαλύπτει ότι πολλοί επισκέπτες του Μουντιάλ ταξιδεύουν επίσης σε άλλους προορισμούς στην περιοχή. Για παράδειγμα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων -τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεων στο Κατάρ και η παραμονή τουλάχιστον δύο ακόμη διανυκτερεύσεων σε άλλη χώρα του Κόλπου- είναι 16 φορές μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την πανδημία το 2019.

Το Ντουμπάι είναι μακράν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από αυτήν την τάση, καταγράφοντας το 65% των μελλοντικών επισκέψεων. Ο επόμενος πιο δημοφιλής προορισμός είναι το Άμπου Ντάμπι, με 14%, το οποίο ακολουθεί η Τζέντα με 8%, το Μουσκάτ με 6% και η Μεδίνα με 3%. Η πιο σημαντική αγορά προέλευσης για αυτούς τους “περιφερειακούς τουρίστες” είναι οι ΗΠΑ (με 26%). Ακολουθεί ο Καναδάς με 10%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9% και η Γαλλία, το Μεξικό και η Ισπανία με 5%. Για παράδειγμα, για το Ντουμπάι, το πιο σημαντικό τουριστικό στοιχείο είναι το αμερικανικό, που αποτελεί το 32%. Ωστόσο, για το Άμπου Ντάμπι, προέρχεται από την Αυστραλία, που αποτελεί το 11%.

Ο Olivier Ponti, VP Insights στην ForwardKeys, σχολιάζει: “Καθώς εξελίσσονται οι παγκόσμιες εκδηλώσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA είναι ένας από τις πιο ελκυστικές που υπάρχουν, τόσο πολύ που άλλοι προορισμοί στον Κόλπο θα ωφεληθούν και όχι μόνο η διοργανώτρια χώρα, το Κατάρ. Σε όρους τουριστικής προώθησης, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ρίξει τα φώτα των Μέσων Ενημέρωσης στο Κατάρ και θα το βοηθήσει να γίνει ένας πιο καθιερωμένος προορισμός και όχι απλώς ένας σημαντικός κόμβος για τη διηπειρωτική εναέρια κυκλοφορία. Κανονικά, μόνο το 3% των επιβατών που πραγματοποιούν ταξίδια στη Ντόχα προορίζεται να μείνει στη χώρα -το 97% αφορά transit συνδέσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ σχεδόν το 27% έχει το Κατάρ ως τον τελικό του προορισμό. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επωφεληθούν επίσης σημαντικά από το τουρνουά, επειδή έχουν πολύ περισσότερα καταλύματα σε ξενοδοχεία από το Κατάρ και δύο αεροδρόμια παγκόσμιων κόμβων, στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024