Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο Παρίσι η 'πιο αξιοθαύμαστη πόλη στον κόσμο'
Προορισμός

Το Παρίσι η 'πιο αξιοθαύμαστη πόλη στον κόσμο'

Το Παρίσι εκτόπισε το Λονδίνο από την κορυφή της λίστας για τις πιο αξιοθαύμαστες πόλεις στον κόσμο και κερδίσε πίσω την πρώτη θέση για το 2015, σε σύνολο 50 πόλεων. Το Σίδνεϊ, στην πρώτη τριάδα το 2011, πέφτει στην τέταρτη θέση, πίσω από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Αυτά είναι τα ευρήματα της τελευταίας διετούς έρευνας Anholt-GfK City Brands Index, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2015, περίπου δύο μήνες πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Το Παρίσι συγκεντρώνει μία από τις μεγαλύτερες συνολικές βαθμολογίες, ξεπερνώντας το Σίδνεϋ και το Λονδίνο, για να πάρει την πρώτη θέση, αφού προηγουμένως είχε πέσει από την κορυφή το 2011, στην τρίτη θέση το 2013, σύμφωνα με τον δείκτη Anholt-GfK City Brands Index (CBISM), που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2015, περίπου δύο μήνες πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Anholt-GfK CBISM overall ranking

2015 rank

 

2013 rank

2011 rank

1

Paris

3

1

2

London

1

2

3

New York

4

4

4

Sydney

2

3

5

Los Angeles

7

5

6

Rome

5

6

7

Berlin

12

11

8

Amsterdam

11

17

9

Melbourne

10

8

10

Washington DC

6

7

Ο Simon Anholt, ανεξάρτητος κυβερνητικός σύμβουλος και ο δημιουργός του Δείκτη, σχολιάζει: “Η έρευνά μας έγινε πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι – αλλά αυτό που έδειξε η εμπειρία του παρελθόντος είναι ότι επιθέσεις όπως αυτές δεν αλλάζουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων για την πόλη κατά οποιαδήποτε σημαντικό ή μακροχρόνιο τρόπο. Μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο Παρίσι, αλλά οι επιθέσεις δεν επηρεάζουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θαυμάσουν την ομορφιά της πόλης, την πολιτιστική ζωή, τις ευκαιρίες διασκέδασης κ.λπ., και αυτό είναι που μετρά δείκτης CBI”.

Η μελέτη αξιολογεί την ισχύ και την αποτύπωση της εικόνας της κάθε πόλης, δίνοντας μια ολιστική και λεπτομερή προοπτική που βασίζεται σε έξι βασικούς “πυλώνες”:

  • Παρουσία (διεθνές κύρος και θέση της πόλης)
  • Τόπος (η φυσική της υπαίθρια πτυχή και οι μεταφορές)
  • Προαπαιτούμενα (βασικές απαιτήσεις, όπως καταλύματα σε προσιτές τιμές και επίπεδο δημόσιων υποδομών)
  • Οι άνθρωποι (φιλικότητα, πολιτιστική πολυμορφία, επίπεδο ασφάλειας)
  • “Παλμός” (τα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει)
  • Δυναμικό (οι διαθέσιμες οικονομικές/εκπαιδευτικές ευκαιρίες)

Το Παρίσι συγκεντρώνει μία από τις μεγαλύτερες συνολικές βαθμολογίες, ξεπερνώντας το Σίδνεϋ και το Λονδίνο, για να πάρει την πρώτη θέση, αφού προηγουμένως είχε πέσει από την κορυφή το 2011, στην τρίτη θέση το 2013.

Δύο άλλες πόλεις με υφηλή θέση στο Top10 είναι το Βερολίνο και το Άμστερνταμ. Το Βερολίνο ξεπέρασε το Άμστερνταμ, τη Μελβούρνη, τη Βιέννη, το Τορόντο και την Ουάσιγκτον, στην έβδομη θέση (από το 12η θέση το 2013). Το Άμστερνταμ κατατάσσεται πλέον όγδοο, από την 11η θέση το 2013, έχοντας επίσης ξεπεράσει τη Μελβούρνη, τη Βιέννη, το Τορόντο και την Ουάσιγκτον. Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον βρίσκεται τώρα μόλις στην 10η θέση, από την έκτη που βρισκόταν στην 2013, ενώ το Τορόντο και η Βιέννη εκτοπίστηκαν από το Top10, στην 11η και 13η θέση αντίστοιχα.

Κατανομή βάσει των 6 “πυλώνων”
Βάσει των έξι “πυλώνων” που συνθέτουν το συνολικό δείκτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, θεωρούνται οι τρεις πρώτες πόλεις με ισχυρή διεθνή παρουσία. Όταν πρόκειται για τον “τόπο” το Παρίσι οδηγεί την κατάταξη, ακολουθούμενο από το Σίδνεϋ και τη Ρώμη. όσον αφορά στα “Προαπαιτούμενα” το Σίδνεϊ κατατάσσεται στην κορυφή, με το Βερολίνο και το Άμστερνταμ δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα. Το Σίδνεϋ επίσης κατέλαβε την πρώτη θέση στον πυλώνα “Άνθρωποι”, με το Τορόντο και το Άμστερνταμ να απαρτίζουν την πρώτη τριάδα, ενώ το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο κατατάσσονται υψηλότερα στον πυλώνα “Παλμός”. Τέλος, στο “Δυναμικό” βλέπουμε τη Νέα Υόρκη στην πρώτη θέση, με το Λονδίνο και το δεύτερο και στην τρίτη θέση το Σίδνεϋ.

Το Βερολίνο (έβδομο στην κατάταξη του συνολικού δείκτη) “σκαρφάλωσε” στη δεύτερη θέση στον πυλώνα “Προαπαιτούμενα”, ενώ το Άμστερνταμ (συνολικά στην όγδοη θέση), κερδίζει την τρίτη θέση για τους “Ανθρώπους” και τα “Προαπαιτούμενα”, με το Τορόντο (11ο συνολικά) να καταλαμβάνει τη δεύτερη και την πέμπτη αντίστοιχα στους δύο αυτούς τομείς. Η Βαρκελώνη και η Βιέννη (12η και 13η συνολικά) κατατάσσονται τέταρτη και πέμπτη αντίστοιχα για τον πυλώνα “Τόπος”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024