Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφήtrivago: Ανταγωνιστικές οι τιμές στα ελληνικά και κυπριακά ξενοδοχεία – σημαντικές μεταβολές σε Ιταλία και Τουρκία
Ξενοδοχειακές τιμές

trivago: Ανταγωνιστικές οι τιμές στα ελληνικά και κυπριακά ξενοδοχεία – σημαντικές μεταβολές σε Ιταλία και Τουρκία

Συγκριτικά με πέρυσι, τα ελληνικά ξενοδοχεία στο σύνολό τους είναι κατά περίπου 10% ακριβότερα. Στη γειτονική Ιταλία, οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες από τις ελληνικές, με τη μέση τιμή των ιταλικών ξενοδοχείων στα 127 ευρώ. Η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάζεται στις τιμές των ξενοδοχείων της Τουρκίας, που σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 26%.

Με τον Μάιο να έχει ήδη μπει, το καλοκαίρι επίσημα απέχει λιγότερο από ένα μήνα. Πόσο θα κληθούν να πληρώσουν για τη διαμονή τους όσοι ξεκινήσουν τις εκδρομές από τώρα; Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της trivago.gr (trivago Hotel Price Index -tHPI) για τον Μάιο 2016, για διεθνείς, αλλά και εθνικούς προορισμούς.

Σε επίπεδο χώρας
Η μέση τιμή για την Ελλάδα για τον Μάιο διατηρείται απόλυτα σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 90 ευρώ. Συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο, τα ελληνικά ξενοδοχεία στο σύνολό τους είναι κατά περίπου 10% ακριβότερα. Σε αντίστοιχα περίπου επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές των ξενοδοχείων της Κροατίας, των οποίων η μέση τιμή για τον Μάιο διαμορφώνεται στα 91 ευρώ. Στη γειτονική Ιταλία, οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες από τις ελληνικές, αφού η μέση τιμή των ιταλικών ξενοδοχείων είναι στα 127 ευρώ. Η τιμή αυτή, ωστόσο, είναι κατά 9,3% χαμηλότερη από πέρυσι. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταβολή παρουσιάζεται στις τιμές των ξενοδοχείων της Τουρκίας, οι οποίες σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 26%, οδηγώντας τη μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 77 ευρώ για τον Μάιο 2016, από τα 104 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη πέρυσι.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι μέσες τιμές και η πορεία τους σε ετήσια και μηνιαία βάση:

Η πορεία των ξενοδοχειακών τιμών σε επίπεδο πόλεων
Εξετάζοντας πιο αναλυτικά τις μεταβολές τιμών των ξενοδοχείων, η σημαντικότερη παρουσιάζεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα ξενοδοχεία έχουν μειώσει τις τιμές τους τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση. Πιο συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης είχαν 111 ευρώ μέση τιμή τον Μάιο του 2015, ενώ κατά τον φετινό Μάιο η αντίστοιχη τιμή έχει πέσει στα 75 ευρώ, 32,4%, δηλαδή, χαμηλότερα. Οι τιμές στην Αθήνα, φαίνονται να κυμαίνονται πιο κάτω από πέρυσι, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 110 ευρώ, από τα 115 αντίστοιχα πέρυσι. Ανάλογη πορεία έχουν και οι ξενοδοχειακές τιμές της Ρώμης, της οποίας τα ξενοδοχεία είναι κατά 10,2% οικονομικότερα από πέρυσι. Μειωμένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων σε Λονδίνο και Παρίσι, κατά 12,9 και 7,3 αντίστοιχα, ενώ αντίθετη πορεία έχουν χαράξει οι τιμές των ξενοδοχείων της Βαρκελώνης, τα οποία είναι κατά 11,3% ακριβότερα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες τιμές για 15 από τις μεγαλύτερες πόλεις:

Οι ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών
Ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι μεταβολές τιμών ελληνικών προορισμών, οι οποίες φαίνεται να έχουν τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις, σε ετήσια αλλά και μηνιαία βάση. Πιο συγκεκριμένα, το Ναύπλιο, ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων ανεξαρτήτου εποχής, είναι κατά 5,1% οικονομικότερο συγκριτικά με τον περσινό Μάιο, με μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 74 ευρώ. Μικρές μεταβολές, τόσο αυξητικές, όσο και μειωτικές εμφανίζονται και σε πόλεις της Κρήτης. Το Ρέθυμνο είναι μεταξύ εκείνων που μείωσαν οριακά τις τιμές τους, διαθέτοντας τον τρέχοντα μήνα ξενοδοχεία τα οποία είναι κατά 2,4% οικονομικότερα σε σχέση με πέρυσι. Η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι μεταξύ των ακριβότερων προορισμών που εξετάστηκαν, με τιμές υψηλότερες σε ετήσια βάση κατά 6,8 και 12,5 αντίστοιχα. Τέλος, τα νησιά του Ιονίου φαίνονται να έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου στα 55 ευρώ στο καθένα ανά διανυκτέρευση.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες μεταβολές στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών για τον μήνα Μάιο:

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024