Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςForwardKeys: H Ελλάδα στην 8η θέση των πλέον επισκέψιμων προορισμών το 2022
Τάσεις

ForwardKeys: H Ελλάδα στην 8η θέση των πλέον επισκέψιμων προορισμών το 2022

Η ζήτηση για ταξίδια στη Νότια Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, με -12%, στην Πορτογαλία, με -16% και στην Τουρκία, σταθερά, αντέχει σε καλό βαθμό. Ωστόσο, η ForwardKeys αναμένει ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός, θα καθυστερήσουν την ταξιδιωτική ανάκαμψη.

Η ForwardKeys αποκάλυψε σήμερα στη διεθνή έκθεση World Travel Market την απόδοση των κορυφαίων παγκόσμιων προορισμών για το 2022, σε μια εκτενή ανασκόπηση της χρονιάς. Επικεφαλής της λίστας χωρών είναι η Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ στη λίστα πόλεων πρώτη έρχεται η Αττάλεια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αεροπορικών εισιτηρίων (συνδυάζοντας αφίξεις έως τις 18 Οκτωβρίου με κρατήσεις έως το τέλος του 2022), η Δομινικανή Δημοκρατία πρόκειται να υποδεχθεί 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το 2019. Ακολουθούν η Τουρκία, η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, το οποίο θα υποδεχτεί τον ίδιο αριθμό επισκεπτών. Ακολουθούν η Τζαμάικα και το Πακιστάν με πτώση 5%, μετά το Μπαγκλαντές με πτώση 8%, η Ελλάδα με πτώση 12%, η Αίγυπτος με πτώση 15%, η Πορτογαλία με πτώση 16% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πτώση 17%.

Η ισχυρή εκπροσώπηση των προορισμών της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην κορυφή της λίστας αντανακλά τη σχετική ισχύ της εξερχόμενης αγοράς των ΗΠΑ και την προσέγγιση που ακολουθούν πολλές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στην Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες, καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, επέβαλαν λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον COVID-19 από ό,τι αλλού, και με τον τρόπο αυτό διατήρησαν τις οικονομίες βάσει των επισκεπτών τους. Καθώς η χρονιά προχωρούσε, έχουν εδραιώσει την ηγετική τους θέση και άρχισαν να ξεπερνούν τους όγκους πριν από την πανδημία.

Παράλληλα με την κατάταξη, η ForwardKeys εντόπισε αρκετές σημαντικές τάσεις που χαρακτήρισαν τα ταξίδια το 2022. Η ισχυρότερη είναι η ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν σταδιακά χαλαρώσει και η περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια έχει απελευθερωθεί, βοηθούμενη από μια πρόσφατη αναβίωση στα επαγγελματικά ταξίδια και σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις όπως η World Expo στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ. Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν ομαλή. Αρχικά, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην αρχή του 2022. Ένας άλλος παράγοντας που καθυστέρησε την ανάκαμψη ήταν οι ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα χαοτικές σκηνές στα αεροδρόμια πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε μαζικά τα ταξίδια από και προς τη Ρωσία, καθώς πολλές χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις στις απευθείας πτήσεις, δεν προκάλεσε μείωση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη όσο θα περίμενε κανείς πριν από την πανδημία. Τα ταξίδια στη Νότια Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, με πτώση 12%, στην Πορτογαλία, με πτώση 16%, και στην Τουρκία, σταθερά, και στην Ισλανδία, με πτώση 14%, αντέχουν σε καλό βαθμό. Ωστόσο, η ForwardKeys αναμένει ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός, θα καθυστερήσουν την ταξιδιωτική ανάκαμψη.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πλέον αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κυρίως στην Κίνα με την πολιτική της για τον zero Covid, άρχισε επιτέλους να ανακάμπτει. Εκεί, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν για να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς οδήγησαν την ανάκαμψη, με τα ταξίδια σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές να είναι μόλις 5% και 8% μειωμένα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Τα ταξίδια αναψυχής στις Μαλδίβες, με πτώση 7%, και στα Φίτζι, με πτώση 22% -και οι δύο τροπικοί παράδεισοι- διατηρούν τη ζήτησή τους.

Η ζήτηση των καταναλωτών για διακοπές στην παραλία έχει οδηγήσει στην ανάκαμψη, με τα επαγγελματικά ταξίδια και τον τουρισμό πόλης να υστερούν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Υπήρξε επίσης μια τάση για ταξίδια σε καμπίνες premium, εν μέρει τροφοδοτούμενη από τα λεγόμενα “revenge travel”, τα οποία οδήγησαν τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Αυτό το σύνδρομο, συν το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ναύλων.

Μεταξύ των κορυφαίων πόλεων-προορισμών πρώτη είναι η Αττάλεια, η μεγαλύτερη πόλη στην “τουρκική Ριβιέρα”, η οποία πρόκειται να υποδεχτεί 66% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι στην αντίστοιχη περίοδο το 2019. Ακολουθεί το San Jose Cabo με άνοδο 21%, το Puerto Vallarta με +13%, η Punta Cana με 12%, το San με 10%, το Cancun με +9%, η Λαχόρη με +4%, η Αρούμπα με +3%, το Montego Bay (στα ίδια επίπεδα) και το Ισλαμαμπάντ με πτώση 1%.

Την εξαιρετική απόδοση της Αττάλειας βοήθησαν ορισμένοι παράγοντες, κυρίως η αδύναμη τουρκική λίρα και η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να παραμείνει σχετικά ανοιχτή στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να συνεχίσει να υποδέχεται Ρώσους επισκέπτες.

Ο Olivier Ponti, Vice Presidents Insights στην ForwardKeys, δήλωσε: “Κοιτάζοντας τον κόσμο σε περιφερειακή βάση, πρέπει να θαυμάσουμε τις χώρες της Καραϊβικής για τις από νωρίς προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις αφίξεις επισκεπτών ενόψει της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό ταξιδιωτικό τοπίο. Η Μέση Ανατολή ξεχωρίζει επίσης, καθώς συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάκαμψής της, φιλοξενώντας σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις, όπως η Dubai World Expo, το Grand Prix της Formula 1 σε διάφορες τοποθεσίες του Κόλπου και, πάνω απ’όλα, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στο Κατάρ. Ο Κόλπος γνώρισε επίσης μια σχετικά ισχυρή επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια, ένα τμήμα του οποίου η πρόσφατη αναβίωση ήταν έκπληξη για πολλούς”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024