Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςForwardKeys: Ο τουρισμός πόλης επιστρέφει, στο +27% οι αφίξεις από ΗΠΑ προς Αθήνα το γ’ τρίμηνο του 2022
Τάσεις

ForwardKeys: Ο τουρισμός πόλης επιστρέφει, στο +27% οι αφίξεις από ΗΠΑ προς Αθήνα το γ’ τρίμηνο του 2022

Η τρέχουσα πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου θα φέρουν περισσότερους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η ανάκαμψη για ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -6% έναντι του 2019, με προορισμούς όπως η Λισαβόνα στο +47%, η Αθήνα στο +27% και το Μιλάνο στο +12% -όλες να εμφανίζουν αύξηση σε επίπεδα προ πανδημίας.

Ο ταξιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη δείχνει αργά αλλά σταθερά σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία, με την Κωνσταντινούπολη, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη να παρουσιάζουν δυνατά αποτελέσματα. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι η ανάκαμψη των ταξιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται να συνεχιστεί το δ’ τρίμηνο του 2022, παρά τις καταστροφολογικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό, την ύφεση, τις τιμές του πετρελαίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προορισμοί της Ν. Ευρώπης συνεχίζουν να ηγούνται, αλλά η ανάκαμψη επιταχύνεται στη Β. Ευρώπη
Τα στοιχεία των αεροπορικών εισιτηρίων της ForwardKeys δείχνουν αξιοσημείωτη βελτίωση το β’ εξάμηνο του έτους. Το γ’ τρίμηνο οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ποσοστό βελτιωμένο μεν, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε κρατήσεις σε σύγκριση με την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (-19%) και την Αμερική (-24%).

Μια βαθύτερη εξέταση των αφίξεων στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 αποκαλύπτει ότι όλες οι περιοχές της ηπείρου θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της ανάκαμψης αυτής. Η Βόρεια Ευρώπη θα δει τη μεγαλύτερη βελτίωση, με αύξηση της ανάκαμψης κατά 10% μεταξύ γ΄και δ’ τριμήνου.

Η επιστροφή των αστικών προορισμών
Μετά από μήνες κυριαρχίας του μοντέλου “ήλιος και παραλία”, οι αστικοί προορισμοί προσελκύουν επιτέλους περισσότερους διεθνείς επισκέπτες. Τα δεδομένα της ForwardKeys δείχνουν προοδευτική ανάκαμψη στον αστικό τουρισμό σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, ενώ οι προορισμοί ήλιου και παραλίας παρουσιάζουν υψηλές τιμές εκτός από τον Οκτώβριο, όταν βασικές αγορές, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, απολαμβάνουν το φθινοπωρινές σχολικές διακοπές σε παραλιακά θέρετρα της Ν. Ευρώπης, όπως τα Κανάρια Νησιά, στην τελευταία ευκαιρία για λίγο ήλιο έως από τον επόμενο χρόνο.

Η Κωνσταντινούπολη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη πρόκειται να συνεχίσουν να ελκύουν διεθνείς αφίξεις κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας μετά τους κλασικούς καλοκαιρινούς μήνες. Η Κωνσταντινούπολη εμφανίζει ακόμη και ποσοστά ανάπτυξης τόσο στο γ’ όσο και στο δ’ τρίμηνο. Οι ισχυρές επιδόσεις της Κωνσταντινούπολης συνδέονται με την ανθεκτικότητα τόσο των μεγάλων όσο και των ενδοευρωπαϊκών αγορών. “Ενισχυμένη από την αδύναμη τουρκική λίρα και την εξαιρετική συνδεσιμότητα, η Κωνσταντινούπολη ήταν και πάλι η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις το γ’ τρίμηνο του 2022 και πρόκειται να παραμείνει ‘στο πράσινο’ κατά το δ’ τρίμηνο, καθώς οι κρατήσεις επί του παρόντος είναι 6% πάνω από τα επίπεδα του 2019”, λέει ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος Insights της ForwardKeys.

Η τρέχουσα πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου θα φέρουν περισσότερους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους. “Από τις 11 Οκτωβρίου, βλέπουμε ότι η ανάκαμψη για τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -6% έναντι του 2019, με προορισμούς όπως η Λισαβόνα στο +47%, η Αθήνα στο +27% και το Μιλάνο στο +12% -όλες να εμφανίζουν αύξηση σε επίπεδα προ πανδημίας.

Για το δ’ τρίμηνο βλέπουμε περαιτέρω βελτίωση για τη Λισαβόνα ως προορισμό για τους επιβάτες των ΗΠΑ, επί του παρόντος στο +50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Αυτό οφείλεται στις αφίξεις από το Σαν Φρανσίσκο (+119%) και την Ουάσιγκτον και το Μαϊάμι – και τα δύο στο +84%” αποκαλύπτει ο Ponti. “Η αγορά των ΗΠΑ επιστρέφει δυναμικά ως αποτέλεσμα μιας στρατηγικής ανάπτυξης πολλών νέων δρομολογίων από τις πόλεις των ΗΠΑ στη Λισαβόνα. Η περίοδος της πανδημίας τη διέκοψε για δύο χρόνια, αλλά τώρα η προσπάθεια συνεχίζεται και φαίνεται ήδη να αποδίδει”, δήλωσε ο Vítor Costa, διευθύνων σύμβουλος της Turismo de Lisboa.

Η Λισαβόνα όχι μόνο θα προσελκύσει ένα σημαντικό μερίδιο αφίξεων από τις ΗΠΑ, αλλά και ταξιδιώτες premium κατηγορίας από τη Λατινική Αμερική.

Απειλές και ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό Τουρισμό Πόλης
Με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα αυξανόμενα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος ζωής μπορεί κανείς να περιμένει μερικά ακόμη προβλήματα στον ταξιδιωτικό δρόμο προς την ανάκαμψη. Θα μπορέσουν τα αεροδρόμια να αντέξουν το χάος των Χριστουγέννων; Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα από την ForwardKeys δείχνουν μια συνέχιση των ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη το δ’ τρίμηνο. “Η κατάσταση των κρατήσεων δείχνει ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση, αλλά αυτό μπορεί να θέσει ξανά υπό πίεση αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, όπως είδαμε να γίνεται αυτό το καλοκαίρι», λέει ο Ponti.

Εκτός από τη δύναμη των υπερατλαντικών ταξιδιών και την ανθεκτικότητα των ενδοευρωπαϊκών, το εκ νέου άνοιγμα των βασικών ασιατικών αγορών αποτελεί επίσης αιτία για συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη. “Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία διευκόλυνε την επιστροφή των πολιτών αυτών των χωρών από ένα διεθνές ταξίδι και η Ευρώπη, ως εκ τούτου, πρόκειται να επωφεληθεί από αυτό”, προσθέτει ο Ponti.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024