Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ευρωπαϊκός τουρισμός αντέχει απέναντι στη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών
Τάσεις

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός αντέχει απέναντι στη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Η Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψει περίπου στο 75% του όγκου ταξιδιών του 2019 μέχρι το τέλος του 2022. Το οικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει σε έναν δύσκολο χειμώνα για τον τουρισμό στην Ευρώπη. Τα υπερατλαντικά ταξίδια ενισχύονται το 2022, ωθούμενα από το ισχυρότερο δολάριο έναντι των βασικών ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας άντεξε με επιτυχία άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η επιδείνωση του πληθωρισμού και οι ελλείψεις προσωπικού απειλούσαν την ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κράτησαν καλά, με τον όγκο πτήσεων του Αυγούστου να έχει μειωθεί μόλις 11% σε σχέση με το 2019. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία υποδηλώνουν θετικές προοπτικές για το 2022, με την περιοχή να αναμένεται να ανακάμψει κοντά στο 75% του όγκου εισερχόμενων ταξιδιών του 2019 φέτος.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), η οποία προβλέπει ότι η ανάκαμψη των ταξιδιών της Ευρώπης θα συνεχιστεί τους υπόλοιπους μήνες του 2022, με γνώμονα τα ταξίδια “value-for-money”.

Ωστόσο, ο χειμώνας δε θα κυλίσει άνευ προβλημάτων, καθώς μια επικείμενη ύφεση και ο υψηλότερος πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τη τουριστική ζήτηση, καθυστερώντας -αλλά όχι εκτροχιάζοντας- την ανάκαμψη. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες σε όλη την Ευρώπη καθυστερούν επίσης την ανάκαμψη στην ανατολική Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Ο ευρωπαϊκός τουρισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον πληθωρισμό. Ενώ η κρίση του κόστους ζωής αναγκάζει πολλούς να αλλάξουν την προσέγγισή τους στα ταξίδια, δε μειώνει εντελώς την επιθυμία τους να εξερευνήσουν την Ευρώπη. Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων θα αποτελέσουν σωτηρία για τον κλάδο τους επόμενους μήνες, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν πιο σύντομα και πιο κοντινά στο σπίτι τους ταξίδια. Καθώς προχωράμε εν μέσω των προκλήσεων που επιφέρει η παγκόσμια αβεβαιότητα, είναι ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε έναν τομέα που θέτει ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα”.

Οι καταναλωτές στρέφονται στα ταξιδιών μικρών αποστάσεων
Ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ETC προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν τα ταξίδια μικρών αποστάσεων, τα οποία τείνουν να είναι πιο οικονομικά. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών. Παρόμοιες τάσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες μεγάλες αγορές εξερχόμενους τουρισμού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Γενικά, το κόστος των διακοπών θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τα νοικοκυριά, καθώς διαθέτουν λιγότερο εισόδημα. Αυτό μπορεί να είναι προς όφελος της Ευρώπης, καθώς οι ενδοευρωπαϊκές διακοπές, καθώς και τα εσωτερικά ταξίδια, τείνουν να είναι φθηνότερα από τις εναλλακτικές λύσεις μεγάλων αποστάσεων. Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων αποτελούν σήμερα περίπου το 72% των συνολικών επισκέψεων στην Ευρώπη και πρόκειται να αυξηθούν σε δημοτικότητα για το υπόλοιπο του έτους.

Οι Αμερικανοί τουρίστες κεφαλαιοποιούν το ισχυρό δολάριο
Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σε σημαντική ύφεση, καθώς εμποδίζονται από περιορισμούς και παρατεταμένες αρνητικές τάσεις από την Ασία και τον Ειρηνικό. Η κινεζική αγορά, ειδικότερα, σημείωσε ελάχιστη πρόοδο προς την ανάκαμψη λόγω, της βραδύτερης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, δε χάνεται κάθε ελπίδα για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς ο υπερατλαντικός τουρισμός ενισχύεται από τους Αμερικανούς τουρίστες, που επωφελούνται από την ισχύ του δολαρίου, το οποίο έχει ανατιμηθεί περίπου 20% έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Το ενισχυμένο δολάριο έχει ήδη αποδειχθεί σωτήριο για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι τρεις στις πέντε χώρες που αναφέρονται στην έκθεση έχουν ανακτήσει τουλάχιστον το 70% του όγκου ταξιδιών από τις ΗΠΑ σε σχέση με το 2019, μέχρι στιγμής φέτος. Ένας αριθμός προορισμών ξεπέρασε μάλιστα τη ζήτηση ταξιδιών του 2019. Η Τουρκία (+61%) σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+17%), τη Λιθουανία (+7%), το Μαυροβούνιο (+6%) και την Πολωνία (+6%).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024