Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςWTTC: «Ο τουριστικός τομέας σε Ασία-Ειρηνικό μείωσε το κλιματικό του αποτύπωμα κατά το απίστευτο 26%»
Βιώσιμος τουρισμός

WTTC: «Ο τουριστικός τομέας σε Ασία-Ειρηνικό μείωσε το κλιματικό του αποτύπωμα κατά το απίστευτο 26%»

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 ο τουριστικός τομέας ήταν υπεύθυνος για κατά μέσο όρο για μόλις το 10,3% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην περιοχή APAC. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η ένταση των εκπομπών CO2 του κλάδου συνεχίζει να μειώνεται.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, αποκάλυψαν νέα επαναστατικά δεδομένα, που περιγράφουν λεπτομερώς το κλιματικό αποτύπωμα του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μεταξύ 2010 και 2019, ο τομέας Ταξιδιών & Τουρισμού στην περιοχή APAC αποσύνδεσε την οικονομική του ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα νέα στοιχεία για την περιοχή αποκαλύπτουν ότι η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ της APAC αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7,3% ετησίως, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν μόλις κατά 4% κατά την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η ένταση των εκπομπών CO2 του κλάδου συνεχίζει να μειώνεται. Το 2010, για κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ στο τουριστικό ΑΕΠ της περιοχής, ο τομέας εξέπεμπε 0,94 κιλά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως το 2019, όταν ο τουριστικός τομέας ήταν στο αποκορύφωμά του, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 26%, στα 0,69 kg, καταδεικνύοντας την πρόοδο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις και ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τομέα.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 ο τουριστικός τομέας ήταν υπεύθυνος για κατά μέσο όρο για μόλις το 10,3% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην περιοχή APAC.

Για πρώτη φορά, αυτή η πρωτοποριακή έρευνα μπορεί να αναφέρει και να παρακολουθεί με ακρίβεια τον αντίκτυπο που έχουν οι βιομηχανίες του κλάδου στο περιβάλλον. Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια έρευνα που καλύπτει 185 χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου και θα ενημερώνεται κάθε χρόνο με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Τώρα είμαστε σε θέση να δώσουμε στις κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο τομέας Ταξιδίων και Τουρισμού στην περιοχή έχει αποσυνδέσει την οικονομική του ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μείωσε την ένταση των εκπομπών του κατά το απίστευτο 26%. Αλλά ενώ αυτό δείχνει πρόοδο, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά περισσότερα. Για να επιτύχουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας, πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα και πιο τολμηρά βήματα ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές μας σε απόλυτα νούμερα. Η υποστήριξη από τις κυβερνήσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της παραγωγής Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF), τα οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτύπωμά μας, καθώς και στην εισαγωγή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα εθνικά μας δίκτυα».

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην 22η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024